Czym są wzdęcia?
Wzdęcia to coraz częstszy problem wielu osób - stanowią jedne z najczęstszych schorzeń pojawiających się w obrębie układu pokarmowego. Pacjenci skarżący się na wzdęcia odczuwają różne objawy, jednak wszystkie mają zazwyczaj wspólny mianownik. Wzdęcia wiążą się gromadzeniem nadmiernej ilości gazów w jelitach. W przewodzie pokarmowym gazy pojawiają się najczęściej jako następstwo połykania powietrza podczas posiłku, może także następować podczas mówienia. Dodatkowo wiąże się także z procesem trawienia, jaki zachodzi w układzie pokarmowym, a dokładnie z fermentacją bakterii w jelitach.
Objawy związane ze wzdęciami to najczęściej rozpierający ból brzucha, któremu towarzyszy uwalnianie gazów, tzw. wiatry, często o wyjątkowo nieprzyjemnych zapachu. Jest to wyjątkowo niekomfortowa dolegliwość, która może przeszkadzać w normalnym, codziennym funkcjonowaniu.
Wzdęcia i ich najczęstsze przyczyny
Przyczynami mogą być: nietolerancja pokarmowa (bardzo często mleka lub pszenicy), alergie pokarmowe, pasożyty, połykanie nadmiaru powietrza podczas szybkiego jedzenia, picia oraz rozmowy w czasie posiłku, stres, błędy żywieniowe. Do tych ostatnich należy zbyt rzadkie jedzenie posiłków, a nadmierne spożywanie takich produktów jak: rośliny strączkowe, kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, mleko, napoje gazowane, słodycze, potrawy tłuste i smażone, pieczywo razowe oraz grube kasze (np. pęczak).
Co jeść, by pozbyć się wzdęć?
Dieta powinna być lekkostrawna, zawierająca w większości gotowane warzywa, lekkie kasze, np. kasza jaglana, chude mięso drobiowe. Owoce powinny być polskie, sezonowe, dobrze umyte i obrane. Wykluczyć należy warzywa strączkowe, ostre przyprawy, czosnek, cebulę oraz potrawy smażone i przetworzone. Dobrze sprawdzą się dania płynne – zupy.
Przykładowy jadłospis
Warto znaleźć przyczynę występowania wzdęć. Najlepiej udać się do lekarza lub dietetyka i wykonać test na alergię lub nietolerancję pokarmową i wykluczyć poważne schorzenia, tj. niewydolność trzustki, choroba wątroby, zespół jelita drażliwego, celiakia.
mgr inż. Kalina Gogała www.dieta.pl
Komentarze