Dodano: 2016-02-22

Alergie pokarmowe. Jak je rozpoznać? Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Dotyczą coraz większej grupy osób. Choć z pośród wszystkich alergii są najmniej rozpowszechnione, to postęp cywilizacyjny wpływający niekorzystnie na nasze środowisko sprawia, że problem ten pojawia się coraz częściej. Alergie pokarmowe często mylone są z nietolerancją pokarmową, a to reakcje o zupełnie innym podłożu.

 
 

Jak rozpoznać alergie pokarmowe?

Nasz organizm traktuje alergen jako ciało obce i jak z każdym zagrożeniem stara się walczyć, stąd nieprzyjemne objawy, które nazywamy alergią bądź odczynem alergicznym. Reakcja alergiczna to odpowiedź naszego układu odpornościowego na alergen, co odróżnia ją od nietolerancji pokarmowej, która nie ma związku z układem immunologicznym.
Rozpoznać alergie jest dość trudno, ponieważ w zasadzie każdy narząd może zareagować na alergen. Dlatego też alergie pokarmowe charakteryzują się wielką różnorodnością objawów, których często nie jesteśmy w stanie skojarzyć z pożywieniem.

 

Do objawów alergii pokarmowej należą m.in.:

  • objawy ze strony skóry (atopowe zapalenie skóry),
  • ze strony układu pokarmowego (biegunka, wymioty),
  • ze strony układu oddechowego (przewlekły nieżyt oskrzeli, nosa).
Niektóre szczególnie silnie uczulające pokarmy takie jak orzechy bądź krewetki mogą nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który bezpośrednio zagraża życiu.
Alergie pokarmowe dotyczą zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Wyróżniamy natomiast alergeny, które szczególnie często wywołują uczulenie u małych dzieci (np. białka mleka).
 
alergie pokarmowe mogą wywoływać m.in. truskawki
 

Do najczęściej alergizujących pokarmów należą:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • mięsa,
  • soja,
  • pomidory,
  • cytrusy,
  • truskawki,
  • orzechy,
  • seler.
Trzeba pamiętać, że reakcja uczuleniowa występuje dopiero przy drugim kontakcie z alergenem, pierwszy kontakt może nie nieść za sobą żadnych objawów, co również utrudnia określenie pokarmu, który uczula.
Niejednokrotnie mamy też do czynienia z alergiami krzyżowymi – kiedy to osoba uczulona na pyłki roślin bądź inną substancję nie pochodzącą z pożywienia reaguje również alergią na pewne pokarmy.
 

Oto najczęstsze alergie krzyżowe:

  • uczuleni na pyłek brzozy (alergia wziewna) często reagują na jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, kiwi, ziemniaki, groch, seler i marchew.
  • lateks (alergia skórna) – banany, ananasy, awokado, kiwi, melony,
  • sierść kota – wieprzowina,
  • pyłki traw – pomarańcze, melony, arbuzy,
  • roztocze kurzu domowego – skorupiaki.

 

Alergie pokarmowe – leczenie

Podstawową sprawą w leczeniu alergii pokarmowych jest wykrycie alergenu. Niestety dolegliwości nie zawsze występują bezpośrednio po spożyciu. Dużym utrudnieniem jest również fakt, iż pierwszy kontakt, jak wcześniej wspomniałam, jest bezobjawowy.Poszukując alergenu, najlepiej zastosować dietę, która wyklucza silnie uczulające pokarmy i stopniowo wprowadzać do niej po jednym produkcie, obserwując jednocześnie reakcję organizmu.
 
Testy skórne nie są w tym wypadku zbyt miarodajne. Dobrym miernikiem jest natomiast oznaczanie przeciwciał przeciw konkretnym alergenom we krwi. W alergiach pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną, wykluczając z jadłospisu nie tylko pokarm który uczula ale wszelkie jego przetwory oraz wszelkie produkty, w których może być jego dodatek. I tak dla przykładu osoba uczulona na jaja powinna wykluczyć z diety nie tylko ten jeden produkt, ale także wszelkie ciasta z dodatkiem jaj, majonezy, makarony.
 
Należy pamiętać, że dieta eliminacyjna zazwyczaj wyklucza wiele produktów, co może stać się przyczyną niedoborów pokarmowych, które są niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego dietę zawsze należy skonsultować z lekarzem bądź dietetykiem.

Katarzyna Kachel

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane