Dieta japońska 1200 kalorii – zasady diety
- Trwa: 5 dni, ale aby zobaczyć jej wyraźne rezultaty, najkorzystniej stosować ją przez 2–3 tygodnie.
- Odchudza: ok. 0,5 kg w ciągu 5 dni.
- Można ją powtarzać: po 2–3 tygodniach stosowania diety należy zrobić przynajmniej miesiąc przerwy.
- Niewskazana dla: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących, osób zagrożonych osteoporozą.
- Szczególnie bogata w błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty.
- Wskazówka dla mężczyzn: mało i średnio aktywni mogą stosować dietę w takich samych proporcjach jak kobiety. Mężczyźni bardziej aktywni powinni zwiększyć proponowane porcje o 15 proc.
- Uwaga! W czasie stosowania diety konieczne jest wypijanie każdego dnia około 8–10 szklanek niesłodzonych napojów.
- Dzienna dawka kalorii: 1200 kcal.
Dieta japońska – jadłospis 1200 kalorii
- Śniadanie: ok. 290 kcal – Kanapki rybaka (2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego, 2 plasterki wędzonego łososia, marynowany ogórek, ćwiartka marynowanej papryki).
- II Śniadanie: ok. 130 kcal – 2 pomarańcze, szklanka zielonej herbaty.
- Obiad: ok. 385 kcal – Wołowina duszona z warzywami, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
- Podwieczorek: ok. 170 kcal – Opakowanie deseru sojowego, szklanka wiśni lub czereśni.
- Kolacja: ok. 230 kcal – Duszona flądra Kobe z fasolką z Teshi (150 g flądry lub innej chudej ryby, sos sojowy, ocet jabłkowy, woda, zielona fasolka szparagowa, łyżeczka sezamu).
- Śniadanie: ok. 365 kcal – Tofudanie (3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, 1/3 opakowania tofu, 2/3 czerwonej papryki).
- II Śniadanie: ok. 90 kcal – Duże jabłko, szklanka wody mineralnej.
- Obiad: ok. 375 kcal – Klopsiki z kurczaka, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
- Podwieczorek: ok. 130 kcal – Sałatka z gotowanej kapusty (szklanka poszatkowanej kapusty, łyżeczka sezamu, łyżeczka oleju sojowego, łyżeczka cukru, sos sojowy, ocet jabłkowy).
- Kolacja: ok. 230 kcal – Tuńczyk w porach, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Śniadanie: ok. 370 kcal – Kanapki Kiusiu (3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, małe opakowanie pasztetu sojowego, ogórek konserwowy, kilka konserwowych cebulek).
- II Śniadanie: ok. 140 kcal – Opakowanie waniliowego deseru sojowego, pól szklanki malin, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Obiad: ok. 360 kcal – Japońska zupa rybna z makaronem, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
- Podwieczorek: ok. 80 kcal – Sałatka ze szpinaku i tofu (2/3 pęczka szpinaku, 1/3 opakowania tofu, ocet jabłkowy, sos sojowy), szklanka wody mineralnej niegazowanej z cytryną.
- Kolacja: ok. 250 kcal – Chuda ryba (albo krewetki) z bobem.
- Śniadanie: ok. 365 kcal – Serek Hansei (opakowanie chudego serka ziarnistego, łyżeczka nasion słonecznika, kilkanaście kiełków dowolnego rodzaju, 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 1/3 małego opakowania chudego serka do smarowania, kilka liści sałaty).
- II Śniadanie: ok. 100 kcal – Duża gruszka, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
- Obiad: ok. 380 kcal – Nigiri sushi i sałatka ze szpinaku, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Podwieczorek: ok. 130 kcal – 3 wafle ryżowe, pół szklanki jagód, szklanka wody mineralnej.
- Kolacja: ok. 260 kcal –Szaszłyki Nippon (filet z piersi kurczaka bez skóry, kilka cebulek ze szczypiorkiem, łyżeczka miodu, łyżka wody sos sojowy, ocet jabłkowy) i surówka Konfucjusza (250 g białej rzodkwi, mała marchew, sól), szklanka herbaty bez cukru.
- Śniadanie: ok. 275 kcal – Omlet hotel Tokio (jajko, 2 białka, 2 łyżki groszku, sos sojowy, ocet jabłkowy, łyżeczka oleju sojowego, 2 kromki chrupkiego pieczywa, 2/3 czerwonej papryki), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- II Śniadanie: ok. 150 kcal – 10 śliwek węgierek.
- Obiad: ok. 400 kcal – Ryba w sosie teriyaki z ryżem (150 g fileta z chudej białej ryby, łyżeczka cukru, sos sojowy, ocet jabłkowy, szczypta imbiru, czosnek, pół torebki ryżu) oraz surówka Honsiu (2 liście kapusty pekińskiej, 50 g zielonych liści pora, łyżeczka oleju sojowego, ocet jabłkowy), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Podwieczorek: ok. 150 kcal – Duszona dynia z soczewicą (250 g dyni, 2 łyżki czerwonej soczewicy, łyżeczka cukru, bulion, sos sojowy), szklanka wody mineralnej.
- Kolacja: ok. 260 kcal – Gulasz z tofu, szklanka wody mineralnej niegazowanej z cytryną.
- Zamiast ryżu do sushi zastosuj zwykły biały ryż.
- Makaron soba zastąp makaronem razowym.
- Pastę wasabi zamień na chrzan.
- Ocet ryżowy zastąp octem jabłkowym.
- Zamiast pasty miso zastosuj bulion.
- Fasolkę azuki zamień na czerwoną fasolkę.
Dieta japońska – przepisy
- puszka tuńczyka w sosie własnym;
- 150 g zielonych liści pora;
- łyżeczka cukru;
- ocet jabłkowy;
- sos sojowy;
- bulion.
Pory pokrój w ukośne krążki, podgotuj z przyprawami w bulionie. Dodaj tuńczyka, podgrzej. Tuńczyka ułóż na porach, polej bulionem.
- pierś kurczaka;
- 5 pieczarek;
- 2 białka;
- cebula;
- łyżeczka oleju sojowego;
- bulion;
- szczypta soli;
- 2 łyżki ryżu;
- 250 g białej rzodkwi;
- cząstka cytryny.
Cebulę i pieczarki posiekaj, podsmaż na oleju, mięso zmiel. Cebulę, pieczarki, mięso i białka połącz w gładką masę. Uformuj pulpeciki, obsmaż z każdej strony, podlej bulionem, uduś. Podawaj z ryżem, startą rzodkwią, cytryną.
- 100 g chudej wołowiny;
- 50 g zielonych liści pora;
- ćwierć opakowania tofu;
- 3 łyżki suchego ryżu;
- cebula;
- łyżeczka cukru;
- łyżeczka oleju sojowego;
- ocet jabłkowy;
- sos sojowy;
- bulion.
Tofu pokrój w kostkę, wołowinę w cieniutkie plasterki, cebulę w talarki, a liście pora w paseczki. W garnku podsmaż wołowinę, dodaj cukier, ocet i sos sojowy, wlej bulion, zagotuj, dodaj warzywa. Gotuj chwilę, połącz z ryżem.
- 7 łyżek suchego ryżu;
- 40 g fileta z łososia;
- 30 g gotowanej chudej ryby: mintaja morszczuka lub soli, albo 2 paluszki krabowe;
- pół ogórka;
- pół łyżeczki cukru;
- sos sojowy;
- ocet jabłkowy.
Do sałatki:
- pół pęczka szpinaku;
- sos sojowy;
- łyżeczka nasion sezamu;
- kilkanaście sztuk kiełków dowolnego rodzaju.
Ugotuj ryż, dodaj ocet jabłkowy z cukrem i solą, wymieszaj. Powinien mieć lekko kleistą konsystencję, ułatwiającą formowanie. Rybę pokrój na cieniutkie plasterki, ogórek w wąskie słupki. Ryż uformuj łyżką albo w dłoniach w wałeczki. W każdy wałeczek wciśnij słupek ogórka, kawałek paluszka krabowego. Obłóż dookoła plastrem ryby. Podawaj ułożone na talerzu, obok postaw miseczkę z sosem do maczania i drugą z odrobiną chrzanu.
- pół opakowania tofu;
- pół puszki czerwonej fasolki;
- cebula;
- 6 pieczarek;
- marchew;
- bulion;
- sos sojowy.
Tofu pokrój w kostkę, marchew w słupki, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. W garnku o grubym dnie zagotuj bulion, dodaj warzywa, tofu i pieczarki, lekko podgotuj (warzywa powinny zachować jędrność). Połącz z fasolką, dopraw do smaku.
- 100 g mintaja, morszczuka lub soli gotowanej na parze albo 100 g konserwowych krewetek bez zalewy;
- 2/3 szklanki bobu;
- żółtko;
- ocet jabłkowy;
- szczypta soli;
- łyżeczka cukru.
Z żółtka przygotuj sos, mieszając je w garnku z octem, cukrem i solą w kąpieli wodnej. Powinien być dość gęsty. Bób krótko obgotuj i obierz ze skórki. Składniki ułóż obok siebie na talerzu, polej sosem.
- 150 g fileta z soli albo innej chudej ryby, np. dorsza, mintaja, morszczuka;
- ćwierć opakowania mrożonej włoszczyzny;
- 50 g makaronu razowego;
- sok z cytryny;
- sos sojowy;
- łyżeczka oleju sojowego.
Rybę podziel na części, skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce. Włoszczyznę lekko podgotuj, dodaj rybę, gotuj na wolnym ogniu jeszcze kilka minut. Makaron ugotuj na półtwardo, dodaj do zupy. Całość skąpo dopraw sosem sojowym.
Zobacz również inne diety na 1200 kalorii:
- dieta 1200 kalorii na poskromienie apetytu
Komentarze
To jest głodówka a nie dieta.....
Bez przesady, najeść nie można nawet bardzo
Się*
Jeżeli to jest dieta japońska to ja jestem święta. Japończycy jedzą mięso i ryby rzadko, nie codziennie w dodatku jedzą trzy posiłki bez przekąsek. Uważam, że powyżej rozpisana dieta jest niepoprawna
Racja, nawet nie zagłębiając się bardzo w filozofię japońskiej kuchni można powiedzieć, że nie zgadza się tu nic ponieważ i podanie, składniki i przepisy to nie jest Japonia
Co wy z tą soją? Soja to trucizna dla mężczyzny - zabija testosteron.