Zielona herbata – ten napój pozwoli ci spalić tłuszcz
Zawiera mnóstwo antyoksydantów, przyspiesza przemianę materii i pozwala efektywniej spalać tłuszcz. Zielona herbata w naturalny sposób zapobiega spadkom cukru w organizmie, zmniejszając tym samym napadowe uczucie głodu.
Olej kokosowy
Olej kokosowy zawiera średniej długości kwasy tłuszczowe, które są bardzo łatwo trawione, stając się cennym źródłem energii dla organizmu. Regularne spożywanie oleju kokosowego przyspiesza metabolizm. Działa on także destrukcyjnie wobec grzybów szczególnie z rodziny Candida, które to mogą być jedną z przyczyn nadwagi.
Grejpfrut – prawdziwy pogromca tłuszczu
Ten niskokaloryczny owoc bogaty w błonnik pozwoli ci czuć się dłużej sytą. Grejpfrut skutecznie obniża poziom LDL (tzw. „złego cholesterolu”). Różowy i czerwony grejpfrut dodatkowo zawiera likopen – naturalny przeciwutleniacz.
Ananas – czy owoc może pomóc w walce z tłuszczem?
Ananas jako jedyny wśród owoców zawiera unikalny enzym – bromelinę. Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm. Jest on świetnym aromatycznym dodatkiem do owocowych koktajli.
Maca
Jest doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B, żelaza, niacyny, magnezu i potasu. Zawiera wszystkie składniki niezbędne do prawidłowej pracy tarczycy, której to niedoczynność jest bardzo często powodem nadwagi wśród kobiet. Nie należy do produktów szczególnie niskokalorycznych, ale znana jest ze swoich właściwości zwiększających siły witalne organizmu. Podwyższa efektywność wysiłków, zwiększając energię.
Quinoa (komosa ryżowa)
Bogata w proteiny, minerały i witaminy jest niezbędnym elementem zdrowego i pełnowartościowego posiłku. Ma niski indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie powoduje wahań poziomu cukru we krwi. Jest też bardzo dobrym źródłem błonnika.
Awokado – dobry tłuszcz
Mimo iż jest bogate w tłuszcze, ten owoc z całą pewnością jest kluczem do szczupłej sylwetki. Nienasycone kwasy tłuszczowe właściwie pomagają efektywnie gubić zbędne kilogramy. Przyczyniają się szczególnie do pozbycia nadmiaru tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha (tzw. otyłość aneroidalna). Awokado jest naturalnym źródłem l-karnityny, często występującej jako składnik tabletek wspomagających proces odchudzania, niezbędnej do spalania tłuszczu.
Fasola
Fasole są niskokalorycznym źródłem białka i błonnika. Są też świetnym zamiennikiem mięsa, przy czym pozwalają zaoszczędzić zbędne kalorie pochodzące z nasyconych kwasów tłuszczowych. Można spożywać je jako przekąskę bądź mogą być dodatkiem do sałatek czy zup.
Niegazowana woda mineralna z cytryną
Pozwala pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii, usprawniając tym samym metabolizm. Oprócz działania detoksykacyjnego duża zawartość pektyn w cytrynie skutecznie hamuje apetyt.
Suszone śliwki – słodka walka z tłuszczem
Skutecznie zmniejszają apetyt, wspomagają trawienie, są bogate w przeciwutleniacze. Na długo pozostawiają uczucie sytości.Można dodawać je do porannej owsianki, kupić w formie gotowych soków bądź potraktować je jako zdrową przekąskę.
Odpowiednie zmniejszenie codziennej podaży kalorii, regularna umiarkowana aktywność fizyczna oraz włączenie do diety wyżej wymienionych produktów dają możliwość utraty zbędnych kilogramów bez żadnego efektu jo-jo. Spróbuj już dziś!
Joanna Jamróz
Komentarze