Dodano: 2015-08-25

Jak zdrowo, dietetycznie i smacznie gotować? Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Przejście na dietę nie jest proste, zwłaszcza jeśli gotujesz nie tylko dla siebie, ale też dla rodziny. Przygotowanie dwóch różnych obiadów zabiera mnóstwo czasu i w dodatku utrudnia ci wytrwanie w postanowieniu. Ciężko zadowolić się sałatką, kiedy mąż i dzieci pałaszują schabowego. Dlatego warto, żebyś wiedziała, że w czasie odchudzania wcale nie musisz prowadzić odrębnej kuchni. Dietetyczne gotowanie nie musi być wcale trudne.

Wprowadź zmiany

Odchudzanie zaczyna się w kuchni, a dieta jest jego podstawowym aspektem. Poza zmniejszeniem dziennej dawki kalorii, należy przede wszystkim spożywać produkty świeże i zrezygnować z gotowych, wysoko przetworzonych produktów.

Każdą potrawę możesz pozbawić zbędnych kalorii, bez straty smaku. Dzięki zmianom, które wprowadzisz w kuchni, odzwyczaisz bliskich od niezdrowych nawyków żywieniowych. Oczywiście, nie zawsze masz czas na przyrządzanie potraw własnoręcznie, ale w weekendy lub dni wolne od pracy warto poeksperymentować w kuchni. Wprowadzone zmiany szybko wejdą w nawyk nie tylko tobie, ale także całej rodzinie.

W przypadku fast foodów i gotowych dań często nie mamy możliwości kontrolowania zawartości potrawy. Jeśli jednak wiesz, jak wykorzystać surowe i świeże produkty, masz kontrolę nad tym, ile w daniu będzie tłuszczów, soli, cukru. Krótko mówiąc - ty decydujesz, czy danie będzie ciężkie i kaloryczne, czy zdrowe i lekkie.

dietetyczne gotowanie

Dietetyczne gotowanie

Najbardziej dietetyczne sposoby przyrządzania posiłków to: gotowanie na parze lub w małej ilości wody, duszenie bez obsmażania, pieczenie w piekarniku w folii lub pieczenie na patelni teflonowej bez tłuszczu. Przed pieczeniem mięsa, drobiu czy ryb pamiętaj, żeby usuwać z nich widoczny tłuszcz i skórę. To najbardziej tłusta i niezdrowa część produktu.

Do gotowania używaj małych ilości oleju i soli. Potrawa nabierze nowego aromatu, kiedy wykorzystasz do niej aromatyczne przyprawy, jak np. czosnek, chili, zioła prowansalskie, bazylię, natkę pietruszki. Zrezygnuj też z zabielania zup oraz sosów śmietaną i mąką. Zastąp je jogurtem naturalnym, który ma dużo mniej kalorii. Kiedy przygotowujesz sos do sałatki, wybierz jogurt zamiast majonezu, i oliwę winegret zamiast oleju.

Będąc na diecie, staraj się przestrzegać zasad zdrowego i racjonalnego odżywiania. Jedz regularnie, przyzwyczaj rodzinę do konkretnych godzin spożywania posiłków. W ramach diety możesz od czasu do czasu pozwolić sobie na słodki deser. Zwykły cukier zastąp trzcinowym, a słodkie batoniki pysznymi, soczystymi owocami. Możesz także przygotować ciasteczka owsiane dla wszystkich domowników.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

ja uważam że trzeba wyrzucic patelnie jeśli chce się zdrowo jeść i kupić robota typu Kohersen co gotuje na parze, robi koktajle warzywne czy geste zupy. bo od patelni to sie tyje a nie chudnie...

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

O doookładnie! od kiedy skończyło się u nas smażenie to całkiem inaczej wygląda kwestia diety! A ten kohersen jest dobry? To tylko do gotowania na parze?Muszę sprawdzić bo szukam właśnie czegoś, co będzie mi zastępować kilka sprzętów kuchennych

Nie zawsze smażenie jest szkodliwie i nie od razu należy wyrzucać pewne naczynia. Ja używam patelni Philipiaka która ma dno groszkowe i można w niej smażyć bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

jedyne komentarze tu to te które zawierają reklamę produktów "robota K...." i "patelnie P..." osobiście średnio temu ufam , sam artykuł fajnie opisuje ogólne zasady zdrowego odżywiania ale mógłby również zawierać zestaw przepisów opartych na zasadach oficjalnie akceptowanych przed dietetykę które będą wspierać zdrowa dietę i różne rodzaje diet bo jest ich wiele zależnie od zapotrzebowań :)

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi