Czynniki uszkadzające naszą wątrobę
Wątrobę uszkadzają nie tylko wirusowe zapalenia wątroby, marskość wątroby czy kamica żółciowa, ale także spożywanie zbyt dużych ilości tłustych pokarmów, nadużywanie leków, alkoholu, dym tytoniowy czy wdychanie szkodliwych związków chemicznych. Często nie jesteśmy świadomi jej uszkodzeń, ponieważ wątroba nie jest unerwiona.
Dieta wątrobowa – zalety i zalecenia
Dieta przy uszkodzeniu wątroby umiarkowanego stopnia ma na celu przede wszystkim wyrównanie niedoborów żywieniowych, ograniczenie czynników uszkadzających lub przeciążających wątrobę oraz usprawnienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, aby umożliwić regenerację wątroby.
Dieta wątrobowa powinna być lekkostrawna i zrównoważona z ograniczoną ilością tłuszczów, szczególnie zwierzęcych i cukrów prostych, oraz nieco zwiększoną ilością łatwostrawnego białka. Ponadto dieta w chorobach wątroby powinna być indywidualna, uwzględniająca aktualny status żywieniowy pacjenta, jego nawyki kulinarne i towarzyszące schorzenia.
W trakcie diety należy wypijać co najmniej 1,5 l wody dziennie. Należy ograniczyć tłuszcze. Możemy jeść pieczywo jasne, płatki, kasze, biały ryż, makaron.
Wskazane jest regularne spożywanie warzyw i owoców w różnych postaciach. Powinniśmy spożywać kilka porcji gotowanych lub pieczonych ryb tygodniowo (np. dorsz, halibut, mintaj, morszczuk, pstrąg, śledź, makrela, łosoś). Potrawy powinniśmy gotować w wodzie lub na parze, dusić lub piec w naczyniu żaroodpornym.
Jakie ograniczenia wiążą się z dietą wątrobową?
Należy znacznie ograniczyć spożycie wędlin i tłustego mięsa (mięso wieprzowe, mielonka, pasztety, kiełbasy, salami, kaszanka).
Niewskazane jest pieczywo razowe, warzywa kapustne, tłusta śmietana i sery, margaryna, smalec i słonina.
Powinniśmy również zrezygnować z deserów (lody, krem, budyń), a także z ostrych przypraw oraz soli.
Należy również bezwzględnie unikać alkoholu i napojów gazowanych, które obciążają i znacząco osłabiają pracę wątroby i jej właściwe funkcjonowanie.
Przyrządzając potrawy, musimy zrezygnować ze smażenia, panierowania, duszenia w ciężkich sosach. Zup nie powinniśmy przyrządzać na kościach i tłustym mięsie. Do potraw nie dodawajmy żółtek jaj, śmietany i majonezu.
Komentarze