Jak spożywać truskawki?
Truskawki wprawdzie najlepiej smakują te świeże, zerwane prosto z krzaczka, ale przecież równie dobrze możemy ich smak i aromat zachować na dłużej. Można truskawki zamrozić – i to jest najlepszy sposób ich przechowywania. Można też wykonać z nich różnorodne przetwory i zamknąć w słoiku. Niestety poddawane obróbce termicznej tracą bezpowrotnie niektóre swoje właściwości.
Lista zalet truskawek jest długa
Ten smaczny owoc jest bardzo bogaty w witaminę C – ma jej więcej witaminy niż cytryna i grejpfrut, a więc cytrusy, które powszechnie uznaje się za owoce najbardziej obfitujące tę witaminę.
Truskawka zawiera również sporo witamin A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. W truskawkach znajdziemy także bogactwo makro- i mikroelementów, przede wszystkim żelazo, wapń, potas, magnez, Są pomocne w profilaktyce nowotworowej, gdyż neutralizują substancje rakotwórcze. W truskawkach znajduje się bogactwo składników poprawiających przemianę materii i pektyn oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Działają one również moczopędnie. Dieta z dużym udziałem truskawek bardzo przyspiesza metabolizm – dzięki czemu szybciej spalamy tkankę tłuszczową. Zawierają one związki przeciwutleniające - polifenole i antocyjany. Chronią one organizm przed działaniem wolnych rodników, więc mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Czyli truskawki mają całkiem sporo zalet, jak na taki mały, niepozorny owoc. Trzeba więc korzystać z nich, póki trwa sezon.
Czy truskawki mogą szkodzić?
Niestety truskawki często wywołują alergię. Uczulenie objawia się najczęściej czerwoną, bardzo swędzącą pokrzywką. Szczególnie wrażliwe są małe dzieci, dlatego też truskawki należy wprowadzać do diety dopiero pod koniec pierwszego roku życia, w małych ilościach, uważnie obserwując reakcję dziecka. Matki karmiące również bardzo uważnie powinny wprowadzać do swojej diety truskawki, obserwując maluszka. Truskawek powinny unikać również osoby uczulone na salicylany (np. aspirynę), bo owoce te zawierają spore ilości tych związków. Niewątpliwie ważnym walorem truskawek dla czytelników Dieta.pl jest niska wartość kaloryczna - kilogram liczy około 350 kcal.
Smacznego!
Komentarze