-
No i juz urwałam się z pracy, bo myslałam,że tam jajo zniosę
Zostawiłam mniej znudzonych ode mnie
Przyjechałam do domciu i od razu wsamałam kolejną porcj mojego leczo a na desrek jogurcik specjalnie robiony, zaraz podam przepis na jedno i drugie
Jestem dzisiaj tak pełna energii,że za chwilkę pójdę spać
Naprawdę mam strasznie duzo energii, którą spożytkujęjak się przespiębo jestem nieprzytomna i za co się chce zabrać to przysypiam, a mam milion planów na dzisiaj
Muszę posprzątać samochód, wymyć moją Zuziule, potem kupa ćwiczeń, wieczorkiem zabiegi pielęgnacyjne i folia wróci do łask
To tyle planów a teraz podaję przepis na leczo, tylko ja go troszkę zmodyfikowałam i na pyszny jogurcik
Leczo
1 kg pomidorów
1 kg zielonej papryki
1 kg cebuli ( ja dałam 0,5 kg)
0,4 kg drobiowych parówek
słodka i ostra papryka, chili, sól
oliwa z oliwek ( może być olej rzepakowy)
Podsmażamy pokrojone parówki, potem dodajemy kolejno, rozdrobnione - paprykę, cebulę i pomidory bez skórki - dusimy do miekkości doprawiając do smaku
Pyyychotaa
Jogurcik
jogurt naturalny bez cukru ( ja kupuję Danona)
kakao (takie do ciast np. Decomoreno)
słodzik w pudrze
aromat - ja lubię arakowy
Wsystko mieszamy i juz
A teraz na dniach planuję zrobić bigos SB, więc może i przepisik tutaj dam
Bigos
1 kg kapusty kiszonej
ok.0,5 kg chudego mięsa (np.pierś z kurczaka)
30 dag wędliny (np. szynki drobiowej)
2 duże cebule
25 dag pieczarek
przyprawy, przecier pomidorowy
W duzym garnku gotujemy kapustę kiszoną (dodajemy 2 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, 7-8 kulek pieprzu czarnego, sól) - gotujemy ok 1,5 godziny. Mięso kroimu w kostkę, dzielimy na 2 części, jedną z nich gotujemy w osolonej wodzie, drugą usmazymy później na patelni.
Na patelni smazymy pokrojoną w kostkę cebulę - na oliwie, dodajemy "drugą" część mięsa - chwilę smażymy, po 5 minutach dodajemy wędlinę pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki ( dodaj trochę wody żeby nie przywierało, pamietaj pieczarki maja w sobie dużo wody)
Wszystko dusimy do miękkości mięsa - ok. 20 minut. Nastepnie wrzucamy do kaputy usmazone dodatki + ugotowane mięso. Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, nastepnie dodajemy precier pomidorowy, doprawiamy do smaku ( papryka, pieprz, sól, wegeta).
Pamiętajcie - bigos im starszy, tym smaczniejszy
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki