Przygotowanie:
- Grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić (wywaru nie wylewać) i drobno posiekać. Kapusty kwaszonej nie należy płukać, a jedynie odcisnąć z niej nadmiar soku. Przez to zachowa swój aromat.
Cebulę i kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje. Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajka i pozostałe mleko. Posolić i zagnieść. Powoli wlewać tłuszcz, wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać kwadraty o boku 7 cm. Pośrodku każdego kwadracika ułożyć farsz, skleić paszteciki. Ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 25 minut w temperaturze 200°C.
Komentarze