WITAJ MOZE TO


Mufinki leśne (12 porcji)
450 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
115 g brazowego cukru
150 g owoców jagodowych - jagód, malin, jeżyn (swieżych lub mrożonych)
2 jajka
1 szkl. mleka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
125 g stopionego masła
cukier puder (do posypania)

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczeniem sól, cukier, dodać owoce i zrobić w środku dołek. W osobnej misce rozbić jajka z mlekiem i aromatem. Do dołka w mace wlać masę jajeczna. dodać stopione masło i szybko wymieszać metalową łyżką, by połączyć wszystkie składniki. nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.
Nakładać ciasto do formy mufinkowej posmarowanej stopionym masłem lub olejem, wypełniają każdy otwór do 3/4 objętości. Piec ok. 30 min w temp. 210oC, do chwili gdy patyczek wkuty do środka mufinki będzie po wyjęciu suchy. po upieczeniu pozostawić mufinki w formie przez 5 min., następnie delikatnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Energia (kcal / kJ) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
245 / 1028 5,1 8,6 36,8 1,6



Marchewkowe pole (6 porcji)
2 szkl. mąki
3 marchewki
3 łyżki miodu
4 białka jaja

Mąkę wymieszać z utartą marchewką i miodem. Dodać białka. Zagnieść ciasto. Podzielić na pięć części i formować okrągłe placki. Piec w piekarniku na blaszce wyłożonej pergaminem, aż się zarumienią.
Energia (kcal / kJ) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
237 / 980 7,9 1,0 49,1 2,9



Paprykowe tortillki (40 sztuk)
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
4 łyżki oleju, filiżanka wody
papryka słodka, chilli, sól kamienna

Obie mąki wymieszać razem z papryka. Dodawać powoli olej i ciepłą wodę zagniatając ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sól. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na i wykrajać niewielkiej wielkości trójkąty. Piec na rozgrzanej patelni bez oleju na złoto-brązowy kolor.
Energia (kcal / kJ) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
35 / 148 0,3 1,4 5,3 0,1


Zmysłowe muesli (2 porcje)
1 szkl. płatków owsianych
4 kostki czekolady
4 suszone figi
4 suszone morele
ok. 12 migdałów

Płatki owsiane wymieszać z pokrojonymi owocami suszonymi, migdałami oraz startą na tarce (grube oczka) czekoladą. Podawać z chudym mlekiem lub maślanką. Przed podaniem można podzielić na dwie porcje, ale niekoniecznie. Można również jeść z jednej miseczki - tak nawet będzie ciekawiej.
Energia (kcal / kJ) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
418/1748 11/2 11,9 66,5 9,3



Imbirowa kasza manna na gorąco z brzoskwinią (2 porcje)

2 szkl. wody
100 g kaszy manny (ok.6-7 płaskich łyżek)
1 szkl. soku jabłkowego
1 łyżka startego świeżego imbiru
60 ml octu malinowego (niekoniecznie)
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Do wrzącej się wody wsypać kaszę. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 min. ciągle mieszając, aż kasz zgęstnieje.
Brzoskwinie z imbirem: W małym rondlu na dużym ogniu wymieszać sok jabłkowy, imbir i pokrojone brzoskwinie. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 10 min., aż płyn wygotuje się do połowy. Dodać ocet, miód i cynamon. Gotować przez kolejne ok. 5 min., aż brzoskwinie zmienną.
Energia (kcal / kJ) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
314/1315 5,5 1,0 70,8 3,0



Chlebek walentynkowy (8 porcji)
2 małe kwaśne jabłka
2 łyżki soku cytrynowego
1/2 drobno startej skórki z cytryny
50 g cukry brązowego
100 g miodu
2 łyżki masła
2 łyżki chudego mleka
320 g maki pszennej razowej
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
40 g siekanych orzechów włoskich

W jednej misce wymieszaj utarte jabłka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. W drugiej natomiast cukier, miód, mleko, masło i jajko. Zawartość obu misek starannie wymieszać.
Do innej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Zrób zagłębienie i włóż do niego masę jabłkową. Dodaj mieszaninę. Starannie wyrobić ciasto. Pod koniec wgnieć siekane orzechy.
Ciasto włożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Piec ok. godz. w piekarniku nagrzanym do temp 160oC.
Wystudzony chlebek pokroić. Podawać z bananami oraz gorącym kakao.
Energia (kcal / kJ) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
246 / 1028 7,0 9,9 32,2 3,9


POZDRAWIAM CIEPLUTKO-POWODZENIA