Dodano: 2015-09-29

Dieta paryska dra Jeana-Michela Cohena wchodzi na salony Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Dieta paryska stworzona została przez francuskiego dra Jeana-Michela Cohena, który jest największym przeciwnikiem diety Dukana. Jej plan przewiduje stałą utratę masy ciała oraz bark efektu jo-jo. Jednak czy jest to możliwe? Czym dieta paryska różni się od innych diet?

Dieta paryska okiem twórcy

Jean-Michel Cohena zupełnie inaczej podchodzi do problemu nadwagi. Uważa, że dzięki odpowiedniemu nastawieniu psychicznemu jesteśmy w stanie uporać się z wagą. Nasza świadomość i chęć zrzucenia zbędnych kilogramów odgrywa tu kluczową rolę, gdyż dzięki niej  osoba odchudzająca jest w stanie zrzucić tyle kilogramów, ile domaga się jej organizm.

Oblicz swoją właściwą wagę

Korzystając z opracowanego przez Jeana-Michela Cohena wzoru, możemy łatwo obliczyć właściwą wagę. Wystarczy, że przypomnimy sobie i zanotujemy: A. Ile ważyliśmy, kiedy miałaś 18 lat i się nie odchudzałaś? B. Największa masa ciała, jaką mieliśmy, włączając okres ciąży. C. Najmniejsza masa ciała po 18 roku życia, na diecie lub bez niej. D. Nasza aktualna masa ciała. Dodaj A i B i podziel przez 2. Wynik to Y. Dodaj C i D i podziel przez 2. Wynik to Z. Dodaj Y i Z i podziel przez 2. To jest Twoja Właściwa Waga

Dieta paryska - zasady

  • Czas trwania: uzależniony od różnicy między twoją obecną wagą a wagą docelową. Przeciętnie kuracja odchudzająca dr. Cohena trwa 3 miesiące, podczas których przechodzisz przez trzy fazy: Café, Bistro i Gourmet.
  • Odchudza: celem paryskiej diety jest uregulowanie metabolizmu i uzyskanie "właściwej wagi", czyli takiej, jaką możesz osiągnąć bez obawy, że po kuracji znów przytyjesz.
  • Posiłki: podczas diety należy przygotowywać posiłki ściśle według przepisów ułożonych przez dr. Cohena.

dieta paryska

Trzy fazy diety paryskiej

Jak opisał w swojej książce dr Jean-Michel Cohen, dieta paryska składa się z 3 etapów:

  • Faza Cafe

    Jest ona wstępem do diety właściwej, jednak można ją również całkowicie pominąć. Trwa zazwyczaj 8 dni, jednak okres ten może być wydłużony maksymalnie do 10. Faza ta jest dość restrykcyjna i małokaloryczna, dlatego skorzystać z niej mogą osoby zdrowe. W tej fazie dostarczamy organizmowi tylko 700–800 kcal dziennie, z tego powody autor diety zaleca przyjmowanie produktów multiwitaminowych oraz magnezu. Podczas tej fazy utrata wagi może wynieść ok. 0,5 kg dziennie.

  • Faza Bistro

    Jest przewidziana na 3 tygodnie, w jej trakcie stracisz od 3 do 5 kg. Plusem tej fazy jest możliwość spożywanie nielimitowanych porcji surowych i gotowanych warzyw.  Jednak posiłki mogą być dowolnie przygotowywane na podstawie przepisów dostępnych w książce. W fazie Bistro przyjmujemy 900 do 1000 kcal.

  • Faza Gourmet

    W jej trakcie możesz tracić od 3 do 5 kg przez pierwszy miesiąc i od 2 do 4 kg przez kolejne 3 miesiące. Na tym etapie masz bardzo duży wybór jeśli chodzi o jedzenie i możesz sobie bardziej dogodzić, niż w trakcie trwania pozostałych etapów diety. Po dwóch tygodniach możesz swobodnie stosować dwie fazy Bistro i Gourmet. Tydzień jedną, następnie tydzień drugą. Ilość dozwolonych kalorii w fazie Gourmet wzrasta do 1100–1200 kcal dziennie.

Dieta paryska - jadłospis

 

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane