Dieta 5 czynników – na czym polega jej fenomen?
Cała filozofia diety Pasternaka opiera się na cyfrze „5” - przez 5 tygodni należy jeść 5 posiłków dziennie skomponowanych z 5 składników. W piątym dniu (tzw. dzień oszusta) jesz to, na co masz ochotę. Ćwiczenia tylko 5 razy w tygodniu po 25 minut. Opierając się na swoim doświadczeniu, Harley stworzył teorię, iż częstsze, aczkolwiek krótsze treningi są skuteczniejsze niż spędzenie godzin na siłowni. Dieta 5 czynników podobno potrafi zdziałać cuda!
Dieta 5 czynników – założenia
Dieta 5 czynników zakłada, iż posiłki przygotowywane w diecie muszą zawierać:
- niskotłuszczowe, pełnowartościowe białko;
- błonnik;
- zdrowe tłuszcze;
- węglowodany o niskim indeksie glikemicznym,
- bezcukrowy napój.
Dieta 5 czynników – jadłospis
- Śniadanie: Omlet z 10 ubitych białek, wymieszanych z naturalnym serkiem homogenizowanym (ok. 100 g) i kawałkami różnokolorowych papryk, całość posypana świeżymi ziołami, natką pietruszki i szczypiorkiem.
- Przekąska: Niskotłuszczowy jogurt naturalny (ok. 150 g), brzoskwinia.
- Lunch: Przekąska z karczochów.
- Podwieczorek: Sałatka owocowa z moreli, kiwi, 1/2 szklanki czerwonych winogron i kulek melona, skropionych sokiem z pomarańczy i posypanych miętą.
- Kolacja: Pizza pepperoni według 5 czynników: na gotowym blacie ciasta (o średnicy ok. 20 cm) ułóż pokrojonego pomidora, plastry chudej wędliny i odtłuszczonej mozzarelli oraz kawałki papryki i kilka oliwek. Po zapieczeniu posyp świeżym oregano.
- Śniadanie: 1/2 szklanki płatków wielozbożowych, zmieszanych ze szklanką odtłuszczonego mleka, 3-4 rozdrobnione orzechy laskowe, 1/2 szklanki owoców sezonowych posypanych cynamonem.
- Przekąska: Koktajl ze szklanki jagód (mogą być mrożone) i szklanki maślanki.
- Lunch: Polędwica wołowa pieczona na grillu (ok. 150 g), gotowana fasolka szparagowa (2 szklanki) przyprawiona parmezanem (łyżka), sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych.
- Podwieczorek: Dip z serka homogenizowanego (ok. 100 g), ogórka zielonego, łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich i koperku, do tego pokrojona w paski papryka.
- Kolacja: Kurczak po chińsku.
- Śniadanie: Omlet z 10 białek, łyżki mleka, 4 łyżek płatków owsianych i pokrojonego w plasterki jabłka, posypany cynamonem.
- Przekąska: Twarożek granulowany (ok. 150 g) zmiksowany z listkami bazylii, seler naciowy, kawałki ogórka lub papryki (warzywa maczasz w sosie z twarożku i chrupiesz).
- Lunch: Sznycel z indyka (ok. 150 g), sałatka z pomidorków koktajlowych i sałaty, kromka (ok. 40 g) pieczywa razowego.
- Podwieczorek: Sałatka z kolorowego makaronu (ok. 3 łyżki suchego), sałaty endywii, ugotowanych krewetek (ok. 100 g), zmieszanych z sosem z oliwy i cytryny - całość posypana parmezanem albo innym serem żółtym (łyżka).
- Kolacja: Łosoś pieczony na grillu z przyprawami (dzwonko ok. 150 g), sałata z sosem winegret i pomidorkami koktajlowymi, brokuł gotowany na parze, ryż pełnoziarnisty (ok. 50 g).
- Śniadanie: Francuski tost.
- Przekąska: Koktajl z truskawek (szklanka) i jogurtu naturalnego (ok. 150 g).
- Lunch: Kawałki kurczaka po hindusku w sosie curry, kromka (ok. 40 g) pieczywa pełnoziarnistego.
- Podwieczorek: 2 ciasteczka ryżowe, koktajl ze szklanki owoców sezonowych (mogą być mrożone) i jogurtu naturalnego (ok. 150 g).
- Kolacja: Spaghetti (ok. 50 g) z kawałkami ugotowanego albo upieczonego mięsa z kurczaka (ok. 100 g), sosem pomidorowym, świeżą bazylią i startym parmezanem (łyżka).
- Dzień oszusta: Jesz to, na co masz ochotę.
- Śniadanie: Jajecznica z 5 białek, pomidorów i chudej wędliny (2-3 plasterki).
- Przekąska: Serek wiejski (ok. 150 g), gruszka.
- Lunch: Sałatka z ugotowanego mięsa drobiowego (ok. 100 g), pomidorków koktajlowych, 5 jajek przepiórczych i sałaty, posypana grzankami razowymi i tartym parmezanem (łyżka).
- Podwieczorek: Sałatka z tuńczyka (ok. 80 g), zielonej sałaty, pomidorów, ogórków i koperku.
- Kolacja: Pieczona lub grillowana pierś kurczaka (ok. 150 g), groszek w strąkach, marchewka gotowana na parze, ryż pełnoziarnisty (ok. 50 g).
- Śniadanie: Owsianka na odtłuszczonym mleku (z 4 łyżek płatków owsianych), posypana rozdrobnionymi orzechami włoskimi (1-2), kilkoma suszonymi śliwkami, doprawiona cynamonem.
- Przekąska: Jogurt naturalny (ok. 150 g) wymieszany ze świeżymi jeżynami (1/2 szklanki) albo 2 łyżkami suszonej żurawiny bez cukru.
- Lunch: Risotto grzybowe.
- Podwieczorek: Kawałek melona (ok. 1/8) owiniętego w plaster łososia wędzonego, skropionego cytryną, tost pełnoziarnisty na ciepło.
- Kolacja: Pieczona pierś kurczaka (ok. 150 g) w ziołach, dziki ryż (ok. 50 g), warzywa gotowane na parze: kilka marchewek, strączków groszku, mała cukinia.
Dieta 5 czyników – przepisy
- 150g jogurtu naturalnego;
- łyżeczka curry;
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry;
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki;
- sól i pieprz mielony do smaku;
- ok. 230 g kurczaka bez skóry i bez kości, np. pierś pokrojona na małe paski;
- łyżka oliwy;
- 2 filiżanki brązowego ryżu;
- 2 drobno pokrojone świeże ogórki.
Wymieszaj jogurt, curry, kolendrę, paprykę, sól i pieprz. 3/4 tej mieszanki włóż do plastikowej torebki do przechowywania żywności, dorzuć do torebki kurczaka, całość zwiąż i włóż do lodówki na 20 min. Wyjmij kurczaka z marynaty i w miarę możliwości go osusz. Smaż na oliwie, aż się zarumieni, potem zmniejsz ogień i duś przez minutę pod przykryciem. Podawaj z ryżem polanym pozostałością jogurtu z dodatkami.
- 4 serca karczochów;
- 4 filiżanki pomidorów z puszki;
- 3/4 filiżanki odtłuszczonego sera mozzarella;
- ok. 60 g pokrojonego w kostkę indyka, usmażonego bez tłuszczu;
- ocet balsamiczny do skropienia;
- czarny pieprz do smaku;
- łyżeczka suszonej bazylii.
W misce wymieszaj wszystkie składniki.
- pierś z kurczaka;
- por;
- papryka;
- kiełki sojowe (opakowanie);
- ryż pełnoziarnisty (torebka);
- sos sojowy;
- mąka ziemniaczana;
- jajko;
- przyprawy.
- 2/3 kubka białek jajka;
- 2/3 kubka odtłuszczonego mleka;
- łyżeczka słodziku;
- szczypta soli;
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego;
- oliwa;
- 1/2 filiżanki odtłuszczonej ricotty lub innego sera twarogowego;
- łyżeczka cynamonu.
- 0,2 kg pokrojonych pieczarek;
- kubek nie tłustego wołowego bulionu;
- 1/2 kubka pęczaku;
- 4 kubki wody;
- 85 g krewetek obranych i przekrojonych na pół;
- filiżanka odtłuszczonej kwaśnej śmietany;
- łyżka startego czosnku;
- sól i pieprz do smaku.
Komentarze