Podstawa diety to pełne, niełuskane ziarna zbóż (kasze, ryż, kukurydza), dostarczające węglowodanów, białek i tłuszczów. W warzywach i owocach znajdują się enzymy i witaminy, niezbędne dla prawidłowej przemiany materii.
Dieta makrobiotyczna – przepisy
Składanki:
- 280 g (ok. 2 szklanki) ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak;
- 110 g (1 szklanka) płatków owsianych;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 4 łyżki cebuli uduszonej z odrobiną soli na małym ogniu;
- 1/2 łyżki majeranku;
- łyżka sosu sojowego;
- 3 łyżki kiełków;
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kaszę pęczak, płatki owsiane i cebulę zmiel za pomocą maszynki. Do powstałej masy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, tak aby uzyskać konsystencję plastycznej masy. Następnie uformuj kotlety i smaż je na oliwie z oliwek lub patelni z powłoką nieprzywierającą.
Składniki:
- 180 g (szklanka) ugotowanej kaszy jaglanej;
- 55 g (ok. 1/2 szklanki) mąki owsianej;
- 65 g (ok. 1/2 szklanki) mąki pszennej;
- szklanka kiełków pszenicy;
- 1 i 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną i owsianą przesiej na sitku, a następnie zalej letnią wodą i wyrób ciasto. Potem przepuścić przez maszynkę do mięsa kiełki pszenicy razem z kaszą jaglaną, a następnie dodaj je do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj ciasto. Jabłka obierz, pokrój w drobne kawałki, przełóż do ciasta i wymieszaj. Placki smaż na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
Składniki:
- 10 dag soi;
- 10 dag ziarna białego sezamu;
- 10 dag mąki jęczmiennej;
- 15 dag mąki pszennej;
- 4 łyżki oliwy;
- przyprawy korzenne.
Sposób przygotowania:
- Włóż soję do garnka z wodą i pozostaw do namoczenia na noc. Rano gotuj ją przez ok. 1,5-2 godziny, a następnie przestudzoną zmiel za pomocą maszynki. Następnie dodaj do niej mąkę, szczyptę przypraw korzennych, połowę ziaren sezamu i 2 łyżki oliwy. Potem wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając wodę (ciasto powinno być miękkie i elastyczne). Następnie rozwałkuj ciasto i wykrawaj ciasteczka szklanką lub foremkami. Na koniec posmaruj je oliwą, posyp pozostałym sezamem i piecz na blasze wysmarowanej oliwą przez około 10-20 minut.
Składniki:
- 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej;
- 2 szklanki ugotowanych płatków owsianych;
- 2 średnie cebule;
- 3 łyżki mąki sojowej (albo kukurydzianej);
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich;
- 1/2 szklanki wody lub wywaru z jarzyn (aby uzyskać pożądaną konsystencję);
- łyżeczka soli;
- łyżeczka mielonej kolendry;
- łyżka oliwy z oliwek;
- 2 łyżki oleju słonecznikowego (do wysmarowania formy).
Sposób przygotowania:
- Pokrojoną w drobną kostkę cebulę przesmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj ją do pozostałych składników, a całość dokładnie wymieszaj. Następnie wszystko przepuść przez maszynkę do mięsa, a potem przełóż do formy posmarowanej olejem i posypanej otrębami. Piecz od 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.
Komentarze