Dodano: 2015-10-26

Rozszerzanie diety niemowląt karmionych piersią Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby przez pierwsze 6 miesięcy życia niemowlę przyjmowało wyłącznie mleko mamy. Zaspokaja ono wszystkie jego potrzeby. Co prawda, nie zawsze mama ma możliwość karmić piersią, ale przyjrzyjmy się schematowi żywienia dzieci karmionych przez pierwsze pół roku wyłącznie piersią. Jak wygląda rozszerzanie diety niemowląt?

Rozszerzanie diety niemowląt to trudne zadanie

Jednym z powodów rozszerzania diety dziecka w tym właśnie okresie jest potrzeba dostarczenie żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego rozwoju. Gdy brzdąc skończy 6 miesięcy, zapasy żelaza, które dotąd wspomagały jego szybki rozwój (zwłaszcza rozwój mózgu), zaczynają się wyczerpywać. Dlatego właśnie wtedy należy uzupełniać jego niedobory, rozszerzając dietę. Innym prozaicznym powodem jest przyzwyczajenie do nowych smaków i konsystencji pokarmów innej niż płynna.

Dietę należy rozszerzać powoli, podając jeden produkt na kilka dni, aby w razie wystąpienia objawów nietolerancji łatwo było zidentyfikować źródło. Ważne, aby maluszkowi podawać pokarmy początkowo w niewielkich ilościach na zasadzie "rozsmakowywania", a potem stopniowo zwiększając porcje. Jednocześnie należy karmić piersią według potrzeb dziecka.
 

Nic na siłę!

Należy trzymać się zasady - jedzenie ma być przyjemnością, a nie wojną. Wmuszając na siłę dziecku zupę lub owoc, tylko zniechęcamy je do nowych smaków. Gdy dziecko nie chce jeść, odczekaj kilka dni i spróbuj znowu – z tym samym bądź innym daniem. Ważne, byś przy tym się złościć i nie krzyczeć, bo posiłek ma się maluchowi kojarzyć z przyjemnością, a nie ze stresem.

 
rozszerzanie diety niemowląt jest żmudnym procesem
 

Rozszerzanie diety niemowląt – co pierwsze?

W zasadzie nie ma sztywnych zasad określających, co ma być pierwszym pokarmem stałym. Warto kierować się znajomością dziecka - chodzi o to, by odgadnąć, co mu będzie smakować. Niektóre dzieci wolą zupkę jarzynową tzw. papkę, inne deserek owocowy. Warto zaznaczyć, że istnieje niewielkie „niebezpieczeństwo” że słodkie owoce mogą tak spodobają się maluszkowi, że nie będzie chciał spróbować papki jarzynowej, która ma nieco mniej atrakcyjny smak. Pierwsze zupki zazwyczaj przygotowuje się z marchewki, bo dzieci lubią jej słodki smak. Potem można dołączyć inne warzywa korzenne - ziemniaka, pietruszkę, buraka, selera. Rzadko uczulają również dyniowate takie jak dynia, cukinia, patison, kabaczek. W pierwszych zupkach należy unikać warzyw mających działanie wzdymające – porów, cebuli, fasoli, kapusty. Po 2 tygodniach od podania pierwszej zupki warzywnej możemy włączyć do jadłospisu maluszka mięso.

Pierwsze mięso to najczęściej kurczak, królik, gołąbek lub indyk. Zaczynamy od łyżeczki (10 g), a docelowo będzie to łyżka posiekanego mięska na porcję zupy (200 ml). Na zmianę z mięsem możemy podawać połówkę ugotowanego na twardo żółtka. Na początku zaleca się, aby do wywaru warzywnego dodawać osobno ugotowane mięso. Później, jeśli dziecko dobrze toleruje nowe dania, można gotować zupkę na rosole. Początkowo zupki się miksuje, potem wystarczy rozgniatać jarzyny widelcem, a mięso siekać. Taka konsystencja jest idealna do nauki gryzienia.
 
Nie należy zapominać o tłuszczu w diecie niemowlaka. Do 2 lat powinien on mieć stałe miejsce w jadłospisie, gdyż dostarczają składników potrzebnych do rozwoju ośrodkowego układu nerwowego, a także odpowiedniej ilości kalorii. I tak do zupki należy dodawać łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek. Pierwszy owoc w naszym kraju to tradycyjnie jabłko. Najlepiej podawać je starte na szklanej tarce na surowo, bo wtedy nie niszczy się witamin w procesie gotowania lub pieczenia. Potem można wprowadzać gruszki, morele, czarne jagody, następnie brzoskwinie, maliny, winogrona, banana.
 

Jak często rozszerzać dietę?

Zaleca się podawanie dzieciom innych posiłków niż mleczne:

  • 2-3 razy na dzień w wieku od 6. do 8. miesiąca życia,
  • 3-4 razy na dzień w wieku od 9. do 11. miesiąca życia,
  • 4-5 razy na dzień w wieku od 12. do 24. miesiąca życia.

Wprowadzenie glutenu

Wczesne wprowadzanie glutenu ma na celu zapobieganie wystąpieniu w przyszłości choroby trzewnej, tzw. celiakii. Po ukończeniu przez dziecko karmione piersią 5. miesiąca życia należy stopniowo wprowadzać małe ilości glutenu. Zaczynamy od 2-3 g produktu glutenowego dziennie, np. kaszki manny lub kaszki pszennej. Warto pamiętać, aby nowe produkty podawać zawsze łyżeczką. Nie wolno podawać ich z butelki ze smoczkiem, aby nie zaburzyć sposobu ssania piersi przez dziecko.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane