Proponowana przez nas dieta francuska opiera się na popularnych we Francji i jadanych na szeroką skalę potrawach. Dzięki niej nie tylko schudniesz, zadowalając jednocześnie kubki smakowe, ale także korzystnie wpłyniesz na zdrowie.
Zobacz również: dieta na 1200 kalorii
Dieta francuska – jadłospis na 1200 kalorii
- Śniadanie: ok. 320 kcal – Francuski sekret piękności – sałatka.
- II Śniadanie: ok. 150 kcal – Kanapka z serkiem krewetkowym.
- Obiad: ok. 420 kcal – Lazurowa kanapka z kawałkami winogron.
- Podwieczorek: ok. 100 kcal – Duża gruszka.
- Kolacja: ok. 230 kcal – Zupa warzywna z kawałkami ryby.
- Śniadanie: ok. 310 kcal – Bagietka z twarożkiem i dżemem (2 kromki bagietki, pół kostki chudego twarogu, 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego o ulubionym smaku).
- II Śniadanie: ok. 150 kcal – Jogurt z kawałkami melona (szklanka chudego jogurtu naturalnego, pół szklanki miąższu z melona).
- Obiad: ok. 400 kcal – Prowansalskie ratatouille z kurczakiem, pomidory z bazylią skropione oliwą.
- Podwieczorek: ok. 140 kcal – Sałatka z jabłka i kiwi dosłodzona miodem do smaku.
- Kolacja: ok. 220 kcal – Sałata lodowa z krewetkami i awokado.
- Śniadanie: ok. 360 kcal – Grzanki z brzoskwinią i miodem (duża grahamka, połówki dojrzałej brzoskwini, 2 płaskie łyżeczki miodu pszczelego).
- II Śniadanie: ok. 170 kcal – Koktajl ze świeżymi owocami (szklanka jogurtu naturalnego light, pół szklanki malin, 1/3 filiżanki borówek amerykańskich).
- Obiad: ok. 360 kcal – Rybna roladka szpinakowa, sałatka z sosem winegret, kasza.
- Podwieczorek: ok. 110 kcal – Sok wyciśnięty ze sporej pomarańczy razem z miąższem.
- Kolacja: ok. 230 kcal – Zupa krem z pomidorów z kurczakiem i różyczkami brokułów.
- Śniadanie: ok. 340 kcal – Puszysty omlet z nektarynką.
- II Śniadanie: ok. 160 kcal – Koktajl kawowy z kawałkami banana.
- Obiad: ok. 360 kcal – Bakłażan zapiekany pod pierzynką z sera, mała róża brokuła, mała róża kalafiora ugotowane na półmiękko.
- Podwieczorek: ok. 110 kcal – Sok z czerwonego grejpfruta wyciśnięty razem z miąższem.
- Kolacja: ok. 230 kcal – Dietetyczna fasolka po bretońsku.
- Śniadanie: ok. 310 kcal – 2 kromki bagietki, jajko na miękko, 2 plasterki szynki drobiowej, pół papryki żółtej, duży pomidor.
- II Śniadanie: ok. 170 kcal – Jogurt z kawałkami brzoskwini (szklanka chudego jogurtu naturalnego, średnia brzoskwinia).
- Obiad: ok. 400 kcal – Tarta ze szpinakiem, surówka z pomarańczą.
- Podwieczorek: ok. 100 kcal – 2 średnie kiwi.
- Kolacja: ok. 230 kcal – Bazyliowe ragout cielęce (potrawka).
Dieta francuska 1200 kalorii - przepisy
- 100 g cielęciny,
- 2 średnie pomidory bez skórki,
- listki bazylii,
- pieprz,
- garść fasolki szparagowej,
- mała róża kalafiora.
- 2 średnie marchewki,
- pół małej pomarańczy,
- pół małego opakowania chudego jogurtu naturalnego,
- zielenina,
- ulubione przyprawy.
Marchewkę zetrzyj na tarce o niezbyt dużych oczkach, dodaj pomarańczę podzieloną na drobne kawałki, zalej jogurtem, dodaj zieleninę i dopraw.
Kruche ciasto:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 spore łyżeczki masła roślinnego,
- odrobina wody,
- szczypta soli.
Nadzienie szpinakowe:
- pęczek świeżego szpianku lub ok. 1/3 opakowania mrożonego,
- pół łyżeczki oliwy z oliwek,
- czosnek,
- ulubione przyprawy.
Z przesianej mąki, masła, wody i szczypty soli dokładnie wyrób ciasto, wyklej nim małą foremkę i piecz na lekko złoty kolor w temp. ok. 180 st. C. Szpinak podduś z dodatkiem oliwy i przyprawami, następnie przełóż na upieczone ciasto i ponownie włóż do piekarnika.
- 180 g fileta z dorsza lub innej chudej ryby,
- średnia marchewka,
- mała cebula,
- mała pietruszka,
- pół opakowania chudego serka naturalnego,
- 1,5 szklanki bulionu (może być z kostki),
- zielenina,
- ulubione przyprawy.
- kilka liści sałaty najlepiej lodowej,
- pól opakowania sera pleśniowego typu Lazur,
- po 6-8 kulek winogron ciemnych i jasnych,
- łodyga selera naciowego,
- sok z cytryny,
- ocet winny,
- ulubione przyprawy,
- kieliszek białego wina półwytrawnego,
- mała grahamka.
Sałatę porwij na małe kawałki, winogrona podziel na połówki, seler pokrój na cienkie plasterki, ser pokrusz. Przygotowane składniki wymieszaj ze sobą i dopraw. Sałatę podawaj z winem i kawałkami pieczywa (możesz je podpiec na złoty kolor).
- cienka kromka chleba pełnoziarnistego
Serek krewetkowy:
- 1/3 opakowania chudego serka naturalnego,
- 30 g krewetek, czosnek,
- zielenina,
- pomidor,
- kilka listków cykorii.
- pomarańcza, kiwi,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego,
- 3 czubate łyżki zarodków pszennych.
- pół puszki białej fasolki konserwowej;
- 1/3 puszki pomidorów;
- 50 g chudej wędzonki wołowej gotowanej;
- pół łyżeczki oliwy;
- czosnek;
- zielenina;
- przyprawy;
- pęczek zielonej fasolki szparagowej.
- pół średniego bakłażana;
- 100 g mielonego mięsa z piersi indyka;
- pół cebuli;
- kilka łyżek bulionu;
- zielenina;
- przyprawy;
- plasterek żółtego sera;
- pół opakowania brązowego lub dzikiego ryżu.
Indyka obsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu razem z drobno posiekaną cebulką. Dodaj bulion, chwilę podduś, dorzuć zieleninę i dopraw. Przygotowaną masą nadziej bakłażan Całość posyp startym serem i piecz w temp 160–180°C przez ok. 15 minut. Danie podawaj z ryżem.
- szklanka chudego jogurtu naturalnego;
- pół małego banana;
- sok z cytryny;
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
- 2 jajka;
- 2 łyżki chudego mleka;
- odrobina soli;
- pół małego opakowania chudego jogurtu naturalnego;
- 2 nektarynki;
- 2 kromki pieczywa chrupkiego.
- kilka liści sałaty lodowej;
- 50 g świeżych krewetek;
- 2 małe ogórki;
- pół papryki;
- pół szklanki miąższu awokado.
Sos czosnkowy:
- pół małego opakowania chudego jogurtu naturalnego;
- 2 ząbki czosnku;
- zielenina;
- przyprawy.
- 2 małe pomidory;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- listki świeżej bazylii.
Składniki wymieszać.
- 100 g piersi kurczaka;
- pół cukinii;
- pół kabaczka;
- pomidor;
- pół cebuli;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- natka pietruszki, pieprz;
- sól;
- bazylia.
Kurczaka pokrój w paseczki, posyp pieprzem i solą, obsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Warzywa pokrój w kostkę, dodaj do kurczaka, dodaj także oliwę i duś do miękkości. Na końcu wrzuć pokrojony pomidor, bazylię i odrobinę soli. Danie podawaj z makaronem al dente (12–14 szt. makaronu typu penne lub świderki)
- 1,5 szklanki gęstego soku pomidorowego;
- 80 g piersi kurczaka;
- różyczka brokuła;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- odrobina bulionu;
- 1–2 ząbki czosnku;
- bazylia;
- przyprawy.
- liście sałaty;
- pomidor;
- pół papryki;
- 2 ogórki, pół torebki ryżu.
Sos winegret:
- łyżka oliwy;
- sok z cytryny;
- ocet winny;
- czosnek, przyprawy.
Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, octem winnym, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Sałatę porwij na mniejsze listki, dodaj pokrojone warzywa i polej sosem.
- 120 g fileta z chudej ryby, np. dorsza, mintaja, morszczuka;
- 2 łyżki duszonego szpinaku;
- kilka łyżek bulionu;
- czosnek;
- przyprawy.
Rybę lekko skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce. Szpinak podduś z czosnkiem i ułóż na brzegu fileta rybnego posypanego przyprawami, a następnie zwiń filet w rulon. Całość owiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temp. 200°C przez 25 minut. Danie podawaj z ugotowaną kaszą.
Komentarze