Czym jest kryl antarktyczny?
Ten niewielki skorupiak okazuje się być bardzo ważnym ogniwem w łańcuchu pokarmowym. Jest pokarmem morskich ptaków oraz fok i wielorybów. Żyje w niezwykle czystych wodach Antarktyki, w ogromnych ławicach, dzięki czemu pozyskiwane z niego kwasy tłuszczowe omega-3 są wolne od zanieczyszczeń i bardzo wartościowe dla naszego organizmu.
Kryl antarktyczny zawiera w sobie także astaksantynę, czyli naturalny przeciwutleniacz, chroniący właściwości oleju z kryla przed wolnymi rodnikami oraz światłem. Dzięki niemu kryl ma charakterystyczne czerwone zabarwienie. To, co dla człowieka jest najważniejsze w tym skorupiaku, to pozyskiwany z niego olej, który bogaty jest w kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w formie fosfolipidów. Dzięki temu tłuszcze te są o wiele lepiej przyswajalne przez organizm człowieka niż te zawarte w rybach morskich.
Dlaczego kwasy omega-3 są tak ważne?
Od dawna wiadomo, że nienasycone kwasy tłuszczowe powinny znajdować się w prawidłowej i zbilansowanej diecie człowieka. Czy wiesz, dlaczego? Mają one bardzo dobry wpływ na wiele układów i narządów w organizmie, a najbardziej znane są korzyści, jakie odnosi dzięki nim serce i układ krążenia. Kwasy omega-3 przede wszystkim przyczyniają się do prawidłowej pracy serca. Już 250 mg kwasów EPA oraz DHA, które zawarte są w kwasach omega-3, mają korzystny wpływ na serce. Dzięki kwasom omega-3 organizm utrzymuje właściwy poziom cholesterolu. Nie tylko zwalcza „zły” cholesterol LDL, ale także podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Kwasom omega-3 zawdzięczamy także pomoc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a co za tym idzie, zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz schorzeń układu krążenia.
Źródłem tych nienasyconych kwasów tłuszczowych są przede wszystkim ryby morskie, jak łosoś, tuńczyk, algi, olej lniany i orzechy oraz właśnie kryl antarktyczny. Kryl jest tym szczególnym źródłem kwasów omega-3, ponieważ olej z niego pozyskiwany znajduje się w suplementach diety, które warto przyjmować, gdy dieta nie dostarcza nam odpowiedniego ich poziomu. Jest również łatwiej i efektywniej przyswajalny przez organizm niż na przykład tran z wątroby rekina.
Komentarze
prawa autorskie