Wspomaganie trawienia
Co zrobić, gdy zapomnieliśmy się, a pragniemy załagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Oto produkty na wspomaganie trawienia!
Produkty naturalnie wspomagające procesy trawienia:
- Ananas – ma również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne; jest źródłem potasu, żelaza oraz witaminy C; dostępny jest w formie surowej, suszonej lub konserwowej – z puszki jest także rewelacyjnym składnikiem koktajli i soków.
- Błonnik – skutecznie pomaga zapobiegać zaparciom i chorobom układu pokarmowego; jest zawarty w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych; jest także dostępny jako suplement diety, np. w postaci proszku czy tabletek.
- Cynamon – ma również działanie rozgrzewające i wiatropędne, a do tego nadaje potrawom charakterystyczny smak i zapach; dostępny jest w formie suszonej laski oraz proszkowany lub mielony; może być składnikiem potraw, naparów i soków.
- Fenkuł włoski – łagodzi objawy zgagi i niestrawności, ma działanie przeciwutleniające, ponadto jest dobrym źródłem witaminy A; dostępny jest w formie surowej; może być składnikiem potraw, przecierów, soków, a jego nasiona dostępne są w formie herbatki.
- Imbir – chroni wątrobę przed toksynami, pobudza do pracy pęcherzyk żółciowy, zwiększa wchłanianie składników odżywczych, a także zwiększa ukrwienie układu pokarmowego; dostępny w formie świeżej oraz suszonej; jest świetnym składnikiem potraw, soków i naparów.
- Kiwi – ma również działanie przeciwutleniające, jest dobrym źródłem potasu; dostępny w formie świeżej – rzadziej suszonej; jest dobrym składnikiem soków, przecierów, sałatek owocowych.
- Korzeń mniszka – pobudza wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy; łagodny środek przeczyszczający, liście mniszka mają działanie moczopędne oraz tonizujące; dostępne są świeże/suszone liście oraz świeży (jesienią) lub posiekany suszony korzeń. Dostępna jest także nalewka z mniszka. Może być stosowany jako składników soków i naparów.
- Kurkuma – zwiększa produkcję i przepływ żółci, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, obniża poziom cholesterolu; dostępna w formie świeżej, mrożonej, suszonej lub mielonej; jest idealnym składnikiem potraw, soków i naparów.
- Lukrecja – koi błony śluzowe układu pokarmowego, ma działanie przeciwzapalne, łagodnie przeczyszczające; dostępne w formie całych lub suszonych i mielonych korzeni; używana do wywarów – jako składnik soków; lukrecji powinny unikać osoby cierpiące na nadciśnienie!
- Mięta pieprzowa – wspomaga pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, tonizuje układ pokarmowy, działa przeciwskurczowo; dostępna w formie herbatek w liściach i saszetkach, niekiedy dostępne są również liście świeże lub suszone; zarówno świeże gałązki, jak i wywar mogą być składnikami soków.
- Nagietek – stymuluje produkcje żółci, ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne; dostępny w formie całych suszonych kwiatów; może być składnikiem soków, naparów i nalewek.
- Papaja – jest naturalnym lekiem na niestrawność, zawiera dużo witaminy A i C oraz potasu. Dostępna w formie świeżej jest znakomitym składnikiem soków i przecierów.
- Rumianek – eliminuje wzdęcia i łagodzi dolegliwości ze strony żołądka, działa przeciwzapalnie i uspokajająco; dostępny w formie suszonych kwiatów, herbatek i nalewek; jest dobrym składnikiem soków i naparów.
Sposoby na wspomaganie trawienia
Oczyszczający, witaminowy koktajl
Dobrym sposobem na wspomaganie trawienia będzie koktajl.
Jak go wykonać?
Składniki: 2/3 szklanki wody mineralnej, ½ szklanki jogurtu naturalnego, 2 papaje bez nasion, ½ ananasa w plastrach, 1 cm korzenia imbiru.
Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć przy pomocy blendera. Przelać do szklanek. Smacznego! (przepis na 4 porcje).
Herbatka różano-miętowa
Na wspomaganie trawienia świetnie sprawdzi się również specjalna herbata.
Składniki: 1 łyżka świeżych liści mięty (lub łyżeczka suszonej), 1 łyżka świeżych płatków róży (lub łyżeczka suszonych), 2 szklanki wrzątku, opcjonalnie 2 plasterki kiwi.
Wykonanie: W moździerzu lekko rozgnieść liście mięty i płatki róży, przełożyć do imbryka, zalać wrzątkiem. Zaparzać przez 10 minut. Przelać przez sitko do filiżanek, udekorować kiwi. (Przepis na 1-2 porcje).
[Przepisy na napoje pochodzą z "Wielkiej księgi soków" P. Crockera]
mgr inż. Martyna Frańczak, dietetyk
Komentarze