Dodano: 2015-10-19

Jak odżywiają się Polacy? Trudny temat Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Polacy ze swojego punktu widzenia odżywiają się bardzo zdrowo, wręcz idealnie, większość patrzy bezkrytycznym okiem na to, co znajdzie się w ich dziennym menu. Natomiast z punktu widzenia różnych organizacji i dietetyków, biorąc pod lupę sposoby zaspokajania potrzeb żywnościowych naszego pokolenia, nie jest to do końca prawdą. Jaka jest dieta Polaków?

Gdybyśmy mieli podzielić społeczeństwo według postaw wobec odżywiania, myślę, że zaczęlibyśmy od mniejszości.

 

Dieta osoby propagującej zdrowy styl życia

Poszukujące zdrowej żywności, wyczulone na zdrowy skład produktów, w tej grupie znajdziemy nie tylko dietetyków i osoby zajmujące się propagowaniem zasad racjonalnego odżywiania się, ale również osoby podchodzące z pasją i zamiłowaniem do tematów kalorii, odpowiedniej zawartości białka czy węglowodanów w produktach - zainteresowane zdrową dietą,

 

Dieta osoby ostrożnie podchodzącej do zmian

To ludzie, którym zaczyna przeszkadzać zbyt dużo kilogramów, ciążący brzuszek czy zbyt mało masy mięśniowej. Postanowili więc coś zmienić w swoim życiu - i to właśnie z takimi osobami mam na co dzień do czynienia, gdy zwracają się do mnie pomoc w problemach z dietą.

 dieta Polaków to kwestia dyskusyjna

Osoby rzadziej zwracające uwagę na zdrowotne aspekty odżywiania

Ta grupa spożywa tylko to, co im smakuje, nawet jeśli nie jest zdrowe. Szczególne zamiłowaniem cieszą się w ich kuchni półprodukty typu mrożona pizza, frytki, których ze zdrową dietą kojarzyć się nie da. Bary szybkiej obsługi to ulubione miejsca do spędzania wolnego czasu, a ulubionymi przekąskami są chipsy lub słodycze. Analizując część spotkania z osobą zainteresowaną zmianami swoich nawyków żywieniowych zwaną wywiadem 24-godzinnym, którą przeprowadzamy w naszej poradni, zauważyłam, że w menu przeciętnego Polaka dominują trzy posiłki dziennie plus dojadanie. Śniadanie jedzone jest naprędce lub wcale, ponieważ skarżymy się na brak czasu i możliwość przygotowania zdrowego posiłku. Z reguły są to kanapki z białego pieczywa posmarowane masłem z dodatkiem wędliny lub żółtego sera.

Obiad to dominacja mięs, zwłaszcza tłustej wieprzowiny lub drobiu smażonego na dużej ilości tłuszczu wraz ze skórą lub przygotowanego na wzór chińszczyzny z sosami zabielanymi śmietaną z dodatkiem ziemniaków i kupnych sałatek nafaszerowanych tłustymi sosami, które zostawią swoje ślady w postaci odkładającej się tkanki tłuszczowej. Kolacja to znów kanapka lub jogurt owocowy, a pomiędzy posiłkami i zaraz przed snem słodkie batoniki, ciastka lub to, co do ręki wpadnie. Wszystkie posiłki popijamy sokami z kartonów, napojami typu sprite, cola, a u niektórych kawa stanowi podstawowy napój, a nawet posiłek powtarzany wielokrotnie w ciągu dnia. Niektórzy do tego palą sporo papierosów, dołączając używkę procentową - alkohol. W ciągłym pośpiechu dnia codziennego przeciętny Polak nie ma możliwości dbania o swoją kondycję oraz aktywność fizyczną, a każdą wolną chwilę spędza przed komputerem lub telewizorem. Nijak ma się to z racjonalną dietą...

 

Dieta w sensie ogólnym

Na szczęście zaczynamy być coraz bardziej świadomi swojego złego postępowania prowadzącego nie tylko do wzrostu wagi, ale i chorób: miażdżycy, cukrzycy, wrzodów żołądka lub innych chorób metabolicznych. Odżywiajmy się zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów w codziennym jadłospisie, uwzględnijmy produkty ze wszystkich grup: a więc dostarczające energii produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo, makarony, kasze) będące źródłem węglowodanów złożonych i błonnika, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka czyli chude gatunki mięsa czy ryby . Postarajmy się również, aby zbyt duża ilość energii nie pochodziła z tłuszczów, szczególnie zwierzęcych. 25-30% energii zawartej w całodziennej racji pokarmowej powinna pochodzić z tłuszczów (m.in. z oliwy z oliwek, orzechów). Po prostu - aby dieta była zdrowa.

Pijmy dużo napojów: wody mineralnej niegazowanej lub herbaty zielonej, rezygnując z kolorowych napojów gazowanych pełnych sztucznych barwników i związków siarki, unikajmy soli i alkoholu, starajmy się jeść w miarę regularnie, zjadając od 4 do 5 posiłków co 2-3 godziny i nie zapominajmy o śniadaniu, zabierajmy ze sobą do pracy czy na zajęcia przygotowane dzień wcześniej sałatko owocowo-warzywne, czytajmy informacje zamieszczane na produktach żywnościowych, a przede wszystkim zadbajmy o aktywność fizyczną chodząc na siłownię, aerobik lub na basen. Jak wynika z badania Ipsos: „Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym”, przeprowadzonego w Polsce, Hiszpanii, Szwecji, USA, Kanadzie, Chile i Argentynie, Polacy - na tle mieszkańców innych badanych krajów - są najmniej zadowoleni ze swego stanu zdrowia. 47 proc. populacji ocenia swój stan zdrowia jako dobry, podczas gdy we wszystkich innych badanych krajach odsetek ten wynosi wyraźnie ponad 50 proc. Przy tym częściej ze swego zdrowia zadowoleni są mężczyźni (54 proc.), niż kobiety (40 proc.) Zachęcamy więc do pogłębiania wiedzy w temacie zdrowego odżywiania oraz do zadbania o swoją dietę, byśmy powodów do narzekania mieli jak najmniej.

Małgorzata Panek

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane