Dieta szwedzka i jej podstawowe założenia
Dieta typowego Szweda jest dość monotonna, ale zdrowa - rano owsianka, przegryzka to ciemny chleb i kawa, lunch koło 12, na podwieczorek także owsianka, obiad to odpowiednik naszej kolacji, kiedy wszyscy domownicy wracają do domu – około 18–19.
Dieta szwedzka – 1000 kalorii
- Trwa: 7 do 21 dni.
- Odchudza do 1,5 kg przez 7 dni.
- Można ja powtarzać: każdej wiosny.
- Polecana: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom.
- Niewskazana dla: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących.
- Szczególnie bogata w: witaminy z grupy B, witaminę C, kwasy omega-3, białko oraz błonnik.
- Dzienna dawka kalorii: około 1000.
Dieta szwedzka – jadłospis
- Śniadanie: 250 kcal – Owsianka (3 łyżki płatków owsianych) z łyżką rodzynek na szklance mleka 0,5%, szklanka kawy bez cukru.
- II Śniadanie: 100 kcal – Kromka pumpernikla, szklanka kawy z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.
- Obiad: 345 kcal – Jagnięcina z papryką i kuskusem, szklanka kawy bez cukru.
- Podwieczorek: 130 kcal – Owsianka (3 łyżki płatków) na wodzie.
- Kolacja: 205 kcal – Makaron z owocami morza, szklanka herbaty bez cukru.
- Śniadanie: 225 kcal – Owsianka (3 łyżki płatków owsianych) z kurkumą na szklance mleka 0,5%, szklanka kawy bez cukru.
- II Śniadanie: 95 kcal – Kromka chleba razowego, szklanka kawy z mlekiem 0,5% bez cukru.
- Obiad: 370 kcal – Curry z indyka z morelami i sułtankami, szklanka wody niegazowanej.
- Podwieczorek: 128 kcal – Owsianka (3 łyżki płatków owsianych) na wodzie.
- Kolacja: 166 kcal – Stek z tuńczyka z limonką, szklanka herbaty bez cukru.
- Śniadanie: 248 kcal – Owsianka z jabłkiem (50 g) i cynamonem (3 łyżki płatków owsianych) na szklance mleka 0,5%, szklanka kawy bez cukru.
- II Śniadanie: 95 kcal – Kromka chleba razowego, szklanka kawy bez cukru z mlekiem 0,5% (100 ml).
- Obiad: 435 kcal – Risotto z brokułami i owocami morza, szklanka herbaty bez cukru.
- Podwieczorek: 128 kcal – Owsianka (3 łyżki płatków owsianych) na wodzie.
- Kolacja: 150 kcal – Sałatka z rukoli, jajek i czarnych oliwek, szklanka herbaty bez cukru.
- Śniadanie: 225 kcal – Owsianka (3 łyżki płatków owsianych) na szklance mleka 0,5%, szklanka kawy bez cukru.
- II Śniadanie: 100 kcal – Kromka pumpernikla, szklanka kawy z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.
- Obiad: 380 kcal – Makaron z krewetkami i tuńczykiem, szklanka herbaty bez cukru.
- Podwieczorek: 128 kcal – Owsianka (3 łyżki płatków owsianych) na wodzie.
- Kolacja: 175 kcal – Sałatka z małży i czerwonej papryki, szklanka herbaty bez cukru.
- Śniadanie: 225 kcal – Owsianka (3 łyżki płatków owsianych) na szklance mleka 0,5%, szklanka kawy bez cukru.
- II Śniadanie: 102 kcal – Kromka chleba pumpernikla, szklanka kawy bez cukru z mlekiem 0,5% (100 ml).
- Obiad: 375 kcal – Koktajl z krabów, szklanka wody niegazowanej.
- Podwieczorek: 128 kcal – Owsianka (3 łyżki płatków) na wodzie.
- Kolacja: 194 kcal – Danie z łososiem, szklanka kawy bez cukru.
Dieta szwedzka – przepisy
150 g steka z tuńczyka umyć, zdjąć skórę i osuszyć. W miseczce sporządzić pastę z odrobiny otartej skórki z limonki, rozgniecionej połowy ząbka czosnku, 1/2 łyżeczki oliwy, kolendry, kminku i pieprzu. Pastą natrzeć tuńczyka z obu stron. Usmażyć na teflonowej patelni. Stek skropić sokiem z limonki i udekorować kolendrą.
W rondlu usmażyć 1/4 posiekanej cebuli i 100 g piersi z indyka umytej i pokrojonej w kostkę. Dodać łyżkę łagodnej pasty z curry i 50 ml bulionu drobiowego. Stale mieszając, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Dodać 30 g groszku zielonego i gotować 5 minut. 100 g moreli z sosu odcedzić, pokroić w plastry, posypać curry, dodać łyżkę rodzynek sułtanek i gotować 2 minuty. 30 g ryżu basmati ugotować, dodać kolendrę, chili, pieprz i sól do smaku. Indyka wymieszać z morelami i podawać z ryżem.
1/2 czerwonej papryki oczyścić, obrać ze skórki, pokroić i podsmażyć. 100 g ugotowanych małży wymieszać z papryką. Przyrządzić sos z 1/2 łyżeczki oliwy, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, odrobiny otartej skórki cytrynowej, 1/2 łyżeczki płynnego miodu, 1/4 łyżeczki musztardy, szczypiorku, pieprzu i soli. 1/4 główki sałaty radicchio umyć, osuszyć i drobno porwać. Wymieszać z małżami, papryką i polać sosem.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Ugotować 30 g trójkolorowego włoskiego makaronu i odcedzić. Na patelni usmażyć oczyszczoną, posiekaną dymkę i 30 g oczyszczonych, pokrojonych w plasterki pieczarek. W misce wymieszać makaron, cebulę, pieczarki, 100 g tuńczyka w sosie własnym, 30 g obranych krewetek. Łyżeczkę mąki kukurydzianej rozprowadzić w 100 ml mleka 0,5%, zagotować i polać makaron z tuńczykiem i dodatkami, wymieszać. Przełożyć całość do żaroodpornej formy, doprawić, na wierzchu położyć obranego i pokrojonego w plasterki pomidora i dwa plasterki sera żółtego light. Zapiekać 30 minut.
W garnku z wrzątkiem zblanszować 25 g małych, cienkich, przyciętych szparagów, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim mały kawałek (około 1 cm) pokrojonego imbiru, 1/4 pokrojonego pora, 1/2 marchwi pokrojonej w zapałki i 25 g mini kolb kukurydzy przeciętych na pół. Dodać 1/2 łyżeczki sosu ostrygowego, 1/4 łyżeczki płynnego miodu, 100 g ugotowanych mieszanych owoców morza i szparagi. Smażyć, aż wszystko będzie miękkie. Podawać z ugotowanym makaronem bez-jajecznym (20 g – waga suchego).
1/2 czerwonej, pokrojonej cebuli skropić sokiem z cytryny i włożyć do garnka. Dodać po 1/4 zielonej, czerwonej i żółtej oczyszczonej, posiekanej papryki, szafran, laskę cynamonu i 1/4 łyżeczki płynnego miodu. Wszystko zalać 100 ml bulionu warzywnego i gotować pod przykryciem 5 minut. Na patelni teflonowej usmażyć 50 g umytej, pokrojonej jagnięciny. Przełożyć ją do warzyw, dodać 1/4 łyżeczki pasty chilli, 50 g osączonych pokrojonych pomidorów z puszki, 50 g osączonej ciecierzycy z puszki. Wszystko zagotować i dusić 20 minut. 30 g kuskusu przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podawać kuskus z jagnięciną i warzywami.
Na oleju podsmażyć posiekaną dymkę, posiekany ząbek czosnku, 1/4 posiekanej czerwonej papryki. Dodać 50 g długoziarnistego ryżu i smażyć minutę, by ryż wymieszał się z olejem, i zalać 50 ml wrzącego wywaru z warzyw. Dodać 50 g oczyszczonych i pokrojonych pieczarek i 50 ml białego wytrawnego wina, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Dolać jeszcze 50 ml wywaru z warzyw i gotować, aż ryż całkiem wchłonie wywar. Dodać 100 g rozmrożonej mieszanki owoców morza i mieszając gotować jeszcze 5 minut. Dolać kolejne 50 ml wywaru z warzyw i ponownie zagotować, gotować, aż owoce morza będą ugotowane. 50 g różyczek brokułów ugotować we wrzątku i dodać do risotta. Risotto posypać pieprzem i pietruszką.
50 g sałaty rukoli i 50 g koktajlowych pomidorków umyć i osuszyć. 2 jajka przepiórcze ugotować na twardo. 15 g czarnych oliwek bez pestek wymieszać z rukolą, pomidorkami i pokrojonymi jajkami. Wymieszać łyżeczkę oliwy z oliwek z 1/4 łyżeczki octu winnego, solą i pieprzem, sosem polać sałatkę.
100 g drobnych ziemniaków obrać, umyć i ugotować. Odcedzić. 6 cienkich pędów zielonych szparagów ugotować w osobnej wodzie, aż zmiękną i odcedzić. Łyżeczkę posiekanego koperku wymieszać z dwiema łyżkami creme fralche lub serka białego i doprawić do smaku. Szparagi i ziemniaki ułożyć na talerzu, przykryć paseczkami 30 g wędzonego łososia, posypać świeżo zmielonym pieprzem i przybrać koperkiem. Podawać z creme fralche.
50 g mięsa z krabów pokroić ukośnie w małe paseczki i wymieszać z 1/4 łyżeczki sosu chilli. 50 g pieczarek umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, dodać je do krabów. 30 g groszku z puszki i 1/2 łyżeczki soku z cytryny również dodać do krabów, wymieszać. 1/2 jajka na twardo pokroić w kostkę. Z 1/2 żółtka, soli, 1/4 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1/4 łyżeczki ketchupu, 1/4 łyżeczki koniaku, pieprzu kajeńskiego, łyżki oleju zrobić sos. Koktajl podawać w miseczce, posypany jajkiem i polany sosem.
Komentarze
Szwedzi nie jedzą płatków owsianych na mleku tylko na wodzie.. z solą :D
Nie za dużo tej kawy dziennie ?