Orkisz spożywany był w starożytności, w czasach rzymskich - posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Orkisz daje mniejszy plon ziarna, a ziarno zawiera mniej białka i innych składników odżywczych niż inne odmiany pszenicy. Z tych względów jego uprawa jest marginalna.Zamieszczone przez malmazja
Orkisz został zauważony przez ekologów którzy głoszą, choć większość tych stwierdzeń nie wynika z badań naukowych: Posiada właściwości krwiotrwórcze, budujące mięśnie i rozweselające. Jest pomocny podczas zmęczenia, zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Stosowany przy alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej ze strony serca i układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Kleik z orkiszu jest dobry dla chorych na cukrzycę, ponieważ zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, oraz zwiększa tempo przemiany materii. Jest to wysokowartościowy gatunek zboża, odporny na niekorzystne warunki pogodowe i choroby. Mocna łuska skutecznie zabezpiecza przed skażeniem zanieczyszczeniami z atmosfery. Ma łagodny, przyjemny smak. Spożywa sie go w postaci kaszy, kleiku, wypieków (mąka orkiszowa).
wikipedia
Zakładki