Miód dobrym dodatkiem do wielu potraw i napojów
Dodajemy go do herbaty zamiast cukru, mleka, płatków śniadaniowych, twarożku. Na sklepowych regałach można znaleźć sporo produktów spożywczych, które są wzbogacone miodem, jak chociażby ciasteczka miodowe, pieczywo miodowe, batoniki miodowe czy płatki śniadaniowe z miodem. Ze względu na swoją wysoką cenę miód zaliczany jest do towarów luksusowych. Jednak ma on potężne właściwości korzystnie wpływające nie tylko na zdrowie, ale także na urodę. Dlatego zdecydowanie jest wart swojej ceny. Aby wykorzystać jego dobroczynne właściwości, należy wybrać odpowiednią odmianę i spożywać regularnie. Miód nazywany jest naturalnym antybiotykiem, sprzyja leczeniu wielu dolegliwości.
Polecany jest przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach. Z powodzeniem łagodzi kaszel, ból gardła, chrypkę, ból głowy. Przy przeziębieniu sprawdzą się zwłaszcza miody lipowe, gryczane i spadziowe - gatunki nieco droższe, ale także bardzo wartościowe. Miód działa antybakteryjnie i poprawia odporność organizmu. Zalecany jest również przy schorzeniach układu pokarmowego, normalizuje pracę żołądka, nerek, przewodu moczowego, wątroby, pracę jelit. Najlepiej wybrać wówczas miód akacjowy lub rzepakowy. Ten złoty nektar dobroczynnie działa również na układ krążenia. Zwiększa wydolność serca, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, a regularne spożywanie przyczynia się do zmniejszenia miażdżycy. Miód warto także stosować przy dolegliwościach układu nerwowego, posiada właściwości uspakajające, łagodzi napięcie nerwowe.
Komentarze