Dodano: 2015-03-04

Miód – cenne "złoto" na różne dolegliwości Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Miód od zawsze jest polecany nie tylko przez mamy czy babcie, ale także przez lekarzy, dietetyków oraz kosmetologów. Skoro tak dużo osób zachwala jego zalety – coś w tym musi być. W swoim składzie miód zawiera mnóstwo cennych i wartościowych składników takich jak: enzymy, sole mineralne, kwasy organiczne, glukoza, fruktoza oraz wiele witamin.

 

Miód dobrym dodatkiem do wielu potraw i napojów

Dodajemy go do herbaty zamiast cukru, mleka, płatków śniadaniowych, twarożku. Na sklepowych regałach można znaleźć sporo produktów spożywczych, które są wzbogacone miodem, jak chociażby ciasteczka miodowe, pieczywo miodowe, batoniki miodowe czy płatki śniadaniowe z miodem. Ze względu na swoją wysoką cenę miód zaliczany jest do towarów luksusowych. Jednak ma on potężne właściwości korzystnie wpływające nie tylko na zdrowie, ale także na urodę. Dlatego zdecydowanie jest wart swojej ceny. Aby wykorzystać jego dobroczynne właściwości, należy wybrać odpowiednią odmianę i spożywać regularnie. Miód nazywany jest naturalnym antybiotykiem, sprzyja leczeniu wielu dolegliwości.

miód jest dobry na przeziębienie

Polecany jest przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach. Z powodzeniem łagodzi kaszel, ból gardła, chrypkę, ból głowy. Przy przeziębieniu sprawdzą się zwłaszcza miody lipowe, gryczane i spadziowe - gatunki nieco droższe, ale także bardzo wartościowe. Miód działa antybakteryjnie i poprawia odporność organizmu. Zalecany jest również przy schorzeniach układu pokarmowego, normalizuje pracę żołądka, nerek, przewodu moczowego, wątroby, pracę jelit. Najlepiej wybrać wówczas miód akacjowy lub rzepakowy. Ten złoty nektar dobroczynnie działa również na układ krążenia. Zwiększa wydolność serca, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, a regularne spożywanie przyczynia się do zmniejszenia miażdżycy. Miód warto także stosować przy dolegliwościach układu nerwowego, posiada właściwości uspakajające, łagodzi napięcie nerwowe.

 

Szerokie zastosowanie znajduje także w kosmetyce

 
Ta złocista substancja wpływa bardzo korzystnie na skórę, dodawana do kremów, maseczek, peelingów, wygładza, odżywia, regeneruje skórę. Miód zawiera również właściwości antybakteryjne, dlatego zalecany jestszczególnie  do cery trądzikowej. W salonach kosmetycznych, ze względu na jego cudowne właściwości, coraz popularniejsze stają się zabiegi z użyciem miodu. Nadchodzi okres jesienno-zimowy, więc tym bardziej zaopatrzmy się w słoik odżywczego nektaru. Najlepiej zakupić miód w gospodarstwie ekologicznym lub bezpośrednio od dostawców - możemy mieć wtedy większą pewność, że nie będzie podrabiany lub sztucznie rozcieńczany.
 
Agata Magnuszewska - dietetyk
To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane