Soczewicowy Burger z Dipem szpinakowym
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dla 4 osob



200 g czerwonej soczewicy
2 cebulki wiosenne [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
1/2 peczka natki pietruszki
2 lyzki pestek dyni (obranych)
1 jajko + 1 zoltko
2 lyzki panierki pelnoziarnistej
1/2 lyzeczki utartej skorki cytryny
szczypta przyprawy cayenne
150 gram mlodego szpinaku (w lisciach)
3 lyzki oleju rzepakowego
300 gram jogurtu naturalnego
1 zabek czosnku, sol, pieprz

1. Soczewice oplukac i zagotowac w 350 ml lekko posolonej wody. Pod przykryciem leciutko gotowac przez 15 minut, potem troche ostudzic i odcedzic wode.
2. Cebulki umyc i drobno pokroic. Natke umyc, oberwac listki i posiekac drobno razem z pestkami dyni.
3. Soczewice, cebulke, natke, pestki dyni, jajko i dodatkowe zoltko oraz panierke wymieszac i doprawic skorka cytryny, sola i cayenne. Z powstalej masy uformowac 8 duzych Burgerow.
4. Dip: Szpinak umyc i sparzyc. W malym rondlu rozgrzac lyzke oleju i poddusic w nim wilgotny szpinak pod przykryciem 1-2 minuty. Odsaczyc na sitku, potem drobno posiekac i wymieszac z jogurtem. Wycisnac do tego czosnek i dobrze doprawic sola i pieprzem.
5. Kotlety podsmazac ok 10 minut na srednim ogniu w reszcze oleju na patelni teflonowej. Podawac z Dipem szpinakowam.