Przygotowanie:
- Oddzielić łebki i trzonki od siebie. Obrać opłukać. Łebki zostawić, trzonki pokroić w drobną kostkę. Na patelnię dać masło i przyprawy. Poddusić pod przykryciem, dodając 1/3 cebuli pokrojonej w kostkę. Gdy pieczarki będą gotowe, odstawić patelnię i poczekać, aż pieczarki ostygną. Sos, który się utworzył podczas duszenia, odcedzić, przygotować mięso. Połączyć wieprzowinę z wołowiną, dodać jedno całe jajko, resztę przygotowanej cebuli, przyprawy i kajzerkę umoczoną wcześniej w wodzie. Kajzerkę odsączyć. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać do mięsa trzonki pieczarek. Następnie łebki od pieczarek położyć na talerzu blaszkami do góry, troszkę przyprawić solą i pieprzem. Chwilę odczekać. Z mięsa uformować klopsy wielkości łebków, obtoczyć je w bułce tartej. Klopsy położyć na pieczarce, wstawić do piekarnika. Piec około 50–70. min w temp 200–220°C.
Komentarze