Dynia – wartości odżywcze
Wartość kaloryczna dyni wynosi około 32 kalorii na 100 gram miąższu. Szybko syci i dostarcza błonnika, jest lekkostrawna, dlatego powinniśmy ją uwzględnić w każdej odchudzającej diecie. Szczególnie zdrowe są te o pomarańczowym miąższu, bo zawierają najwięcej witamin. Dynia stanowi znakomite źródło beta-karotenu, którego obecność jest niezwykle istotna dla organizmu. Dynia jest również pełna składników mineralnych, zawiera m.in. potas czy magnez, których odpowiednia podaż warunkuje prawidłowość wielu procesów zachodzących w naszym ustroju. Dynia dostacza także sporych ilości witamin z grupy B, a także tak ważnej dla naszej odporności witaminy C.
Magiczne pestki dyni
Bardzo wartościowe są pestki dyni. Zawierają witaminy z grupy B, mangan, magnez, fosfor, żelazo, cynk, a także nienasycone kwasy tłuszczowe przeciwdziałające miażdżycy. W przeciwieństwie do miąższu, są dość kaloryczne (jedna garść to ponad 100 kalorii), ale za to dostarczają znacznych ilości zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witaminy E, potasu, fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku. Dlatego też pestki wykorzystywane są w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Ze względu na znaczącą zawartość cynku, nasiona poleca się w leczeniu chorób skóry, między innymi trądziku, opryszczki, a także przy wrzodach żołądka. Z pestek dyni otrzymuje się olej bogaty w wielo- i jedno- nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Pestki dyni są znakomitym rozwiązaniem jako chrupiąca przekąska dla osób odchudzających się. Idealnie też sprawdzą się jako dodatek do warzysnej jesiennej zupy krem (nie tylko dyniowej). Są pyszne, dlatego mogą wzbogacić smak niejednej potrawy.
Jak przyrządzić dynię?
Dynia jest nie tylko wyjątkowa, jeśli chodzi o wpływ na nasze zdrowie, ale także ze względu na swój niepowtarzalny smak. Dynię można przygotować na wiele sposobów, w postaci zupy, zapiekanki, farszu zarówno na słodko, jak i na słono. Można wykorzystywać ją też jako dodatek do spaghetti, sałatek czy naleśników. Dynia znakomicie sprawdza się również jako deser. Można też zrobić z niej sok, ciasto lub lody. Jak widać, dynia jest produktem na tyle uniwersalnym, że można ją wykorzystywać na wiele różnych, smacznych sposobów.
Komentarze