-
Dobranoc
Rownież tym, którzy spać nie mogą (czyt.np.ja
bo się uczą :PP
-
Witaj w poniedziałek.Wklejam jeszcze parę przepisów
BEFSZTYKI WOŁOWE Z PIECZARKAMI4 porcje
50 dag chudej wołowiny
jajako
3 cebule
40 dag małych pieczarek
4 łyżki oliwy
łyżka ostrej musztardy
sól,pieprz
Mięso posiekać,dodac jajko,2-3 łyżki wody mineralnej z gazem,przyprawic musztarda,sola i pieprzem.Cebulę pokroić w krążki, pieczarki oczyścić - 8 odłożyć,resztę pokroić w ćwiartki.Łyzkę oliwy rozgrzać,przesmażyć krązki cebuli - nie rumienić,zdjąć, trzymac w cieple.Włożyć pokrojone pieczarki,popieprzyć i przesmażyć. Z masy mięsnej uformować 8 befsztyków, w każdy wcisnąć po pieczarce.resztę oliwy rozgrzać i obsmażyć befsztyki na ostrym ogniu. Obłożyc cebula i pieczarkami,dosmażyć 5-7 min na małym ogniu.
KAPUSTA PEKIŃSKA Z GRZYBAMI
Kapustę pociąć w paski,zblanszować.Na oliwie udusić grzyby/dowolne/ z posiekaną dymką.Wymieszać ,doprawić.
BOCZNIAKI Z PATELNI ZE SZPINAKIEM4 porcje
50 dag mrożonego szpinaku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 cebule
40 dag boczniaków
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki
4 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki słodkiej papryki,sól,piperz,pieprz cayenne
Na oliwie przesmazyc pokrojąna w kostkę cebulę,dodać pokrojone w paski papryki i boczniaki - smażyć na ostrym ogniu 2-3 min,zmniejszyć płomień i dodać rozmrożony szpinak.Dosmaczyć przyprawami.podawać posypane natką.
PIECZARKI Z PATELNI Z FETĄ
15 dag cukinii
20 dag pomidorów
1 ząbek czosnku
25 dag pieczarek
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki tymianku,sol,kolorowy pieprz
10 dag fety light
pokrojone w kostke składniki poddusic na oliwie ok.10 min.Doprawić,posypac pokruszonym serem.
SAŁATKA NA CIEPLO Z SOCZEWICY I PIECZAREK
20 dag soczewicy
30dag pieczarek
cebula
2 łyżki oliwy
sól,pieprz
Soczewicę gotujemy w wywarze z 1/2 kostki.Na patelni smażymy pieczarki z cebula,dodajemy soczewicę,solimy,pieprzymy.Zjadamy póki ciepłe, można posypać startym żółtym serem/odtłuszczonym /
Omlet na szynce
2 jajka (najlepiej wiejskie)
2 plastry fileta/szynki z indyka lub kurczaka
2 plastry sera niskotłuszczowego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Do salaterki rozbić jajka i dobrze je roztrzepać, doprawić. Rozgrzać patelnię, a następnie tłuszcz, położyć plastry wędliny i lekko podpiec na małym ogniu. Położyć na nie ser, wlać masę jajeczną i zmniejszyć płomień. Rada: patelnia i tłuszcz muszą być dobrze rozgrzane, aby omlet nie przywarł do dna. Po zrumienieniu z obu stron natychmiast wyłożyć na talerz.
Przekładanie omletu na drugą stronę sprawiało mi straszny problem, dopóki nie przypomniał mi się trik pana Makłowicza Nie mam, niestety 2 takich samych patelni, ale robię to z dużym talerzem (żeby się nie oparzyć ) Zsuwam ostrożnie omlet na brzeg talerza, nakładam nad niego patelnię i jednocześnie odwracam talerz do góry dnem i omlet ląduje "nieupieczoną" częścią na patelni
PIERŚ KURCZAKA Z SAŁATĄ
pierś z kurczaka
sałata
przyprawy, w tym sos koperkowo-ziołowy i oliwa
Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażamy na odrobinie oleju.
Główka sałaty kroimy w kawałki, polewamy sosem do sałatek knorr (najlepiej koperkowo ziołowym), do sałaty z tym sosem wrzucić tą pierś i wymieszać.
Brzmi niezbyt zachęcająco ale jest dobre tylko pierś musi być dobrze doprawiona.
SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW
pierś z kurczaka
paczka mrożonych brokułów
paczka płatków migdałowych
sól, pieprz, oliwa z oliwek, sos sojowy
Kurczaka kroimy na małe kawałki, polewamy odrobina sosu sojowego i smażymy na oliwie, pozniej solimy i pieprzymy, zaś brokuły gotujemy (krótko,zeby nie zrobiła się miazga zielona), migdały smażymy na oliwie z oliwek.
Później wszystko razem mieszamy i poczekamy az sie przegryzie z aromatem migdałów.
FASOLKA SZPARAGOWA
0,5 kg fasolki szparagowej
czosnek
cebula dymka
05 szklanki jogurtu naturalnego
przyprawy, oliwa z oliwek
Fasolkę ugotować na pół twardo, na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać fasolkę, całość podgrzać i wlać jogurt (uwaga! może się zważyć! W orginalnym przepisie jest śmietana) i przyprawić do smaku . Na wierz można posypać ew. startym serem żółtym lub startymi orzechami włoskimi.
SZASZŁYKI Z KURCZAKA (ok. 3 sztuki)
pierś z kurczaka
pierczarki
papryka
cebulka
przyprawy - pierz, sól, bazylia, przyprawa do kurczaka, oliwa z oliwek
Piers z kurczaka pokroic w kawalki, polac lekko oliwą, odstawic na godzinkę zeby sie zamarynowalo..po godzinie nabijac na szpikulce naprzemiennie z pieczarkami, papryka i cebulką, na koniec znów lekko polac oliwa i wstawic do pikarnika na 40 minut.
GULASZ Z IDYCZEJ PIERSI
filet z piersi indyczej
zielona papryka
pieczarki
cebula
czosnek
przyprawy, oliwa
Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy, paprykę pokroić w paseczki oraz cebulę i pieczarki. Dodawać kolejno do tej piersi cebulę , potem paprykę a jak to już się poddusi to na koniec pieczarki. Dusić na patelni aż to będzie miekkie, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek, no i oczywiście to przyprawić wg uznania.
-
-
Miłego tygodnia wsyzstkim
-
Synnydaaay
Ja bym nie mogła, na widok krwi mdleje niestety
Ale wybrałaś sobie szlachetny zawód 
metinka
Ok, od dzisiaj się umawiamy że do tysiaczka dobijamy zawsze 
Julix
Masz rację 
Misiaczekmrau
Ta no pogodynką raczej nie zostanę 
ButterflyEffect
biedactwo 
renat1111
Hejka, Witam Cię
DZIĘKUJĘ!
Sunnydaaay
wzajemnie 
ButterflyEffect
wzajemnie
-
hej kinius
wpadłam w odwiedzinki
tłocznie tu
ale w grupie łatwiej osiąga sie sukces
powodzenia
-
jak dzisiaj idzie
-
Czy Wy wszystkie na tym wątku jesteście na SB?I jak idzie odchudzanie?
-
ja na tysiaku
-
Inezza
Jasne że w grupie raźniej
Wpadaj czasem 
Sunnydaaay
Nieźle
A Tobie?
renat1111
chyba tylko ja
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki