Dodano: 2015-08-25

Sezon na paprykę – jak go wykorzystać najefektywniej? Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Rozpoczyna się sezon "paprykowy". Mało kto zdaje sobie sprawę z niesamowitych właściwości tego warzywa. Bez względu na to, jaki rodzaj preferujesz, warto zainteresować się papryką i wprowadzić ją do codziennego menu.

 

Papryka i jej wartość

Papryka jest przede wszystkim skarbnicą witaminy C. Zawiera jej więcej niż cytryna! Witamina C m.in. jest odpowiedzialna za wzmocnienie odporności organizmu, a także utrzymanie prawidłowego stanu skóry i naczyń krwionośnych. Co ciekawe, zawarta w papryce witamina C ulega niewielkiemu rozkładowi podczas przetwarzania, w przeciwieństwie do innych warzyw czy owoców. Ponadto w papryce znajdziemy witaminy z grupy B. a także witaminę E, beta-karoten, PP, K, a także sole mineralne tj. wapń, żelazo, potas, magnez, miedź, mangan oraz błonnik! Zawarte w papryce związki obniżają ciśnienie krwi, a także mają działanie przeciwutleniające.

W zależności jednak od tego, jaki rodzaj papryki wybierzemy, spotkamy się z trochę innym zestawem związków. Papryka czerwona - spośród wszystkich rodzajów papryk zawiera najwięcej beta-karotenu. Jego zawartość w papryce zaspokaja 70% dziennego zapotrzebowania na ten związek. Ponadto zawarte jest tutaj dużo witaminy C, a także rutyna, która wzmacnia kruche naczynia krwionośne. Czerwona papryka ma najwięcej wartości odżywczych oraz najwyższą wartość energetyczną. W papryce zielonej natomiast znajduje się duża ilość kwasu foliowego, dlatego zalecana jest ona dla kobiet w ciąży. Ponadto jest ona najmniej kaloryczna spośród wszystkich rodzajów papryki i zawiera znaczne ilości witaminy E, będącej świetnym antyutleniaczem.

 papryka to skarbnica witamin

Różne kolory, różne korzyści

Papryka pomarańczowa i żółta dostarczają nam dużo takich związków jak luteina i zeaksantyna, które warunkują prawidłowe widzenie. W ostrych papryczkach znajduje się ciekawy związek, będący alkaloidem, a mianowicie jest to kapsaicyna. Jest ona odpowiedzialna za ostry smak tych papryczek i najwięcej jej znajduje się w pestkach. Posiada ona wiele pożądanych właściwości, jeśli jest spożywana w niewielkich ilości.  

Przede wszystkim powoduje ona przyspieszenie przemiany materii, co ma wielkie znaczenia dla osób odchudzających się. Ponadto ma działanie przeciwrakotwórcze, rozgrzewające,  przeciwbólowe i bakteriobójcze. Należy jednak pamiętać, że w wysokich dawkach kapsaicyna jest bardzo niebezpieczna dla organizmu. Powoduje podrażnienie ściany żołądka, nerek, a także może mieć działanie nawet toksyczne. Myślę, że papryka może być nazywana warzywem młodości. Mieszając ze sobą wszystkie jej rodzaje, uzyskujemy komplet witamin i substancji zapewniających nam zdrowy i młody wygląd, a także zdrowie wewnętrzne. Może być ona podawana jako świetna przekąska na surowo, a także jako dodatek do mięsa czy też jako danie z grilla. Pasuje do każdej okazji, a do tego jest smaczna i nada każdej potrawie kolorowy, ciekawy wygląd. Jeśli więc znajdziesz się na straganie pełnym kolorowych papryk, nie zwlekaj i jedz na zdrowie!

Marlena Szyszkowska

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane