Jeśli cierpisz z powodu:
- silnych wzdęć i gazów
- ciągłego uczucia zmęczenia, ogólnego „złego” samopoczucia
- masz biały nalot na języku i wrażenie wiecznej kluchy w gardle, pod podniebieniem, chrypy
- przewlekłego kataru
- nadmiernego apetytu na słodkie pokarmy
- pękania kącików ust
- osłabienia pamięci
- bólów mięśni i stawów
- bólu głowy i migreny
- stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej i pochwy, zapalenia pęcherza moczowego
- aftów w jamie ustnej
- zaczerwienienia i podrażnienia skóry w okolicach nadmiernego pocenia
- pustki w żołądku nawet po zjedzeniu obfitego posiłku
- świądu odbytu
Być może cierpisz na kandydozę, zbadaj się!
Kandydoza, drożdżyca lub grzybica układu pokarmowego to nazwy choroby nękającej coraz częściej nasze społeczeństwo. Wyniki badań prowadzonych na całym świecie wskazują, że w organizmie 3 na 10 osób występuje nadmierny rozrost Candida albicans, czyli kandydozy.
Czym jest Candida albicans?
W stanie normy, u osób zdrowych, kiedy utrzymana jest naturalna równowaga flory jelitowej, Candida albicans w formie drożdży, konkuruje z bakteriami obecnymi w jelicie, żywi się cukrem. Gdy jednak dochodzi do naruszenia równowagi flory jelitowej np. przez zabicie bakterii jelitowych podaniem antybiotyków o szerokim spektrum działania (Candida jest odporny na działanie antybiotyków) lub przejadanie się cukrem bądź nabiałem, następuje nadmierny rozrost drożdżaków, który powoduje zakażenie mogące obejmować wielu narządów, jednak najczęściej dotyczy błon śluzowych dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, dróg moczowych i pochwy. Rozrastające się kolonie Candida albicans mogą uszkadzać ściany jelitowe, co z kolei prowadzić może do tzw. "zespołu nieszczelnego jelita”. Stan ten polega na zwiększeniu przepuszczalności bariery jelitowej i umożliwia wchłanianie potencjalnie szkodliwych substancji (np. toksyn czy niestrawionych resztek pokarmów), które z kolei mogą być odpowiedzialne za występowanie różnych objawów chorobowych. Candida przez nieszczelne jelito dostaje się do krwi i wraz z nią krąży w organizmie, aż znajdzie odpowiednie miejsce do utworzenia rozgałęzionej struktury zwaną grzybnią, która ma zdolność do atakowania i drażnienia tkanek. Te miejsca to najczęściej błony śluzowe górnych dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, dróg moczowych i pochwy.
Przeczytaj, co mogło u ciebie wywołać rozwój Candida albicans
Czynniki powodujące kandydozę, to takie, które zaburzają równowagę flory jelitowej lub poziomu pH w przewodzie pokarmowym:
- antybiotyki,
- antykoncepcja hormonalna,
- cukrzyca,
- zaburzenia hormonalne,
- zmiany hormonalne podczas ciąży,
- pokwitanie,
- menopauza,
- leki sterydowe, np. w leczeniu astmy,
- dieta bogata w cukier i uboga w proteiny,
- anemia,
- inne niedobory - niedobór cynku, witaminy B, witaminy A, które obniżają odporność,
- długo trwające choroby i okresy stresu.
Badania w kierunku kandydozy
- testy oparte na badaniu krwi na obecność przeciwciał IgG i IgM (w razie wątpliwości skonsultuj się z laborantką)
- posiewy z próbek stolca, śliny i wymazów z pochwy, potwierdzające lub wykluczające obecność Candida albicans
Gdy wynik badań potwierdzi kandydozę, czeka cię niełatwa praca, ale warta poświęcenia. Musisz zmienić swój sposób żywienia, aby dolegliwości zniknęły. Na początek wyklucz z jadłospisu produkty zawierające cukier, w tym również owoce oraz potrawy zawierające drożdże (piwo, chleb). Spożywaj ograniczoną ilość węglowodanów złożonych oraz warzywa liściaste. Zgłoś się do dobrego dietetyka, który zaplanuje odpowiednią dietę oraz suplementy skierowane przeciw Candida albicans. Gdy odbudujesz swoją prawidłową florę jelitową, znowu poczujesz się zdrowo, lekko i z energią do życia!
mgr inż. Kalina Gogała, dietetyk
Komentarze