Psotulciu kochana, pozdrawiam piąteczkowo![]()
i znowu dowiedziałam się czegoś ciekawego, dziękuję![]()
taka kucharka ze mnie![]()
a nie wiedziałam że strączkowe soli się na końcu![]()
buziaki wysyłam![]()
Psotulciu kochana, pozdrawiam piąteczkowo![]()
i znowu dowiedziałam się czegoś ciekawego, dziękuję![]()
taka kucharka ze mnie![]()
a nie wiedziałam że strączkowe soli się na końcu![]()
buziaki wysyłam![]()
taka kucharka ze mnieTO TERAZ CIASTAa nie wiedziałam że strączkowe soli się na końcu![]()
Jaka mąka do ciasta?
Do pieczenia ciasta kruchego i drożdżowego najlepiej wybrać kaszkowatą mąkę krupczatkęNa biszkopt nadaje się tylko mąka pszenna lub pszenna z ziemniaczaną (równe ilości)Na piernik i pieczywo najlepsza jest mąka żytnia wymieszana z pszenną
Aby biszkopt się udał, należy
biszkopt można zrobić tylko z mąki pszennej, aby był bardziej delikatny można wziąć w równych ilościach mąkę ziemniaczaną i pszenną mąka powinna być przesiana nawet dwukrotnie jajka z cukrem trzeba utrzeć na puszystą prawie białą masę do masy należy dodać sok z cytryny lub łyżkę octu (ciasto po upieczeniu nie opadnie)pianę i mąkę na przemian dodawać do masy, delikatnie mieszać od spodu, (nie należy używać miksera!) ciasto wstawić do piekarnika o temperaturze początkowej 160 - 180°C, a następnie podwyższyć do 200°C w czasie pierwszych 15 minut minut pieczenia nie należy otwierać piekarnika, by ciasto nie opadło upieczone ciasto najlepiej pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku i z formy wyjąć ciepłe
Aby ciasto kruche się udało
trzeba przesiać mąkę do ciasta trzeba wziąć tłuszcz mocno schłodzony, w przeciwnym przypadku zostanie on wchłonięty przez mąkę, a ciasto po upieczeniu będzie bardzo twarde! zimny tłuszcz najlepiej szybko zetrzeć na tarce po odmierzeniu wszystkich składników szybko zagnieść ciasto- jeśli ciasto w czasie rozwałkowywania zmięknie, nie wolno dodawać mąki. Trzeba ponownie je schłodzić. ciasto po ułożeniu w formie należy ponakłuwać widelcem ciasto wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200-220°Cupieczone kruche ciasto należy wyjmować z formy lekko przestudzone, ale nie zimne
Udany sernik
masa serowa będzie spoista i nie opadnie po upieczeniu, jeśli część mąki pszennej zastąpi się ziemniaczaną, kukurydzianą, kaszą manną albo ugotowanymi i zmielonymi ziemniakami- jeśli do sernika zostaną dodane owoce (świeże lub z puszki) lub gdy ser jest bardzo tłusty (i ciężki), do masy serowej trzeba wsypać ok. łyżeczki proszku do pieczenia, bo sernik nie urośnie- smak proszku do pieczenia będzie niewyczuwalny, jeśli zostanie wymieszany z niewielką ilością śmietany lub jogurtu- spód z kruchego ciasta należy przed nałożeniem masy serowej podpiec- sernik nie opadnie, jeśli po upieczeniu do ostygnięcia, pozostanie w wyłączonym piekarniku (przy otwartych drzwiczkach) Bakalie w cieście aby bakalie w cieście nie opadły na dno, trzeba obtoczyć je w mące- bakalie i alkohol dodaje się do ciasta na samym końcu- rodzynki i śliwki przed dodaniem do ciasta trzeba namoczyć w gorącej wodzie, nienamoczone będą zbyt twarde- śliwki najlepiej moczyć w herbacie- aby zdjąć skórkę z orzechów laskowych najlepiej włożyć ich na 10 – 12 minut do gorącego piekarnika- aby zdjąć skórkę z migdałów trzeba je sparzyć- do ciasta nie należy jednocześnie dodawać skórki z pomarańczy lub cytryny i jednocześnie wanilii Jak najlepiej ubić pianę? białka powinny być starannie oddzielone od żółtek- przed ubijaniem białka należy schłodzić- do ubijanych białek należy dodać szczyptę soli- białka powinny być ubijane w odpowiednim tempie, na początku wolno, a potem szybko
A NIE MOWILAM ,ZE SIE PRZYDAW TYM TYGODNIU WYSTARCZY
MILEGO DNIA I DO POZNEGO WIECZORA -PAPATKI
![]()
![]()
Witaj Uleńko, ależ u Ciebie dużo nowych wiadomości , a do tego bardzo ciekawych, skorzystam z nich napewno![]()
![]()
Tutaj , w domkach blisko tego jeziorka Krysialek zamieszkuje,jak przyjeżdża
Tak myślałam, zostawiając wizytę u Ciebie na sam deser, że tu to się będzie działo, no i nie pomyliłam się, a właściwie to nawet nie podejrzewałam, że bedę do Ciebie musiała sie zadekowac na lekturę na co najmniej dwa tygodnie![]()
![]()
![]()
Zacznę od jutra![]()
![]()
Miłego wieczoru![]()
PsotUleńko,
dziękuję za pamięć o mnie![]()
Dziś nie podeślę ci wiaterku, bo go nie było.
Za to dziś posyłam blask słoneczny, który mnie omal nie oślepił tak był silny![]()
Niech ten słoneczny błysk promieni ogrzeje wody śniegu, które spłyną stużkami, rzekami do morza a wraz z nimi popłynie ku szerokiemu oceanowi Twoja łódeczka.
Serdeczności, paaaaaa
WITAM JUZ POZNA PORA
![]()
NA BASENIE BYLO SUPER-DALAM SOBIE WYCISKA CO DZISIAJ JADLAM:
Pieczywo chrupkie CHABER bez cukru kromka 7g 4 76,00
Feta light opakowanie 270g 0,7 340,20
Rosół z makaronem talerz 250ml 1 148,90
Szczypiorek średnio 100g 0,7 24,50
Jabłko średnio 100g 2 100,00
Mandarynka średnia 70g 1 25,00
Popularny pszenny średnio 100g 2 472,00
sumie kalorii: 1 186,60
DZIEKI ZA PAMIECDOBREJ NOCKI
![]()
![]()
Psotulko miłego weekendu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Właśnie położyłam się dziś wcześniej do mego wyrka i przypomniałam, że nawet do Ciebie nie zajrzałam więc wstałam i jestem. I co widzę, do czytania dużo trzeba czasu, a ja padam na pysk. Ale postaram się zajrzeć tu jutro.
Buziołki Dobrej nocki![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A ja mam ochotę na frytki.. Niedobra Vienne. Nie dostanie frytek
Pff..Zasypiam już na siedząco. Więc życzę cieplutkiego weekendu![]()
Zakładki