Dodano: 2015-11-19

Dieta a odporność. Czy odżywianie może nam pomóc? Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Panująca za oknem smutna aura i szaruga niekoniecznie zachęcają do zdrowego odżywiania. Jednak powszechnie panujący pogląd, że syte tłuste jedzenie jest lekarstwem na przeziębienie, jest niestety błędne. Rosół może owszem rozgrzeje nasz organizm, nie dostarczy mu jednak zbyt wielu wartości odżywczych poza niezdrowym tłuszczem zwierzęcym bogatym w cholesterol. Więc jakie jedzenie może nam podnieść odporność?

 

Walcz o poziom odporności

Wiele osób mówi nam, że deszcz lub niska temperatura zachęcają do sięgania po czekoladowe słodkości. Warto natomiast chęć na słodkości spróbować zaspokoić owocami, zwłaszcza cytrusowymi, które dostarczą nam sporych dawek wzmacniającej odporność witaminy C.
Szybki zmierzch powoduje również, że mamy trochę mniej energii po powrocie z pracy do domu. Co za tym idzie, nie poświęcamy czasu na przygotowywanie zdrowych potraw w domu, tylko częściej korzystamy z gotowych, mniej zdrowych produktów. Z kolei późny świt nie zachęca do jedzenia śniadania, które powinno stanowić najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Starajmy się dobrze zorganizować i zaplanować nasz jadłospis, tak byśmy zawsze mieli z czego i jak skomponować zdrowy i smaczny posiłek. Możemy korzystać z mrożonek, które o tej porze roku wzbogacą nasz jadłospis, są szybkie do przyrządzenia i zachowują wiele wartości odżywczych z warzyw i owoców.
 
Natomiast warto na pewno, zwłaszcza w tym "grypowym" zadbać o to, by nasz jadłospis dostarczał wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Pamiętajmy, że dobrze odżywiony organizm będzie bardziej odporny na infekcje. Im bardziej urozmaicone będzie nasze menu, tym większa pewność, że niczego w nim nie zabraknie. Na talerzu powinno być kolorowo, różne kolory warzyw świadczą o zawartości różnych witamin i minerałów, więc im bardziej kolorowy będzie nasz posiłek, tym więcej wartości odżywczych w nim będzie.
 
odporność uchroni cię przed częstymi chorobami
 

Triki dietetyczne - sprzymierzeńcy odporności

Starajmy się jeść regularnie. Przegłodzony organizm będzie osłabiony i łatwiej złapie przeziębienie. Pamiętajmy więc o 4 lub 5 posiłkach dziennie. W okresie zimowych dobrze jest zjadać jak najwięcej ciepłych posiłków. Można więc śniadaniowe kanapki podgrzać w piekarniku lub przygotować ciepłą owsiankę, do pracy zabrać na przykład zupę w termosie i oczywiście zjeść cieplutki obiad. W zachowaniu odpowiedniej ciepłoty ciała pomoże też picie herbat lub kawy zbożowej. W przeziębieniu musimy zadbać o dużą ilość wypijanych płynów, dzięki którym nasz organizm będzie się lepiej oczyszczał ze szkodliwych związków.

 

Dieta a odporność

Prawdą jest, że odporność naszego organizmu bierze się w głównej mierze z brzucha. Obecność mikroflory bakteryjnej w naszych jelitach wspomaga trawienie i przyswajanie wielu cennych składników odżywczych, chroni również nasz organizm przed bakteriami chorobotwórczymi i grzybami - co świadczy o dobrej odporności. Aby zapewnić sobie odpowiedni poziom probiotyków, powinniśmy regularnie spożywać produkty mleczne zawierające szczepy korzystnych dla nas bakterii. Szukajmy więc na półkach jogurtów probiotycznych lub mleka acidofilnego. Należy również pamiętać, że kuracje antybiotykowe niszczą nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale również te korzystne dla naszego zdrowia. Dlatego też w czasie i po kuracji antybiotykowej powinniśmy zadbać o uzupełnienie powstałych w ten sposób braków, żeby nasza odporność nie została osłabiona. Produkty mleczne spożywać powinniśmy 2-3 godzin po połknięciu tabletki. Przez 2-3 tygodnie po kuracji antybiotykowej można również sięgnąć po dostępne w aptekach preparaty probiotyczne.
 

A co, gdy odporność już zawiodła?

Dieta podczas grypy powinna być lekkostrawna, czyli składać się z dużej ilości warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, niedużych ilości chudego mięsa lub ryby, produkt mlecznych, najlepiej jogurtów z probiotykami, tłuszczów roślinnych typu oliwa z oliwek, olej lniany lub sojowy, orzechów. Warto również zjadać większe ilości cebuli i czosnku, które mają działanie bakteriobójcze. Pamiętajmy więc by, mimo często osłabionego apetytu, podczas przeziębienia odżywiać się zdrowo i jeść regularnie bogate w dobrej jakości produkty posiłki, a na pewno uda nam się szybciej wrócić do formy. Zadbajmy o odporność na przyszłość!
 
Marta Marzec
To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane