Dodano: 2015-12-11

Zimowa dieta – co jeść, by nie przytyć? Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Jesienią i zimą waga lubi podskoczyć do góry. Dlatego ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Ziąb za oknem nie sprawi, że nabierzemy ochoty na spacer, najlepiej czujemy się w domu, pod kocem z herbatą czy kawą. Częściej sięgamy po słodkie przekąski, łudząc się, że od jednej kostki czekolady nie przybędzie nam kilogramów. Nie łudźmy się! Wiadomo, że na jednej się nie skończy. Zastanawiasz się, jak przetrwać zimę bez ciężkich i kalorycznych posiłków? Jak powinna wyglądać dieta zimą? Czy determinacja i silna wola wystarczą, by pokonać chęć sięgania po niezdrowe przekąski?

Dieta zimą – kilka cennych wskazówek

Właściwa dieta zimą to jedno a motywacja to drugie. Nie można patrzeć na dietę przez pryzmat pięknej i smukłej sylwetki latem. Ważne jest to, co dzieje się tu i teraz. Jeżeli odpowiednio zadbamy o siebie jesienią i zimą, nie będziemy musieli toczyć morderczej walki z każdym nadprogramowym kilogramem.

Jak się odżywiać, by waga nie poszła w górę

Właściwa dieta zimą w połączeniu z aktywnością fizyczną utrzyma naszą wagę na stałym poziomie. Będziemy mogli nawet pozwolić sobie na małe przyjemności bez wyrzutów sumienia, który na pewno każdy z nas miał. Po co ja to jadłem? Będę gruba! Od jutra stanowczo zaczynam dietę itp. Zimą dostępność świeżych warzyw i owoców jest ograniczona, przez to częściej sięgamy po mięso i sery. Bez wątpienia duży wpływ na nasze samopoczucie ma pogoda, która nie sprzyja spacerom. Dlatego większość czasu spędzamy w domu, zajadając się czekoladkami, batonikami i innymi słodkimi przekąskami. Efekty takich działań zdecydowanie widać podczas pierwszych wiosennych spacerów.

Zimą doskonale spisują się zupy i wszelkiego rodzaju kremy z warzyw. Dynia czy brokuł idealnie rozgrzeją nas w jesienno-zimowe wieczory. Doskonale sprawdzają się przyprawy, takie jak imbir czy kurkuma. Wzbogacają smak potraw, a dzięki swoim właściwościom wzmacniają nasz układ odpornościowy.

Nie zapominajmy o rybach, które są źródłem cennych kwasów omega-3 oraz witaminy D, wzmacniających nasz organizm, który w okresie zimowym narażony jest na szereg infekcji. Na naszych talerzach powinno się znaleźć również białko, węglowodany oraz niewielka ilość tłuszczu roślinnego.

dieta zimą

Kiedy dopadnie cię ochota na coś słodkiego sięgnij po…

Ochota na pewno przyjdzie, dlatego warto mieć w swoich zapasach suszone owoce, które w przeciwieństwie do czekolady i batoników nie zawierają pustych kalorii:

  • suszone śliwki;
  • morele;
  • żurawina;
  • rodzynki;
  • lekko prażone migdały;
  • pestki słonecznika i dyni.

Regularność posiłków

Regularność posiłków ma znaczenie, dlatego nie rezygnujmy z wypracowanego latem systemu. Spożywanie 4-5 posiłków dziennie wyeliminuje znane każdemu podjadanie, które bez wątpienia jest oznaką nieodpowiednio zbilansowanej diety.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane