Zamieszczone przez Kasia Cz.
Emilko, bardzo proszę :P
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI
2 szklanki mąki
4 jaja
1 kg jabłek
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, starannie wymieszać.
2. Jabłka umyć, obrać, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie plasterki.
3. Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą.
Wlać do tortownicy tyle ciasta, by dno było pokryte, ułożyć na nim warstwę jabłek, zalać ciastem. Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka.
4. Piec w gorącym piekarniku około 40 minut.
Ciasto jest proste, jak przysłowiowy drut :lol: i bardzo smaczne, można posypać cukrem pudrem albo cynamonem :P
Niestety przepis nie precyzuje, w jakiej temperaturze trzeba je piec, ale ja zawsze piekę w 180 stopniach :P
I mam jeszcze drugi fajny i prosty przepis na ciasto bez tłuszczu :P
PLACEK WŁOSKI
6 jabłek
szklanka cukru
3 jaja
2 szklanki mąki
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
szklanka pokrojonych bakalii (rodzynek, orzechów, skórki pomarańczowej i czego jeszcze dusza zapragnie :P)
1. Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i odstawić na godzinę do chłodnego miejsca.
2. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
4. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.
Zawsze wychodzi i jest proste i pyszne :P
SMACZNEGO :P