Dieta cukrzycowa - zasady
- Dieta cukrzycowa powinna być idealnie dostosowana do zapotrzebowania energetycznego jednostki. Jeśli pożądany jest ubytek wagi, wtedy proporcjonalnie zmniejszamy wartość kaloryczną o np. 300 kcal dziennie.
- Pierwszy posiłek powinien być spożyty najpóźniej 2 godziny od przebudzenia. Każdy kolejny powinien być spożywany w odstępach od 3 do 4 godzin. Ostatni posiłek powinien być spożyty najpóźniej 2 godziny przed snem (przy prawidłowych „cukrach”).
- Każdy posiłek powinien składać się z wszystkich grup pokarmowych, czyli węglowodanów (np. chleb), białek (np. drób), tłuszczy (np. olej) oraz witamin i składników mineralnych (np. warzywa zielone).
- Wybór węglowodanów powinien być uzależniony od ich indeksu glikemicznego. W cukrzycy zalecamy IG na poziomie 0–55, czyli np. surowa marchew ma IG=16, a gotowana już IG=56. W ogólnym uproszczeniu: im produkt mniej przetworzony, tym ma mniejszy indeks glikemiczny.
- Najbardziej zalecane produkty białkowe to chude mięsa i ryby. Chudy nabiał oraz rośliny strączkowe, mimo stosunkowo dużej zawartości białka, zawierają również węglowodany.
- Oleje roślinne dodawane do potraw, orzechy oraz tłuste ryby to najbardziej pożądane źródła tłuszczu w diecie.
- Zalecane są wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, buraków oraz kukurydzy (ich spożywanie powinno zostać ograniczone do 2 razy w tygodniu).
- Owoców nigdy nie spożywamy samodzielnie!
- Napoje w diecie powinny być bez dodatku cukru, glukozy, fruktozy. W początkowej fazie można stosować słodziki (unikamy tych na bazie aspartamu).
Dieta cukrzycowa na 1500 kalorii - przykładowy jadłospis
Poniżej przedstawiam przykładowy jadłospis na 1500 kcal. Dieta cukrzycowa złożona jest z 5 posiłków i zawiera 18 wymienników węglowodanowych. Obok każdego produktu napisane jest do jakiej grupy pokarmowej należy.
- Śniadanie: Płatki owsiane z orzechami i truskawkami, kawa z mlekiem.
- II Śniadanie: Kanapki z chleba pumpernikiel z masłem, wędliną drobiową i ogórkiem kiszonym.
- Obiad: Kasza gryczana, pierś z kurczaka duszona, kapusta kiszona, jabłko.
- Podwieczorek: Kanapki z twarogiem i pomidorem.
- Kolacja: Tuńczyk z warzywami i makaronem.
Proszę pamiętać, że to jest przykładowy jadłospis. Stosowanie diety cukrzycowej powinno być dopasowane indywidualnie przed lekarza oraz dietetyka.
mgr Małgorzata Napierała
dietetyk dyplomowany
dietetyk dyplomowany
Komentarze
Komedia
ja bym powiedziała komedio-dramat
i co tyle tylko?
Komu i czemu ma to służyć brak wagi, kalorii, wymienników powoduje , że podane informacje są dla diabetyków bezużyteczne. Zmarnowałam czas czytając i licząc na pomoc