Czym charakteryzują się produkty spalające tłuszcz?
Warto zdawać sobie sprawę z ich istnienia. Większość z nich z pewnością znasz, nie mając jednak pojęcia o ich właściwościach. Na czym polega więc ich działanie? Głównie są to produkty które wykazują korzystny wpływ na układ trawienny i przyspieszają tempo metabolizmu. Dla nas oznacza to m.in. tyle, że dłużej towarzyszy nam uczucie sytości, więc nie podjadamy pomiędzy posiłkami, nie mamy ochoty na słodycze czy tuczące przekąski. Ponadto są to produkty, dostarczające do naszego organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Przejdźmy więc do konkretów. Poniżej przedstawiamy listę zawierającą produkty spalające tłuszcz.
Produkty spalające tłuszcz
Jogurt mleczny i chude mleko
Jogurt oraz mleko zawierają duże ilości białka i wapnia. Przyśpieszają one tempo przemiany materii, a także zapewniają dłuższe uczucie sytości. Organizm trawiąc białko zużywa więcej kalorii niż w przypadku węglowodanów.
Ryby i chude mięso
Ryby morskie są najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te obniżają poziom białka w organizmie, co wpływa korzystnie na utratę tkanki tłuszczowej. Przykładami ryb morskich są: łosoś, sardynki, sardela, śledź, pstrąg, makrela, tuńczyk, miecznik. Mięso ryb pobudza przemianę materii i zmniejsza tendencję do tycia.
Chude mięso, np. indyk, kurczak, cielęcina czy wołowina jest cennym źródłem białka, witamin i keratyny, czyli związku odpowiedzialnego za przyrost beztłuszczowej tkanki mięśniowej. Nie powinniśmy jednak podawać mięsa ani ryb smażonych w oleju, raczej pieczone w piekarniku. Zalecana porcja mięsa to 150 g, trzy lub cztery razy w tygodniu.
Produkty pełnoziarniste
Zawierają one dużo błonnika, który reguluje procesy przemiany materii i powoduje uczucie sytości. Poza tym produkty zawierają utrzymać stały poziom we krwi. Znajdziemy je w pieczywie pełnoziarnistym, brązowym ryżu, kaszy gryczanej i makaronie razowym.
Jajka
Jajko to znakomite źródło łatwo przyswajanego białka. Spożywane regularnie usprawnia pracę przewodu pokarmowego i ułatwia trawienie tłuszczów. Białko jajka, które w 90% składa się z wody jest szybciej trawione przez organizm niż żółtko. Powinniśmy jeść około dwóch jajek dziennie, w każdej postaci poza smażoną.
WYBRANE DLA CIEBIE: Berrator - opinie i składniki oraz działanie
Komentarze