Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 9 10 11 12 13 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 185

Wątek: Spalam sie... :D

  1. #101
    Kasia Cz. Guest

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez jumboshrimp
    kasiu, w jaki sposob moge dostarczyc organizmowi bialko, nie jedzac miesa i nabialu.
    Niestety to są najlepsze produkty pod względem zawartości białka pełnowartościowego, czyli takiego, które zawiera wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów w wystarczającej ilości do podtrzymania życia.
    Występują w takich produktach, jak mięso, ryby, mleko, ser czy jaja.

    Natomiast warzywa, ziarna, nasiona, czy orzechy dostarczają białko niepełnowartościowe, co znaczy, że poszczególne produkty nie zawierają wszystkich egzogennych aminokwasów.

    Poprzez odpowiednie skomponowanie posiłku, można uzyskać pożywienie zawierające wszystkie 9 egzogennych aminokwasów, np. fasola z ryżem, czy masło orzechowe na chlebie razowym.

    Dlatego też wegetarianie otrzymują wszystkie niezbędne, egzogenne, aminokwasy, dzięki łączeniu różnych niepełnowartościowych produktów.

    Jak widzisz da się bez mięsa i nabiału, ale musisz się bardzo nakombinować łącząc różne białka niepełnowartościowe.

    Jumbusiu, czy ty jesteś wegetarianką? :P

  2. #102
    Kasia Cz. Guest

    Domyślnie

    Jumbusiu, fajnego wtoreczku życzę - niech będzie dietkowy i ruchliwy


  3. #103
    Awatar Oskubana
    Oskubana jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    29-06-2004
    Posty
    1,363

  4. #104
    Kasia Cz. Guest

    Domyślnie

    Pozdrawiam środowo i życzę milutkiego dnia


  5. #105
    Awatar Oskubana
    Oskubana jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    29-06-2004
    Posty
    1,363

  6. #106
    sycia jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    07-03-2007
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    135

    Domyślnie

    no wlasnie,jumbusiu, ja za ananasa ostatnio potrafie zabić:/ za tego w puszce też:/
    Pocieszam się tylko,ze kiedyś bym się pocieła za draze albo chipsy... Ten ananas to półki co nieco mniejsze zło, ale i tak postaram sie z tym walczyć

    dziękuję za pocieszajacy wpis u mnie:*Kochana jesteś!!!

  7. #107
    Guest

    Domyślnie

    Witajcie kochane, przepraszam |e was tak zanidbuje, ale staram si jak mog. Teraz te| jestem w pracy, dzi[ zajmuje si blizniaczkami, wlasnie poszly spac wiec mam okolo 40minut pisze z telefonu wybaczcie literowki ale mam za wielki paluchy na tej tyciej klawiaturze

    Kasiu nie jestem wegetarianka, ale pod wplywem lektury kasiazek pana tombaka cos mi si w glowie zaczelo przewracac niekoniecznie w sensie pozytywnym tyle ju| czytalam na temat zywienia, |e mam totalny metlik w glowie co jest dobre a co nie, pani maja blaszczyszyn napisala, |e z niedoboru bialka jeszcze nikt nie umarla, za to z nadmiaru owszem, chodzi o bialko zwierzece, dlatego tak sobie to wzielam do serca, |e przestalam jesc mieso, tak to si ju| dzieje z takimi podatnymi na wplywy ludzmi jak ja teraz nie wiem co jest dobre a co zle, metlik. Z tym kombinowaniem potraw dla uzyskania pelnowartosciowego bialka to temat o ktorym nie mialam pojecia, |e cos takiego istnieje. Ale to nie dla mnie zbyt leniwa jestem, niestety a kasiu miecho np ryba raz w tygodniu wystarczy czy trzeba codziennie jesc jakas ilosc bialka? Czsto czytam forum sporowe, uwielbiam je, tam jest duzo na temat diet, tam równie| znalazlam przeliczik bialek cukrow i tluszczu w budowaniu odpowiedniej diety, uzywalam to przez jakis czas, ukladalam sobie diete, ale lenistwo wzielo gore, bardzo duzo trzeba byBo temu poswiecic czasu, a ja go nie mialam, no i klapa.napisalam si tutaj w dalej jestem w punkcie wyjscia musze czytac i czytac i pytac i pytac

    Syciu, ananas nie taki grozny tak|e smacznego, ale syropu nie spijaj bo ja tak robilam haha "zdrowe odzywianie" w agi wydaniu zjesc ananasa z puszki, a potem wycic syrop

    Oskubana fajnie jest by trzydziestka? ja jeszcze pol roku bede miala 2 z przodu, a potem to ju| nie wiem co bedzie na szczescie chirurgia plastyczna na coraz wyzszym poziomie

    Kochane tak bardzo chc do polski leciec moi rodzice kupili mi bilet bo ciagle ich zbywalam |e kupie |e mam czas i wylatuje 20lipca i bede w polsce do 15 wrzesnia to szmat czasu, ciagle cos wypada i za kazdym razem ten wylot wydaje mi si nie na miejscu, a |eby mnie dobic znajomi dzwonili, |e weselicho si szykuje 1 wrzesnia i jak tu miec czyste sumienie? Co za szalony rok, tak si szybko kreci, |e malo kiedy nadazam (nadarzam) ale jakby nie byBo jestem w swoim zywiole pozdrawiam was goraco

  8. #108
    sycia jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    07-03-2007
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    135

    Domyślnie

    jumbo,próbowałaś wykałaczką

    I tak ładnie Ci idzie,skoro piszesz na telefonie

    Ah, bliźniaczki ja też jestem szczęśliwą posiadaczką klona I mnie mama mówiła,że 40 minut to rzadko było tak,ze we dwie spałysmy bez przerw Wiec bądź czujna,bo jak jedna się przebudzi,to druga też zaraz otworzy oczka..

  9. #109
    Kasia Cz. Guest

    Domyślnie

    Jumbusiu, czyli to już pewne, że 20 lipca przylecisz do Polski??? Super :P :P a ja akurat tego dnia wylecę do Egiptu

    Co do białka, to bardzo dokładnie ten temat został przeze mnie omówiony w tym wątku, którego jestem opiekunką (link w sygnaturce )

    Owszem, nadmiar białka nie jest wskazany, ale niedobór też - dlatego mimo całego szacunku dla Pani Błaszczyszyn, nie mogę się z nią zgodzić, że niedobór białka jest obojętny dla organizmu, bo nie jest!!!



    W skrócie Pomalutku to przestudiuj

    Białka - najważniejsze źródło energii. Nie ma nic ważniejszego w diecie niż białka, które ulegają rozpadowi do elementów budulcowych w naszym organizmie, a mianowicie - *do aminokwasów. Na nieszczęście, nasze ciało ma ograniczone możliwości magazynowania białek, tak więc muszą one być dostarczane nieprzerwanie przez cały dzień.

    Zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na białko to 0,8 g/kg m.c.

    Dla osób starszych ilość ta wzrasta do 1-1,25 g/kg m.c. Nie doradza się spożywania białka na poziomie wyższym niż podwójna zalecana dawka, która dla dorosłych wynosi 1,6 g/kg m.c.

    Organizm zdrowego człowieka traci dziennie ok. 30 g białka. Osoby narażone na większy wysiłek fizyczny oraz sportowcy tracą średnio trzykrotnie więcej białka dziennie niż przeciętny człowiek.

    Za wartość wyjściową przyjmuje się:

    - ok. 1,4 g białka/kg m.c. - zalecana zawodnikom dyscyplin wytrzymałosciowych

    - 1,6 - 1,8 g/kg m.c. - zalecana zawodnikom dyscyplin wytrzymałościowo-siłowych

    - 2,0 - 2,5 g/kg m.c. - zalecana zawodnikom dyscyplin szybkościowo-siłowych.

    Białko pochodzące z uzupełniania diety nie powinno przekracza 1/3 zapotrzebowania dopasowanego do prowadzonej aktywności sportowej.

    Magia protein leży w sposobie ich zastosowania w diecie.

    Krótko mówiąc diety, które mieszczą się w przedziale od 12% do 30% protein są raczej bezpieczne, powodują utratę wagi, zachowują chudą masę ciała i zazwyczaj dobrze smakują.

    Jeżeli ktoś ma skłonności do kamieni nerkowych, chorób nerek albo pewnych rodzajów zaburzeń wątrobowych, spożywanie dużych ilości protein może być problemem.
    Zdarza się, że jedzenie jest przeszkodą.
    Kiedy nie masz wystarczającej ilości pożywienia, do gry wkraczają suplementy. Jeżeli chodzi o proteiny to pierwsze miejsce zajmuje serwatka a drugie jest jajko z niewielką stratą.


    Zwróć uwagę na źródła białek o wysokiej wartości biologicznej.
    "Pełnowartościowe" białko lub takie, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy jest białkiem o wysokiej wartości biologicznej.
    Chociaż jedynie osiem aminokwasów uważane jest za niezbędne (organizm może je uzyskać tylko z pożywienia, które jemy), piętnaście, a nawet więcej aminokwasów traktowanych jest jako zbędne (są one syntetyzowane przez nasz organizm z aminokwasów niezbędnych) również odgrywają ważną rolę w wielu procesach biologicznych. Najlepszymi źródłami białek są: czerwone mięso, kurczaki, ryby, jajka oraz produkty mleczne.

    Im więcej ważysz, tym więcej białek potrzebujesz, aby podtrzymać lub zwiększyć swoją masę mięśniową (100 gramów pieczonego indyka lub piersi kurzej, chudego mięsa wołowego, pieczonej polędwicy wołowej lub tuńczyka w sosie własnym zawiera około 30 gramów protein).

    Spożywaj białka w godzinach rannych. W godzinach rannych poziom aminokwasów w twoim organizmie jest niski, tak więc jest bardzo istotne, abyś jadł białka bezpośrednio po przebudzeniu.

    Spożywaj białka przed pójściem spać. Twój organizm w nocy cały czas pracuje, tak więc spożywaj białka tuż przed pójściem spać. Staraj się pić szejki i unikaj o tej porze białek w postaci stałej, tak aby twoje ciało nie musiało się borykać z ich trawieniem w trakcie odpoczynku.


    Bardzo dużo biała jest w tuńczyku, innych rybkach, soi, piersiach kurczaka, indyku nieprzetworzonym, jaju kurzym całym.

    Dla ludzi dorosłych niedostateczna podaż białka w diecie jest niebezpieczna.

    Prowadzić może do upośledzenia wielu czynności ustrojowych, takich jak załamanie odporności immunologicznej, zmniejszenie wydolności fizycznej i psychicznej.

    Równie groźne, jak niedobór, jest nadmierne spożywanie produktów białkowych, głównie pochodzenia zwierzęcego, przekraczające fizjologiczne (należne) zapotrzebowanie ustroju na ten składnik.

    Może spowodować choroby układu trawiennego (wątroby) lub układu moczowego (nerek).

    Białka, z uwagi na źródło ich pochodzenia, dzielimy na zwierzęce oraz roślinne.

    Wzorcowym białkiem dla człowieka jest białko zawarte w jajku kurzym. Oznacza to, że zawarta w nim ilość poszczególnych aminokwasów, czyli 22 elementów budujących każde białko, jest wystarczająca pod względem składu ilościowego i jakościowego.

    Również inne białka pochodzenia zwierzęcego, z takich produktów jak mięso, ryby, mleko i jego przetwory, są uznawane za pełnowartościowe.

    O tym, czy białko jest uznawane za pełnowartościowe, czy nie świadczy obecność 8 spośród 22 aminokwasów, które budują wszystkie białka.

    Tych aminokwasów ustrój człowieka nie wytwarza i dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem. Nazywamy je aminokwasami niezbędnymi lub egzogennymi, co znaczy, że muszą być dostarczone z zewnątrz.

    Aminokwasy te we właściwych proporcjach występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

    Białka roślinne, poza nasionami roślin strączkowych i soją, nie dostarczają właściwych ilości niezbędnych aminokwasów i z tego powodu określa się je często jako białka niepełnowartościowe.

    Organizm człowieka najlepiej wykorzystuje mieszaninę białek zwierzęcych i roślinnych. W prawidłowo zestawionym posiłku należy łączyć produkty dostarczające obu rodzajów białek.

    Przykładem racjonalnego posiłku są płatki owsiane czy kukurydziane na mleku.




    Przykłady produktów wysokobiałkowych:

    • Tłuste – mięso, łosoś, jaja, masło orzechowe, mleko, ser żółty

    • Chude – tuńczyk, białko jaj, czerwona fasola, odtłuszczone mleko, chudy żółty ser

    Białko trawione jest początkowo w żołądku, ale przede wszystkim w jelicie cienkim. Metabolizowane są w wątrobie, głównie na materiał budulcowy tkanek.

    Białko nieprzeznaczone na cel strukturalny może stać się źródłem energii, dostarczając 4 kalorie na gram.
    Około 98% białka pochodzenia zwierzęcego, oraz około 80% białka roślinnego jest wchłaniane z przewodu pokarmowego.

    Zapotrzebowanie na białko zależy od danej osoby i jej dziennej aktywności. Wzrost tkanek, który wynika ze wzrostu całego organizmu, zranienia, ćwiczeń siłowych, czy ciąży ma wpływ na zapotrzebowanie na białko.

    W czasie choroby, białko jest wykorzystywane nie tylko do naprawy, ale również jako źródło energii.

    Osoba dorosła powinna spożywać o 65-100g białka na dobę (0,75-0,8 g/kg masy ciała) w zależności od płci, wieku, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej.

    W trakcie przemian białka dochodzi do produkcji azotu, co powoduje zwiększone obciążenie nerek i wątroby, które są odpowiedzialne za jego usuwanie.

    Może dojść do odwodnienia, ponieważ nerki potrzebują więcej wody do rozcieńczenia azotu. Z kolei odwodnienie może wpływać na wydajność pracy.
    Dlatego jest ważne, aby zapewnić odpowiednie nawodnienie podczas spożywania dużej ilości białka.

    Odchudzanie prowadzi do tego, że organizm zaczyna zużywać białko jako źródło energii, czasem nawet do tego stopnia, że niszczone są ważne dla życia tkanki, takie jak narządy czy mięśnie.


    Nadmiar białka, które nie może zostać zużyte na naprawę tkanek, wzrost, czy jako źródło energii jest przekształcany w tłuszcz i przechowywany.


    Jeszcze więcej tu:

    http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=69975&start=0

  10. #110
    sycia jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    07-03-2007
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    135

    Domyślnie

    jumbusiu, słonecznego dnia i dużo uśmiechu w tak piękny dzień.
    Jak widzę dziś słoneczko po tak długim deszczowym okresie,to od razu mi weselej))

Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 9 10 11 12 13 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •