Strona 189 z 903 PierwszyPierwszy ... 89 139 179 187 188 189 190 191 199 239 289 689 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,881 do 1,890 z 9027

Wątek: Mój dzienniczek

  1. #1881
    Awatar bike
    bike jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    07-09-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,424

    Domyślnie



    Psotulciu kochana, pozdrawiam piąteczkowo
    i znowu dowiedziałam się czegoś ciekawego, dziękuję
    taka kucharka ze mnie
    a nie wiedziałam że strączkowe soli się na końcu
    buziaki wysyłam

  2. #1882
    Awatar misiala
    misiala jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    14-11-2005
    Mieszka w
    Toronto
    Posty
    1,291

    Domyślnie

    psotulko kochana witam w ten postny piatkowy dzionek
    u Ciebie jak zwylke duzo pozytecznych wiadomosci przyda mi sie ta odnosnie czosnku,bo nie wiedzialam jak go przechowywac
    kasz niestety nie lubie,a szkoda bo sa pozyteczne
    Goraco sciskam

  3. #1883
    Awatar psotulka
    psotulka jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    30-11-2004
    Mieszka w
    Babice gm. Oświęcim
    Posty
    531

    Domyślnie

    taka kucharka ze mnie
    a nie wiedziałam że strączkowe soli się na końcu
    TO TERAZ CIASTA

    Jaka mąka do ciasta?

    Do pieczenia ciasta kruchego i drożdżowego najlepiej wybrać kaszkowatą mąkę krupczatkęNa biszkopt nadaje się tylko mąka pszenna lub pszenna z ziemniaczaną (równe ilości)Na piernik i pieczywo najlepsza jest mąka żytnia wymieszana z pszenną

    Aby biszkopt się udał, należy

    biszkopt można zrobić tylko z mąki pszennej, aby był bardziej delikatny można wziąć w równych ilościach mąkę ziemniaczaną i pszenną mąka powinna być przesiana nawet dwukrotnie jajka z cukrem trzeba utrzeć na puszystą prawie białą masę do masy należy dodać sok z cytryny lub łyżkę octu (ciasto po upieczeniu nie opadnie)pianę i mąkę na przemian dodawać do masy, delikatnie mieszać od spodu, (nie należy używać miksera!) ciasto wstawić do piekarnika o temperaturze początkowej 160 - 180°C, a następnie podwyższyć do 200°C w czasie pierwszych 15 minut minut pieczenia nie należy otwierać piekarnika, by ciasto nie opadło upieczone ciasto najlepiej pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku i z formy wyjąć ciepłe

    Aby ciasto kruche się udało

    trzeba przesiać mąkę do ciasta trzeba wziąć tłuszcz mocno schłodzony, w przeciwnym przypadku zostanie on wchłonięty przez mąkę, a ciasto po upieczeniu będzie bardzo twarde! zimny tłuszcz najlepiej szybko zetrzeć na tarce po odmierzeniu wszystkich składników szybko zagnieść ciasto- jeśli ciasto w czasie rozwałkowywania zmięknie, nie wolno dodawać mąki. Trzeba ponownie je schłodzić. ciasto po ułożeniu w formie należy ponakłuwać widelcem ciasto wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200-220°Cupieczone kruche ciasto należy wyjmować z formy lekko przestudzone, ale nie zimne
    Udany sernik
    masa serowa będzie spoista i nie opadnie po upieczeniu, jeśli część mąki pszennej zastąpi się ziemniaczaną, kukurydzianą, kaszą manną albo ugotowanymi i zmielonymi ziemniakami- jeśli do sernika zostaną dodane owoce (świeże lub z puszki) lub gdy ser jest bardzo tłusty (i ciężki), do masy serowej trzeba wsypać ok. łyżeczki proszku do pieczenia, bo sernik nie urośnie- smak proszku do pieczenia będzie niewyczuwalny, jeśli zostanie wymieszany z niewielką ilością śmietany lub jogurtu- spód z kruchego ciasta należy przed nałożeniem masy serowej podpiec- sernik nie opadnie, jeśli po upieczeniu do ostygnięcia, pozostanie w wyłączonym piekarniku (przy otwartych drzwiczkach) Bakalie w cieście aby bakalie w cieście nie opadły na dno, trzeba obtoczyć je w mące- bakalie i alkohol dodaje się do ciasta na samym końcu- rodzynki i śliwki przed dodaniem do ciasta trzeba namoczyć w gorącej wodzie, nienamoczone będą zbyt twarde- śliwki najlepiej moczyć w herbacie- aby zdjąć skórkę z orzechów laskowych najlepiej włożyć ich na 10 – 12 minut do gorącego piekarnika- aby zdjąć skórkę z migdałów trzeba je sparzyć- do ciasta nie należy jednocześnie dodawać skórki z pomarańczy lub cytryny i jednocześnie wanilii Jak najlepiej ubić pianę? białka powinny być starannie oddzielone od żółtek- przed ubijaniem białka należy schłodzić- do ubijanych białek należy dodać szczyptę soli- białka powinny być ubijane w odpowiednim tempie, na początku wolno, a potem szybko

    A NIE MOWILAM ,ZE SIE PRZYDA W TYM TYGODNIU WYSTARCZY MILEGO DNIA I DO POZNEGO WIECZORA -PAPATKI

  4. #1884
    bewik jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Bielawa
    Posty
    2

    Domyślnie

    Witaj Uleńko, ależ u Ciebie dużo nowych wiadomości , a do tego bardzo ciekawych, skorzystam z nich napewno

    Tutaj , w domkach blisko tego jeziorka Krysialek zamieszkuje,jak przyjeżdża

  5. #1885
    Filigree jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    11-09-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Tak myślałam, zostawiając wizytę u Ciebie na sam deser, że tu to się będzie działo, no i nie pomyliłam się, a właściwie to nawet nie podejrzewałam, że bedę do Ciebie musiała sie zadekowac na lekturę na co najmniej dwa tygodnie
    Zacznę od jutra
    Miłego wieczoru

  6. #1886
    jado jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    26-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    PsotUleńko,

    dziękuję za pamięć o mnie

    Dziś nie podeślę ci wiaterku, bo go nie było.
    Za to dziś posyłam blask słoneczny, który mnie omal nie oślepił tak był silny
    Niech ten słoneczny błysk promieni ogrzeje wody śniegu, które spłyną stużkami, rzekami do morza a wraz z nimi popłynie ku szerokiemu oceanowi Twoja łódeczka.


    Serdeczności, paaaaaa

  7. #1887
    Awatar psotulka
    psotulka jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    30-11-2004
    Mieszka w
    Babice gm. Oświęcim
    Posty
    531

    Domyślnie

    WITAM JUZ POZNA PORA
    NA BASENIE BYLO SUPER-DALAM SOBIE WYCISK A CO DZISIAJ JADLAM:


    Pieczywo chrupkie CHABER bez cukru kromka 7g 4 76,00
    Feta light opakowanie 270g 0,7 340,20
    Rosół z makaronem talerz 250ml 1 148,90
    Szczypiorek średnio 100g 0,7 24,50
    Jabłko średnio 100g 2 100,00
    Mandarynka średnia 70g 1 25,00
    Popularny pszenny średnio 100g 2 472,00


    sumie kalorii: 1 186,60

    DZIEKI ZA PAMIEC DOBREJ NOCKI


  8. #1888
    luna64 Guest

    Domyślnie

    Psotulko miłego weekendu


  9. #1889
    kwiatek432 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-09-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Właśnie położyłam się dziś wcześniej do mego wyrka i przypomniałam, że nawet do Ciebie nie zajrzałam więc wstałam i jestem. I co widzę, do czytania dużo trzeba czasu, a ja padam na pysk. Ale postaram się zajrzeć tu jutro.
    Buziołki Dobrej nocki

  10. #1890
    Vienne jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-12-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    0

    Domyślnie

    A ja mam ochotę na frytki.. Niedobra Vienne. Nie dostanie frytek

    Pff..Zasypiam już na siedząco. Więc życzę cieplutkiego weekendu

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •