Dieta nowalijkowa i jej zasady:
- Trwa: 8 dni, najlepiej stosować ją przez kilka tygodni.
- Odchudza: 1 kg przez 8 dni.
- Można ją powtarzać: nie tylko wiosną, ale i w innych porach roku.
- Polecana: dla osób z nadwagą lub otyłością, którym zależy na stosowaniu diety wzmacniającej organizm.
- Niewskazana dla: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących.
- Szczególnie bogata w: nowalijki, młodą marchewkę, rzodkiewki, ogórki, buraczki, zieleninę, koperek, szczypiorek.
- Uwaga! W czasie stosowania diety konieczne jest wypijanie dziennie 8–10 szklanek niesłodzonych napojów.
Dieta nowalijkowa – przykładowy jadłospis
- Śniadanie: 440 kcal – Zapiekana grahamka po hawajsku, 1/2 średniej papryki, kilka liści młodej sałaty.
- II Śniadanie: 190 kcal – Twarożek brzoskwiniowy.
- Obiad: 460 kcal – Zupa krem z młodych warzyw.
- Podwieczorek: 100 kcal – Pół banana, kiwi.
- Kolacja: 230 kcal – 1/2 kromki chleba pełnoziarnistego, sałatka z młodych buraczków.
- Śniadanie: 400 kcal – Jogurt na słodko.
- II Śniadanie: 150 kcal – 2 kromki pieczywa chrupkiego, 25 g wędzonej makreli, 3–4 rzodkiewki, mały ogórek, kilka liści sałaty.
- Obiad: 500 kcal – 1/2 opakowania kaszy gryczanej (50 g – masa suchej), gulasz z indyka, warzywa z koperkiem.
- Podwieczorek: 130 kcal – Jabłko, mandarynka.
- Kolacja: 230 kcal – 2 kromki pieczywa chrupkiego, surówka z cykorii i sera pleśniowego.
- Śniadanie: 440 kcal – Duża grahamka z pastą jajeczną pachnącą szczypiorkiem, 2 pomidory, liście młodej sałaty.
- II Śniadanie: 170 kcal – Kubek chudego jogurtu naturalnego, pół banana.
- Obiad: 470 kcal – Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, zielona fantazja.
- Podwieczorek: 90 kcal – Średnia pomarańcza.
- Kolacja: 220 kcal – 2 kromki pieczywa chrupkiego, serek ziarnisty z kiełkami.
- Śniadanie: 400 kcal – Szklanka chudego jogurtu naturalnego wymieszanego z 4 łyżkami muesli, kiwi, łyżeczką miodu, łyżką rodzynek.
- II Śniadanie: 140 kcal – Pół kromki chleba razowego, plasterek żółtego sera, ogórek, pomidor, liście sałaty.
- Obiad: 480 kcal – Szklanka makaronu pełnoziarnistego typu świderki, kurczak w pomidorach, 220 g mrożonych brokułów ugotowanych na parze.
- Podwieczorek: 120 kcal – Banan.
- Kolacja: 200 kcal – Kurczak z sosem sojowym, łyżka ryżu dzikiego, po 220 g fasolki białej i zielonej - do ugotowania na parze lub w małej ilości wody.
- Śniadanie: 390 kcal – Kanapki z serkiem na dwa sposoby, pół papryki, klika plasterków ogórka zielonego, liście młodej sałaty.
- II Śniadanie: 180 kcal – Szklanka chudego jogurtu naturalnego, pomarańcza.
- Obiad: 460 kcal – 1/2 opakowania kaszy jęczmiennej (50 g – masa suchej), indyk z brzoskwinią, surówka z młodej kapusty.
- Podwieczorek: 130 kcal – 2 duże kiwi.
- Kolacja: 230 kcal – Młode ziemniaczki z rzodkiewkami.
- Śniadanie: 420 kcal – 2 kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane 75 g chudego serka naturalnego i posypane szczypiorkiem, 3 plasterki sera pleśniowego jogurtowego, pomidor, kilka rzodkiewek, liście sałaty.
- II Śniadanie: 190 kcal – Szklanka kefiru naturalnego, 2 kiwi, łyżeczka miodu.
- Obiad: 440 kcal – Danie z cieciorki i szpinaku, ogórki w sosie winegret.
- Podwieczorek: 110 kcal – Kiwi, 2 mandarynki.
- Kolacja: 210 kcal – Pół kromki chleba pełnoziarnistego, sałatka z wędzonego łososia.
- Śniadanie: 390 kcal – Duża grahamka, łódeczki z cykorii, pomidor.
- II Śniadanie: 160 kcal – Szklanka kefiru naturalnego, brzoskwinia.
- Obiad: 500 kcal – 1/4 opakowania kaszy jaglanej, ryba czosnkowa, sałatka z młodego szpinaku i kalafiora.
- Podwieczorek: 140 kcal – Mała kiść winogron.
- Kolacja: 230 kcal – Bakłażany faszerowane z curry, duży pomidor.
- Śniadanie: 400 kcal – Duża grahamka posmarowana 75 g serka białego, 2 plasterki polędwicy, 3 kwaszone ogórki, pomidor, liście sałaty.
- II Śniadanie: 170 kcal – Serek z porcją młodych warzyw: opakowanie serka ziarnistego light, 3 młode marchewki, 2 łodygi selera naciowego, liście młodej sałaty.
- Obiad: 430 kcal – Ziemniaki z jajkiem i zsiadłym mlekiem, sałatka z młodych warzyw.
- Podwieczorek: 140 kcal – Jabłko, łyżka rodzynek.
- Kolacja: 230 kcal – Pita z grillowanym kurczakiem, surówka nowalijkowa.
Dieta nowalijkowa – przepisy
- szklanka poszatkowanej białej kapusty;
- mała marchewka;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- szczypiorek;
- ulubione zioła;
- sól i pieprzu do smaku.
Do kapusty dodać startą marchewkę, oliwę, zieleninę i doprawić.
- 25 g małej pity pszennej;
- kilka plastrów grillowanego kurczaka;
- łyżeczka borówki niskoslodzonej;
- 2 oliwki;
- 1–2 liście sałaty.
Pite zwinąć w rożek, umieścić w nim kawałki sałaty, kurczaka, pokrojone oliwki, polać borówką.
- 150 g młodego szpinaku;
- 220 g mrożonego kalafiora;
- łyżeczka nasion słonecznika;
- łyżka oliwy z oliwek;
- czosnek;
- ocet winny;
- odrobina soli i pieprzu;
- lubione zioła;
- curry.
- 100 g fileta z mintaja lub dorsza;
- sok z cytryny;
- czosnek;
- sól;
- pieprz;
- przyprawa do ryb;
- świeże/suszone zioła.
Rybę skropić sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem i odstawić w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Posypać przyprawami, zawinąć w folię i piec w temperaturze 180-200 stopni C przez 25-30 minut.
- kilka listków cykorii;
- 150 g chudego serka naturalnego;
- 1/2 małej kalarepki;
- natka pietruszki;
- dymka;
- sól i pieprz;
- ulubione zioła.
Serek wymieszać ze startą kalarepką, dodać posiekaną pietruszkę i dymkę, przyprawić i wymieszać. Przygotowaną masą nadziać łódeczki cykorii. Podawać schłodzone.
- kilka liści sałaty;
- 3 plasterki wędzonego łososia;
- pół papryki;
- duży pomidor;
- sok z cytryny;
- szczypiorek;
- ulubione przyprawy.
Sałatę porwać na małe listki, dodać kawałki łososia, ćwiartki pomidora, paseczki papryki, szczypiorek i doprawić.
- 100 g fileta z piersi kurczaka;
- 2 pomidory;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- 3–4 oliwki;
- dymka;
- ulubione przyprawy.
Pomidory poddusić w małym rondelku i zmiksować. Dodać do nich oliwę, plasterki oliwek, pokrojoną dymkę i doprawić. Przygotowaną masę przełożyć na patelnię teflonową i dusić razem z ugotowanym kurczakiem.
- szklanka chudego jogurtu naturalnego;
- 3 łyżki muesli;
- łyżeczka miodu;
- 5 sztuk winogron;
- średnia gruszka;
- 2 łyżki pestek dyni.
Jogurt wymieszać z muesli, kawałkami winogron, kawałkami gruszki i uprażonymi pestkami dyni.
- 100 g fileta z piersi kurczaka;
- kilka kropli sosu sojowego;
- sól;
- pieprz;
- majeranek.
Filet z piersi kurczaka natrzeć sosem, przyprawami i obsmażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
- 3 małe ogórki;
- łyżka oliwy z oliwek;
- czosnek;
- szczypiorek;
- mała cebula;
- ulubione zioła.
Ogórki pokroić na cienkie plasterki, cebulę drobno posiekać. Dodać sos przygotowany na bazie oliwy, czosnku i ziół.
- 50 g ryżu brązowego;
- 1/5 szklanki cieciorki;
- 150 g młodego szpinaku;
- cebula;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- zielenina;
- 1–2 ząbki czosnku;
- odrobina soli i pieprzu, świeże/suszone zioła.
Cieciorkę ugotować do miękkości, dodać podduszony szpinak, cebulę, czosnek, oliwę, zieleninę i doprawić. Podawać z ugotowanym ryżem.
- mały bakłażan;
- 50 g fileta z piersi kurczaka;
- łyżka ryżu białego;
- łyżka rodzynek;
- zielenina;
- ulubione przyprawy i zioła;
- curry.
Bakłażana przedzielić na pół i wydrążyć miąższ. Kurczaka ugotować i pokroić na kawałki. Ryż ugotować z dodatkiem curry. Miąższ bakłażana wymieszać z kurczakiem, ryżem, rodzynkami, zieleniną i przyprawami. Masą nadziać bakłażana, owinąć w folię i piec w temperaturze 160°C przez 15 minut.
- 2 pomidory;
- cebula;
- ogórek;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- szczypiorek;
- koperek;
- ulubione zioła.
Warzywa pokroić na małe kawałki, dodać oliwę, koperek, szczypiorek i doprawić.
- 3 młode ziemniaki;
- 1,5 szklanki zsiadłego mleka;
- jajko;
- koperek;
- szczypiorek;
- odrobina soli i pieprzu.
Ziemniaki ugotować. Zsiadłe mleko przelać na talerz, przed podaniem posypać zieleniną. Jajko sadzone przygotować na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
- 5 małych młodych ziemniaczków;
- 7 rzodkiewek;
- łyżka oliwy z oliwek;
- szczypiorek;
- koperek;
- ulubione przyprawy i zioła.
Ziemniaki wyczyścić szczotką i ugotować w całości bez obierania ze skórki. Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Składniki wymieszać, dodać oliwę, szczypiorek, koperek i doprawić.
- kilka liści białej kapusty;
- po 1/2 średniej papryki czerwonej i żółtej;
- 1/2 cebulki;
- pomidor;
- 75 g chudego jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki musztardy;
- koperek;
- ulubione zioła.
Kapustę posiekać drobno, dodać kawałki papryki, pomidora, cebuli, jogurt, posiekany koperek i doprawić.
- 100 g fileta z piersi indyka;
- 2 połówki brzoskwini z puszki;
- ulubione zioła i przyprawy.
Mięso rozbić, posypać przyprawami, ułożyć na nim plasterki brzoskwini, zawinąć w folię i piec w temperaturze 180–200°C przez 25 minut.
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego;
- 1/2 kostki chudego twarogu.
Do pierwszej kanapki:
- 50 g chudego jogurtu naturalnego wymieszanego z 3–4 startymi małymi rzodkiewkami i zieleniną,
Do drugiej kanapki:
- łyżka dżemu niskosłodzonego.
- kilka listków cykorii;
- 2 plasterki sera pleśniowego jogurtowego;
- średnia gruszka;
- sok z cytryny;
- ocet winny;
- szczypiorek;
- ulubione zioła;
- pieprz.
Cykorię pokroić na małe kawałki, dodać cienkie plasterki gruszki, kawałki sera pleśniowego, szczypiorek i doprawić.
- pomidor;
- cebula;
- 2 ogórki konserwowe;
- 1/2 papryki;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- koperek;
- zioła do smaku.
Warzywa pokroić na małe kawałki, dodać oliwę, pokrojony koperek i doprawić.
- 150 g fileta z piersi indyka;
- 5 pieczarek;
- 1/4 opakowania groszku zielonego;
- cebula;
- pół szklanki bulionu - może być z kostki;
- natka pietruszki;
- koperek;
- ulubione przyprawy.
Indyka pokroić w podłużne paseczki i obsmażyć. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć z cebulą na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Składniki wymieszać z ugotowanym groszkiem, bulionem i poddusić. Dodać posiekaną piertuszkę i koperek. Doprawić.
- 1/2 kostki chudego twarogu;
- 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego;
- pół brzoskwini;
- łyżeczka miodu.
Twarożek wymieszać z jogurtem i miodem, dodać kawałki brzoskwini.
- duża grahamka;
- 2 plasterki chudej wędliny;
- plasterek żółtego sera;
- 2 plastry ananasa z puszki;
- pół pomidora.
Na połówkach grahamki ułożyć wędlinę, ananasa, plasterki pomidora i posypać startym żółtym serem. Piec w temperaturze 160°C przez 15 minut.
- 1/2 małego bakłażana;
- 1/3 pora;
- 1/2 pietruszki;
- marchewka;
- 2 plasterki selera;
- 100 g fileta z piersi kurczaka;
- szklanka makaronu typu świderki (50 g – masa suchego);
- 3/4 szklanki wody;
- łyżka oliwy z oliwek;
- natka pietruszki;
- sól;
- pieprz.
Do gorącej wody wrzucić kawałki warzyw, mięso i gotować do miękkości. Przed podaniem mięso pokroić na małe kawałki, pozostałą część zupy zmiksować, dodać oliwę, posiekaną pietruszkę i doprawić. Zupę podawać z ugotowanym na półtwardo makaronem.
- 2 małe buraczki;
- 70 g białej fasolki konserwowej;
- 1/2 papryki;
- koperek;
- łyżka oliwy z oliwek;
- sok z cytryny;
- sól;
- pieprz;
- oregano.
Ugotowane buraczki pokroić w kostkę, dodać fasolkę, kawałki papryki, oliwę, koperek i doprawić.
- opakowanie serka ziarnistego light;
- średni pomidor;
- mały ogórek;
- po 1/2 małego opakowania kiełków słonecznika i fasolki;
- dymka;
- koperek;
- ulubione przyprawy i zioła.
Serek wymieszać z kawałkami warzyw, kiełkami, zieleniną i doprawić.
- mała kalarepka;
- 1/2 małego chudego jogurtu naturalnego;
- mały ogórek zielony;
- mała cebula;
- koperek;
- szczypiorek;
- ulubione zioła.
Warzywa pokroić w kostkę, dodać jogurt, zieleninę i doprawić.
- 1/2 opakowania ryżu brązowego (50 g – masa suchego);
- 100 g fileta z piersi kurczaka;
- duży pomidor;
- 1/2 małej cukinii;
- kilka łyżek wody;
- łyżka oliwy z oliwek;
- tymianek;
- oregano;
- bazylia.
Ugotowany ryż wymieszać z kawałkami ugotowanego kurczaka, pokrojonymi warzywami i wodą wymieszaną z oliwą i przyprawami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 160°C przez 15–20 minut.
Komentarze