no i się stało..
podjełam decyzje o przejsciu na diete..
Chwytałam sie różnych specyfików medycznych.. nic nie skutkowało.. ani aplefit ani przylepiane plastry vitaslim..
Dyłam na diecie 13-dniowej (kopenhadzkiej).. schudlam 5 kg ale moj ogranizm nie wytrzymal tego regorystycznego menu.. Miałam mroczki przed oczami, serdeczko mi szybko biło itd.
Dzis obudziłam się z nowym optymizmem.. wierze, ze moge osiągną swoją wymarzoną wage..
ważę 63kg.. chce mieć 52.. wiec mam do zrzucenia 11kg.
Czy wytrwam?
Sądzę, że tak..
Przechodze na diete plaż południa
moja mam jest na tej diecie juz 3 rok.. skutki genialne..
niedość że jest szczupła, to wyniki krwi bardzo jej się poprawiły..
Ta dieta stała się jej stylem życia..
Jak wiadomo trzeba brać przykład z rodziców
wiec ide w jej ślady.. dzis zaczynam diete
podzielona jest ona na 3 etapy..
pierwszy trwa 2tyg
drugi tyle ile potrzebujemy by uzyskac wymarzona wage
trzeci to juz nasz nowy styl zycia na zawsze
nie mam w niej głodowania.. a to bardzo ważne (jak dla mnie)
Zapraszam wyszystkich chętnych do wspulnego startu w chudsze życie..
no i poprawe naszego serducha (bo ta dietka dba o to)

poniżej zamieszczam artykuł z VITY o owej dietce:

Czy można stracić co najmniej 5 kilogramów w dwa tygodnie - w sposób nie tylko bezpieczny, ale wręcz służący zdrowiu? Czy można bez żalu rozstać się z łakociami i pokochać nowy sposób odżywiania tak, że nie zechcemy już z niego zrezygnowć? Tak!

Brzmi to jak żart, ale nim nie jest: najzdrowszą z błyskawicznych diet odchudzających wymyślili kardiolodzy! W dodatku całkiem przypadkowo... Jeśli więc marzysz, by tego lata odsłonić na plaży szczupłe, zgrabne ciało, nie ma problemu. Możesz jeszcze to marzenie zrealizować.
Oto, co obiecujemy:
* schudniesz szybko i zdrowo;
*błyskawicznie pozbędziesz się brzucha;
* już przez pierwsze 2 tygodnie zrzucisz 5 kilogramów, nie czując głodu;
* nie będziesz odmawiać sobie wszystkiego, co smaczne;
* skutecznie poskromisz swój apetyt, ponieważ szybko "obkurczysz" żołądek.

Dlaczego właśnie kardiolodzy? Było tak: zespół lekarzy z Florydy pracował nad dietą hamującą rozwój chorób serca. Ich zmartwieniem nie był, rzecz jasna, wygląd pacjentów - szukali takiego sposobu odżywiania, który najlepiej służyłby zdrowiu. Rozczarowani nie dość skutecznym działaniem diety niskotłuszczowej (tradycyjnie zalecanej "sercowcom"), skomponowali własną. Nazwali ją DIETĄ PLAŻ POŁUDNIA.

Strzał w dwie dziesiątki. Szybko okazało się, że kardiolodzy trafili co najmniej w dwie dziesiątki: ze względu na serce i sylwetkę.
Wśród 40 uczestników eksperymentu, stosujących różne (dobre dla serca) diety, te osoby, które przestrzegały DIETY PLAŻ POŁUDNIA, schudły od 5 do 7 kg - prawie dwa razy więcej niż inni badani! Poza tym: * u nich najszybciej znikał tłuszcz z brzucha (okolicy ważnej ze względu na pracę organów wewnętrznych) * poziom cholesterolu najszybciej wracał do normy * tylko 1 osoba wycofała się z tej diety, natomiast rygorów innych diet nie wytrzymywało średnio po 5 osób.

Główne zasady. Umiejętnie dobierając węglowodany i tłuszcze - jak dowiedli kardiolodzy - bez specjalnych wyrzeczeń można zeszczupleć, zmniejszając przy tym ryzyko poważnych chorób. To fantastyczna dieta na całe życie!

Rady na co dzień:
1. Codziennie pij co najmniej osiem szklanek wody lub napojów (może być bezkofeinowa kawa) bez cukru.
2. Ogranicz napoje zawierające kofeinę do 1 filiżanki dziennie.
3. Zażywaj multiwitaminę i preparaty mineralne.
4. Regularnie sięgaj po produkty zawierające wapń (mężczyźni w każdym wieku i kobiety młodsze - po 500 mg, kobiety powyżej 50. roku życia 1000 mg).


ETAP 1

Uwaga: jest on najbardziej rygorystyczny! Na pociechę należy jednak dodać, że po pierwsze: trwa tylko 2 tygodnie, a po drugie: efekty widać błyskawicznie. Można przez ten czas schudnąć 5-6,5 kg (w zależności od wagi wyjściowej)!
Jadłospis przewiduje sześć posiłków. Powinny one zaspokajać głód, muszą więc być normalnej wielkości (ale niezbyt obfite).

Produkty zalecane
Wołowina: chude części, jak polędwica lub górna część udźca.
Drób (bez skóry): mięso z piersi kurczaka lub indyka, szynka z indyka.
Ryby i owoce morza: wszystkie gatunki ryb oraz skorupiaków.
Wieprzowina: tylko chuda - gotowana szynka, polędwica.
Cielęcina: zraz, kotlet cielęcy z kością (np. z combra), górna część udźca.
Sery: (bez tłuszczu lub z obniżoną jego zawartością) cheddar, twaróg (1-2 procentowy albo odtłuszczony), feta, mozzarella, parmezan.
Orzechy: orzeszki ziemne (20 szt.), pekanowe (15), pistacjowe (30), masło orzechowe (łyżeczka).
Jaja: całe jaja bez ograniczeń (chyba, że są przeciwwskazania lekarskie).
Tofu: miękkie, niskokaloryczne gatunki o obniżonej zawartości tłuszczu.
Warzywa: karczochy, szparagi, brokuły, kapusta, kalafior, seler, jarmuż, ogórki, oberżyna, cukinia, sałata, grzyby (wszystkie gatunki), szpinak, kiełki lucerny, pomidory (1 duży lub 10 "winogronowych" do jednego posiłku).
rośliny strączkowe: różne rodzaje fasoli (również szparagowa), groch, soczewica, soja.
Tłuszcze: olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek.
Słodycze: (do 75 kalorii dziennie!) sorbety, dropsy, kakao.

PRODUKTY ZAKAZANE
Warzywa: buraki, marchew, kukurydza, ziemniaki.
Owoce: wszelkie owoce i soki.
Produkty bogate w skrobię: wszystkie gatunki pieczywa, maca, płatki śniadaniowe, owsianka, ryż, makarony, ciastka.
Produkty mleczne: mleko (również sojowe), kefiry, jogurty.
Inne: wszelkie alkohole, w tym także piwo i wino, nawet w małych ilościach.

Przykład dziennego menu w 1 etapie:
ŚNIADANIE: 0,2 l soku pomidorowego l jajecznica z pieczarkami, dwa plasterki wędliny, bezkofeinowa kawa lub herbata ze słodzikiem. DRUGIE ŚNIADANIE: kawałek chudego sera mozzarella. OBIAD: sałata z sosem light i plastrem szynki z indyka. PODWIECZOREK: 0,5 szklanki chudego twarożku oraz 0,5 szklanki pokrojonych pomidorów i ogórków. KOLACJA: ryba i pieczone warzywa. DESER: krem z chudego twarożku z odrobiną skórki cytrynowej.

Jajecznica z pieczarkami
Składniki (1 porcja): 2jajka
* 10 dag pieczarek * sól *czarny mielony pieprz * łyżka oliwy z oliwek * 1/4 pęczka szczypiorku

1. Jajka umyć, wbić do miski, roztrzepać z solą i mielonym pieprzem.
2. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w plasterki.
3. Szczypiorek dokładnie opłukać, osączyć, drobno posiekać.
4. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki, lekko podsmażyć, wlać przygotowane jajka, smażyć mieszając, aż się zetną, zestawić, posypać szczypiorkiem.

Warzywa z piekarnika
Składniki (4 porcje): cukinia * młody kabaczek * strąk czerwonej papryki * strąk żółtej papryki * pęczek zielonych szparagów
* czerwona cebula *3 łyżki oliwy z oliwek * sól * czarny pieprz

1. Cukinię i kabaczek opłukać, wytrzeć, pokroić na małe kawałki.
2. Strąki papryki umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, pokroić.
3. Szparagi opłukać, zdjąć skórkę, pokroić.
4. Cebulę obrać, drobno posiekać.
5. Warzywa wymieszać z oliwą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego, piec około 30 minut w temperaturze 200°C, od czasu do czasu zamieszać.

Krem z twarożku i skórki cytrynowej
Składniki (4 porcje): 20 dag chudego twarożku * 4 łyżki śmietany 12 proc. * łyżka startej skórki cytrynowej * łyżka esencji waniliowej * 4 porcje słodziku

1. Ser rozetrzeć ze śmietaną i słodzikiem na gładką, puszystą masę.
2. Dodać skórkę startą z cytryny i esencję waniliową, wymieszać.
3. Przełożyć do szklanych naczyń, udekorować skórką cytryny, schłodzić w lodówce.



ETAP 2

Uwaga! W tej fazie diety chudnie się nieco wolniej. Należy jednak stosować się do poniższych zaleceń. Jak długo? Aż do osiągnięcia pożądanej wagi.
Zaczynając trzeci tydzień diety, można już pozwolić sobie na trochę (niektórych!) węglowodanów: owoc, nieco płatków, kromkę chleba. Trzeba jednak zwracać baczną uwagę na to, jak wpływają one na twój organizm. Celem tego etapu jest stopniowy powrót do zwiększonego spożycia węglowodanów przy dalszej utracie wagi. Jeśli zatem uda ci się dorzucać to i owo do jadłospisu i wciąż chudnąć, ten cel zostanie osiągnięty.

Stopniowo do diety wprowadzamy:
Owoce: jabłka, morele (suszone
i świeże), borówki, melon (najlepiej kantalupa), wiśnie, grejpfruty, winogrona, kiwi, mango, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, śliwki, truskawki.
Produkty mleczne: chude mleko sojowe, jogurt owocowy albo naturalny (odtłuszczony lub o obniżonej zawartości tłuszczu).
Produkty zawierające skrobię: chleb (wieloziarnisty, z otrębami, owsiany, żytni, razowy), chleb pita z mąki razowej, babeczki z otrębami (bez cukru i rodzynek), płatki owsiane (ale nie błyskawiczne), dania z mąki razowej (np. makarony, pierogi), kukurydza prażona bez tłuszczu, ryż niełuskany i dziki, kasza jęczmienna.
Warzywa i rośliny strączkowe: takie same jak w pierwszym etapie diety.
Inne: czekolada z małą ilością cukru (ale tylko od czasu do czasu), budyń bez tłuszczu, trochę czerwonego wina.

Czego unikać lub jeść bardzo rzadko:
Produkty zawierające skrobię: chleb (pszenny, biały), bułki, wszelkie ciasta i ciastka, płatki kukurydziane, makarony, biały (łuskany) ryż.
Warzywa: buraki, marchew, kukurydza w kolbach, ziemniaki (gotowane, smażone, błyskawiczne purée itp.).
Owoce: banany, owoce z puszki, soki, ananasy, rodzynki, arbuzy, daktyle, figi.
Inne: miód, lody, dżemy.

Przykład dziennego menu w 2 etapie:
ŚNIADANIE: jagodowy koktajl mleczny (wymieszać 0,28 l jogurtu light i 0,5 szklanki owoców jagodowych, można też dodać 0,5 szklanki pokruszonego lodu), bezkofeinowa kawa lub herbata z odtłuszczonym mlekiem i słodzikiem .
DRUGIE SNIADANIE: jajko na twardo z Obiad: kurczak z kaszką kuskus i cytryną, pokrojone pomidory i ogórki.
PODWIECZOREK: 0,15 l jogurtu owocowego light. KOLACJA: klops, szparagi gotowane na parze l pieczarki smażone w małej ilości oliwy l pomidor i cebula, pokrojone w plasterki oraz skropione oliwą. DESER: melon kantalupa z 2 łyżkami chudego twarożku.

Kurczak z kaszką kuskus
Składniki (4 porcje): 25 dag mięsa z piersi kurczaka * róża brokułów * 25 dag kaszki kuskus * łyżka oliwy z oliwek * kostka bulionowa * sól

1. Brokuły opłukać, rozdrobnić, wrzucić na 3 min. do osolonego wrzątku, odcedzić.
2. Mięso posolić, posmarować oliwą, upiec w folii, trzymać w cieple.
3. Kaszkę kuskus wsypać do rondla, zalać wrzącą wodą z rozpuszczoną kostką bulionową tak, żeby na 1 cm przykrywała kaszę, zamieszać, przykryć, odstawić na 5 minut.
4. Kaszkę kuskus podawać z pokrojonym mięsem, ugotowanymi brokułami, pomidorami i ogórkami.

Klops z indyka
Składniki (6 porcji): 50 dag mięsa z piersi indyka * mały koncentrat pomidorowy l 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina * 1/2 szklanki wody * ząbek czosnku l sól * szklanka płatków owsianych l 2 jajka * 1/2 cukinii * bazylia * oregano

1. Koncentrat zmieszany z wodą, winem, roztartym czosnkiem, ziołami i solą zagotować, podgrzewać na małym ogniu 15 minut, ostudzić.
2. Mięso zemleć z płatkami, wymieszać z jajkami i poszatkowaną cukinią, dodać koncentrat z przyprawami, wyrobić, wyłożyć do formy.
3. Formę zanurzyć w naczyniu z wodą, piec w piekarniku ok. 40 minut.


ETAP 3

Jest to etap dopuszczający największą swobodę. Ile powinien trwać? Tak naprawdę, jeśli nie chcesz przytyć, a zależy ci na zdrowym odżywianiu, stosuj się do tych zaleceń już do końca życia!
Spokojnie, to wcale nie jest takie trudne. Jak wynika z dotychczasowych doświadczeń, okazuje się, że już na początku trzeciej fazy diety większość osób wcale nie czuje głodu, niedosytu ani nieposkromionego apetytu na coś tłustego, słodkiego i bardzo niezdrowego. Doskonale obywa się także bez drugiego śniadania i podwieczorku. Oczywiście zdarza się, i to wcale nierzadko, że ktoś, nawet po wielu latach stosowania podobnej diety przez dłuższy czas, drastycznie narusza jej zalecenia i zaczyna tyć. Co wtedy robić? To proste. Wystarczy wrócić na tydzień, dwa do jadłospisu z etapu pierwszego, a po odzyskaniu dawnej wagi - znów łagodnie przejść do etapu trzeciego.

A oto dwie praktyczne wskazówki.
* Staraj się możliwie precyzyjnie dopasować codzienny jadłospis do swoich
indywidualnych potrzeb i upodobań, a także do reakcji organizmu. Każdy, kto ma problemy z sylwetką, musi sam ułożyć optymalne dla siebie menu!
* Dodawaj do jadłospisu różne produkty i uważnie obserwuj, które z nich zwiększają twój apetyt (i wagę!). Jeżeli zauważysz, że np. po bananach, ziemniakach lub makaronie masz ochotę na kolejną porcję i zaczynasz tyć, zrezygnuj z nich lub jedz tylko od święta. Na co dzień zastąp je innymi produktami węglowodanowymi.

Przykład wzorcowego codziennego menu:
ŚNIADANIE: pół grejpfruta l jajecznica z 2 jaj (np. na sposób meksykański: z tartym serem i pikantnym sosem pomidorowym), grzanka z pieczywa pełnoziarnistego l bezkofeinowa kawa lub herbata z odtłuszczonym mlekiem i słodzikiem. OBIAD: zrazy z pieczonej wołowiny, nektarynka. KOLACJA: łosoś lub inna ryba (np. z rusztu z pikantnym sosem pomidorowym salsa), sałatka (z ogórków, zielonej papryki, pomidorów "winogronowych" i zieleniny) z sosem przygotowanym z oliwy i octu winnego. DESER: morele, truskawki, banany, winogrona lub inne owoce.

Łosoś z rusztu
Składniki (4 porcje): 80 dag tuszki łososia * 2 łyżki oliwy z oliwek * sok z 1/2 cytryny * sól l pieprz

1. Umytą rybę podzielić na 4 porcje, natrzeć solą i pieprzem.
2. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, posmarować nią kawałki ryby, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
3. Ułożyć na aluminiowej folii albo tacce, upiec na ruszcie. Podawać z warzywami i cytrynowym sosem.

Zrazy z pieczonej wołowiny
Składniki (4 porcje): 4 plastry pieczonej wołowiny (około 25 dag) * 4 tortille lub naleśniki * 4 łyżki śmietankowego serka o obniżonej zawartości tłuszczu l 1/2 czerwonej cebuli * 4 liście szpinaku

1. Placki tortilla lub naleśniki rozłożyć na równej powierzchni, każdy posmarować serkiem.
2. Cebulę pokroić na plasterki, ułożyć je na naleśnikach.
3. Dokładnie umyć liście szpinaku, osuszyć, położyć na cebuli razem z plastrem wołowiny, zwinąć.
3. Podawać na zimno.


Buziaczk dla wszystkich wiekszych i mniejszych (obecnych lub byłych) grubasków