Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Dieta 1200 kcal by Gazeta Wyborcza

  1. #1
    agnieska jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie Dieta 1200 kcal by Gazeta Wyborcza

    Hej
    w związku z cyklem Wyborczej "Diety z Gazety" postanowiłam przepisać tych parę stronek... Mam nadzieję, że jest to zgodne z prawem
    i zastrzegam - w niektórych fragmentach przeczą sami sobie ;]


    Dieta 1200 kcal: zdrowa, niezbyt drastyczna. Bezpieczna. Wiąze się z całkowitą zmianą nawyków żywieniowych , jedzeniem w ściśle wyznaczonych porach 4-5 posiłków dziennie. Można ją stosować nawet kilka lat aż do osiągnięcia upragnionego efektu.

    Pozwala schudnąć ok. kilograma tygodniowo. Polega na ograniczaniu energii do 1200 kcal dziennie. Trzeba zrezygnować ze słodyczy, ograniczyć tłuszcze - zwierzęce zastąpić olejami roślinnymi. Oprzeć dietę na warzywach, owocach, jeść chude: sery, ryby i drób. Gotować, nie smażyć, doprawiać ziołami, nie solą i ostrymi przyprawami. Ostatni posiłek ok. 18.00.

    Oprócz silnej woli musisz zaopatrzyć się z wagę kuchenną i nauczyć się dokładnie ważyć zjadane porcje (zazwyczaj osoby z nadwagą mają tendencję do zaniżania ilości tego, co jedzą). To oznacza samodzielne przygotowywanie posiłków i zdyscyplinowaną organizację pracy. Może więc warto pomyśleć o rozpoczęciu diety na urlopie?
    Nieodzowne będą także tabele pokazujące, ile kalorii czai się pod postacią kanapki z wędliną czy talerza zupy pomidorowej z makaronem.
    Bo, uwaga, kanapka kanapce, a i pomidorowa pomidorowej nierówna. Dla szczupłego porcja pierogów oznacza pięć sztuk, dla osoby z nadwagą - dziesięć i więcej. Mylące są też "łyżki" i "sztuki". U otyłego mogą pomieścić nawet półtora raza tyle, ile zakładają tabele.
    Dlatego nie uda nam się schudnąc bez dokladnego ważenia porcji. Przynajmniej przez pierwsze dwa tygodnie, Po kilkunastu dniach i oko, i żołądek przyzwyczajają się do konkretnych ilości i waga przestaje być potrzebna.
    Poniżej drukujemy przykładowe jadłospisy (również w wersji wykwintnej). Nie warto rozstawać się z tą dietą nawet po schudnięciu, bo jest zdrowa i smaczna. Żeby znowu nie utyć, nie przekraczaj 1600 kcal dziennie.

    Dieta 1200 kcal podstawowa

    Dzień I
    I śniadanie
    Kawa lub herbata bez cukru, kromka bułki lub 1/2 kajzerki (68 kcal), 1/2 serka waniliowego (128 kcal), jabłko (42 kcal), szkl. mleka 0,5% (95 kcal)
    II śniadanie
    2 cienkie kromki chleba razowego (99 kcal), 2 cienkie plasterki pieczonego schabu (45 kcal), jabłko (42 kcal), szkl. wody
    Obiad
    Talerz zupy jarzynowej czystej (62 kcal), 2 średnie ugotowane ziemniaki (115 kcal), 6 łyżek kiszonej kapusty (106 kcal), średni kawałek sztuki mięsa (200 kcal), szkl. wody
    Podwieczorek
    Banan (96 kcal)
    Kolacja
    Kromka bułki (55 kcal), plaster chudego białego sera (42 kcal), średni plaster szynki wołowej (21 kcal), 6 liści cykorii (6 kcal), mały prejpfrut (42 kcal), herbata

    Dzień II
    I śniadanie
    Kawa lub herbata, kromka bułki (68 kcal), 1/2 opakowania serka homogenizowanego (150 kcal), średni grejpfrut (67 kcal), szkl. mleka 0,5% (95 kcal)
    II śniadanie
    2 kawałki chrupkiego chleba (52 kcal), 1/2 plasterka żółtego sera (16 kcal), 2 plasterki szynki drobiowej (16 kcal), jablko (42 kcal), szkl. wody
    Obiad
    Talerz barszczu z botwinką (79 kcal), udko gotowanego kurczaka (121 kcal), 4 łyżki gotowanego ryżu (84 kcal), 6-7 łyżek kiszonej kapusty (30 kcal), szkl. wody
    Podwieczorek
    Mały jogurt naturalny (90 kcal), kromka chrupkiego chleba (26 kcal)
    Kolacja
    2 kawałki chrupkiego chleba (52 kcal), kostka ryby po grecku z warzywami (89 kcal), średni ogórek (15 kcal), szkl. soku warzywnego (50 kcal)

    Dzień III
    I śniadanie
    Kawa lub herbata, 1/2 szkl. mleka 0,5% (48 kcal), mały jogurt naturalny (90 kcal), 1/2 szkl. muesli (105 kcal), średni banan (109 kcal)
    II śniadanie
    2 cienkie kromki chleba razowego (99 kcal), dorsz wędzony (46 kcal), szkl soku z marchwi (86 kcal)
    Obiad
    Talerz krupniku z kaszy jęczmiennej (92 kcal), 4-5 łyżek gotowanego makaronu (89 kcal), 4 łyżki warzywnego leczo (24 kcal), gulasz wołowy (99 kcal), szkl. wody
    Podwieczorek
    Grejpfrut (67 kcal)
    Kolacja
    Grahamka (138 kcal), sałatka: pomidor (14 kcal), 1/2 szkl. groszku (44 kcal), 6 krążków cebuli (10 kcal), 2 liście kapusty pekińskiej (6 kcal), 2 plasterki szynki drobiowej (19 kcal), łyżeczka oleju (45 kcal), szkl. wody

    Dzień IV
    I śniadanie
    Kawa lub herbata, szkl. mleka 0,5% (95 kcal), kromka chleba razowego (73 kcal) posmarowana cienko margaryną (37 kcal), twarożek: plaster chudego sera (83 kcal), łyżeczka szczypiorku, 5 rzodkiewek (11 kcal), liść sałaty (2 kcal), 2/3 pojemniczka jogurtu naturalnego (60 kcal), kielki soi (15 kcal)
    II śniadanie
    Kromki chleba razowego (73 kcal), 2 plasterki polędwicy wieprzowej (33 kcal), mały pomidor (14 kcal), jogurt owocowy (92 kcal)
    Obiad
    Talerz zupy jarzynowej (68 kcal), 1/2 jogurtu naturalnego (30 kcal), 2 gotowane ziemniaki (115 kcal), kostka ryby smażonej bez tłuszczu lub pieczonej w folii (92 kcal), ogórek kiszony (12 kcal), szkl. soku wielowarzywnego (50 kcal)
    Podwieczorek
    Jabłko (84 kcal)
    Kolacja
    Kalafior z wody (57 kcal)


    IDZIE BURZA, skończę przepisywać później (3 dni diety podstawowej + dieta wykwintna z przepisami) Zostawiam narazie do rozsądzenia, czy mam prawo to przepisać

  2. #2
    agus74 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    eee chyba mozna to przepisac, to zadna nowosc )

  3. #3
    agnieska jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Dzień V
    I śniadanie
    Kawa lub herbata, szkl. mleka 0,5% (95 kcal), 1/2 szkl. płatków kukurydzianych (58 kcal), kromka chleba razowego (73 kcal) z wysokogatunkową margaryną, np. Flora (37 kcal), 2 plasterki polędwicy z kurczaka (18 kcal), kiełki soi (15 kcal)
    II śniadanie
    Kromka chleba razowego (73 kcal), 2 cienkie plasterki wędliny drobiowej (29 kcal), mały pomidor (14 kcal), jogurt owocowy (92 kcal)
    Obiad
    4 łyżki gotowanego ryżu (184 kcal - chochlik drukarski?), kotlet z piersi indyka smażony bez tłuszczu, np. na patelni grillowej lub upieczony na grillu (186 kcal), 2,5 szkl. fasolki szparagowej (72 kcal), szkl. soku wielowarzywnego (50 kcal)
    Podwieczorek
    Kawałek ciasta biszkoptowego (91 kcal), szkl. wody
    Kolacja
    Galaretka jogurtowa: jogurt naturalny (90 kcal), 3/4 szkl. truskawek (26 kcal), łyżeczka żelatyny (17 kcal), 2 łyżki wody

    Dzień VI
    I śniadanie
    Kawa lub herbata, sałatka: plaster wołowiny gotowanej (100 kcal), 2 krązki cebuli (4 kcal), ogórek kiszony (5 kcal), łyżka natki, łyżeczka majonezu (36 kcal), 1/2 szkl. mleka 0,5% (47 kcal), 2 kromki chrupkiego chleba (52 kcal)
    II śniadanie
    Kromka chleba razowego (73 kcal), 2 cienkie plasterki schabu pieczonego (45 kcal), grejpfrut (42 kcal), szkl. wody
    Obiad
    2 gotowane ziemniaki (115 kcal), szaszlyk z cielęciny (108 kcal), 1/2 strąka czerwonej papryki (22 kcal), 4 małe pieczarki (19 kcal), 5 plasterków cebuli (16 kcal), szkl. surówki z porów (52 kcal), 1/3 pojemniczka jogurtu (30 kcal), szkl. soku jablkowo-marchwiowego (92 kcal)
    Podwieczorek
    Mały jogurt owocowy (92 kcal)
    Kolacja
    2 cienkie kawałki bułki (82 kcal), pasta: 1/4 pojemnika serka homogenizowanego (75 kcal), 2 plasterki szynki wołowej (21 kcal), łyżeczka szczypiorku, szkl. mleka 0,5% (95 kcal)

    Dzień VII
    I śniadanie
    Kawa lub herbata, jajecznica z 3 białek (41 kcal), pomidor (29 kcal), łyżka natki, 1/3 małego jogurtu naturalnego (30 kcal), szkl. mleka 0,5% (95 kcal), 2 kromki chrupkiego chleba (52 kcal) posmarowanego margaryną (37 kcal)
    II śniadanie
    Kromka chleba razowego (73 kcal), pasta z gotowanych warzyw: marchewka (6 kcal), pietruszka (6 kcal), seler (3 kcal), por surowy (2 kcal), szkl. wody
    Obiad
    Talerz zupy kalafiorowej czystej (38 kcal), 2 ugotowane ziemniaki (115 kcal), 3 pulpety z ryby (187 kcal), 1/2 szklanki gotowanych buraczków (47 kcal), szkl. soku wielowarzywnego (50 kcal)
    Podwieczorek
    5 śliwek (66 kcal)
    Kolacja
    3 łyżki kaszy gryczanej na sypko (140 kcal), łyżeczka margaryny (37 kcal), 1/2 pęczka szczypiorku (14 kcal), szkl. maślanki (92 kcal)


    Dieta 1250 kcal wykwintna

    Jedz wszystkie składniki zalecane w poniższej diecie oraz dodatkowo
    275 ml chudego mleka dziennie
    Nieograniczoną ilość sałatek, zielonych warzyw liściowych, soku cytrynowego, świeżych ziół i przypraw, wody lub wody mineralnej
    Kawę lub herbatę: do czterech filiżanek dziennie, bez cukry u słodzika
    Posiłki powinny być spożywane w możliwie równych odstępach czasu. Dodatkową przekąskę należy zjeść w okolicy drugiego śniadania, ewentualnie pomiędzy obiadem a podwieczorkiem lub na krótko przez snem. Przeciętna dzienna wartość energetyczna wszystkich posiłków wynosi około 1250 kcal, zawartość tłuszczu to maksymalnie 35 g dziennie.


    Dzień I
    Śniadanie
    125 ml jogurtu naturalnego, 25 g zbożowych płatków śniadaniowych, 125 g pokrojonych świeżych owoców
    II śniadanie lub lunch
    Zupa fasolowa bez zasmażki, 2 kromki chleba owsianego z niskotłuszczowym miksem
    Głowny posiłek (obiad lub kolacja)
    Cacciatore z kurczaka, 175g makaronu (waga po ugotowaniu), główka sałaty

    Cacciatore z kurczaka
    Kalorie: 214, tłuszcze: 12 g

    1 łyżka oleju słonecznikowego
    4 podudzia kurczaka, wyluzowane, bez skóry
    1 zmiażdżony soczysty ząbek czosnku
    kilka gałązek świeżego tymianku, estragonu lub oregano ewentualnie po 1 łyżeczce każdego z tych ziół (suszonych)
    100 ml białego wytrawnego wina
    1 mała puszka konserwowych pomidorów
    pieprz czarny
    6 wydrylowanych czarnych oliwek przekrojonych na połówki
    6 kaparów osączonych

    1. Rozgrzej olej w żaroodpornym naczyniu lub garnku z grubym dnem, obrumień kurczaka ze wszystkich stron
    2. Zmniejsz ogień, dodaj czosnek, zioła i wino
    3. Smaż, mieszając, przez 1-2 minuty, dodaj pomidory z zalewą i pieprz
    4. Doprowadź do wrzenia i duż pod przykryciem przez 20 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie miękki
    5. Dodaj oliwki i kapary, dokładnie wymieszaj i duś przez dalsze 2-3 minuty bez przykrycia, tak by na dnie zostało trochę gęstego sosu
    6. Dodaj przyprawy i jeśli trzeba, odrobinę soli morskiej

    Przekąska
    60 g suszonych moreli

    Dzień II
    I śniadanie
    Owsianka z 25 g płatków owsianych i chudego mleka, pomarańcza, kromka chleba owsianego z łyżeczką miodu
    II śniadanie lub lunch
    Pasta z sera feta i papryki, chlebek pita z mąki razowej, jabłko

    Pasta z sera feta i papryki
    Kalorie: 179, tłuszcze: 15 g

    1 1/2 łyżki oleju arachidowego (1 i 1/2? czy jedna połowa łyżki? nie mam pojęcia )
    1 średniej wielkości strąk czerwonej papryki, oczyszczony z nasion i posiekany
    1/2 świeżej czerwonej papryczki chili oczyszczonej z nasion i posiekanej
    Kilka kropli sosu chili (np. tabasco)
    200 g sera feta, grubo pokruszonego

    1. Podgrzej olej na patelni teflonowej i, mieszając, smaż paprykę i chili aż zmiękną, ale się nie zarumienią
    2. Dodaj sos chili
    3. Włóż ser do miksera, dodaj usmażoną paprykę i miksuj, aż uzyskasz gładką masę
    4. Podawaj pastę w temperaturze pokojowej. Jest to niskokaloryczna, bogata w wapń pasta serowa idealna do kanapek

    Głowny posiłek (obiad lub kolacja)
    Ryż z fasolą i duża porcja mieszanych gatunków sałaty z sosem winegret (bez dodatku oleju)

    Ryż z fasolą
    Kalorie: 356, tłuszcze: 3,1g

    125g ryżu basmati (indyjski, biały, aromatyczny ryż)
    1 łyżeczka soli morskiej i szczypta do gotowania ryżu
    4 łyżki mleka kokosowego
    1 strączek zielonej papryczki chili oczyszczony z nasion i posiekany
    Posiekany kawałek świeżego korzenia imbiru (1 cm)
    1 strąk czerwonej papryki oczyszczony z nasion i posiekany
    2 drobno posiekane dymki
    1 puszka (400 g) mieszanych nasion roślin strączkowych opłukanych i osączonych
    Pieprz czarny
    1 łyżka posienake świeżej kolendry

    1. W garnku ze szczelną pokrywką ugotuj ryż w szklance lekko osolonej wody
    2. Do niedużego garnka wlej mleko kokosowe, dodaj chili, imbir, pieprz i dymkę i gotuj kilka minut
    3. Kiedy ryż będzie gotowy, zmieszaj go z sosem kokosowym, fasolą, przyprawami i kolendrą
    4. Podawaj na ciepło

    Przekąska
    Duży banan

    Dzień III
    I śniadanie
    1/2 różowego grejpfruta, średnie jajo gotowane lub gotowane w koszulce, 1/2 kromki chleba owsianego lub razowgo z niskotłuszczowym miksem
    II śniadanie lub lunch
    Sałatka z ciecierzycy, papryki i pomidorów, jablko

    Sałatka z ciecierzycy, papryki i pomidorów
    Kalorie: 300, tłuszcze: 15 g

    1 puszka ciecierzycy (250g) odsączonej z zalewy
    2 średniej wielkości dojrzałe pomidory
    2 strąki czerwonej papryki konserwowej, osączone z zalwy i drobno pokrojone
    Po 1 łyżeczce drobno posiekanej świeżej mięty, kolendry i natki pietruszki
    2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
    2 łyżki soku z cytryny
    Szczypta cukru
    Szczypta mielonej gorczycy
    1 łyżeczka soli morskiej
    Pieprz czarny
    szczypta mielonego chili

    1. Wsyp ciecierzycę do salaterki. Przekrój pomidory na pół i usuń nasiona.
    2. Pokrój grubo miąższ, włóż do salaterki razem z papryką i świezymi ziołami
    3. Wymieszaj oliwę z pozostałymi składnikami i polej salatkę
    4. Delikatnie wymieszaj i podawaj

    Główny posiłek (obiad lub kolacja)
    Tuńczyk na półsurowo, duża porcja zielonego groszku, 75g młodych ziemniaków

    Tuńczyk na półsurowo
    Kalorie: 216, tłuszcze: 6,8 g

    2 steki z tuńczyka (po blisko 150 g)
    2 łyżki marynaty teriyaki (lub zamienne sosu sojowego)
    1 łyżka sosu z czarnej fasoli
    1 łyżeczka sosu chili
    1 łodyga palczatki cytrynowej (można kupć w sklepach z azjatycką żywnością) rozgnieciona wałkiem aby uwolnić z niej aromat, i posiekana (ewentualnie można ją zastąpić startą skórką z limonki)
    1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

    1. Włóż tuńczyka do płaskiego naczynia
    2. Zmieszaj pozostałe składniki i rozprowadź marynatę po rybie
    3. Odstaw na godzinę
    4. Wyjmij rybę z marynaty, nagrzej grill w piekarniku do najwyższej temperatury i piecz ją 4 minuty, raz obracając (zależnie od grubości steków, które podaje się na wpół surowe)

    Przekąska
    Kromka 25g chleba pełnoziarnistego lub owsianego posmarowana niewielką ilością margaryny, łyżeczka miodu


    Uff... ciąg dalszy nastąpi

  4. #4
    agnieska jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Dzień IV
    Śniadanie
    40 g muesli bez cukru, 125 ml odtłuszczonego mleka (lub więcej w ramach normy) z kawalkami jabłka
    II śniadanie lub lunch
    Kanapka z dwóch kromek 40 g ciemnego chleba żytniego posmarowana niewielką ilością niskotłyuszczowego miksu i z liścmi sałaty, porcja pasty fasolowej

    Pasta fasolowa z bazylią
    Kalorie: 86, tłuszcze: 3g

    1 puszka (400 g) fasolki cannellini osączonej z zalewy i opłukanej
    2 roztarte ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżeczka soli morskiej
    pieprz czarny
    garść listków bazylii

    1. Włóż wszystkie skladniki, oprócz bazylii, do miksera lub robota kuchennego i miksuj aż otrzymasz lekko grudkowatą masę - nie miksuj zbyt długo
    2. Dodaj listki bazylii, wymieszaj widelcem i miksuj jeszcze przez 2 sekundy
    3. Dopraw do smaku
    4. Fasolkę cannellini możesz zastąpić zwyklą białą fasolką lub bobem

    Główny posiłek (obiad lub kolacja)
    Bałkażan po turecku, główka sałaty z 1 lyżeczką sosu winegret, owoce w sosie własnym

    Balkażan po turecku
    Kalorie: 186, tłuszcze: 7,1 g

    łyżeczka oleju arachidowego i trochę do posmarowania blachy
    1 duży balkażan (około 250 g)
    1 średniej wielkości strąk czerwonej papryki, oczyszczony z nasion i drobno posiekany
    1 czerwona cebula drobno posiekana
    1 płaska łyżeczka kuminu (przyprawa indyjcka, do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką)
    1 łyżeczka soli morskiej
    pieprz czarny
    2 średniej wielkości pomidory, przekrojone na pół
    25g kaszy kuskus
    4 łyżki wrzątku

    1. Rozgrzej piekarnik do 180*C i posmaruj tłuszczem blachę do pieczenia
    2. Przekrój bałkażan na pół i wydrąż miąższ tak, by przy ściankach pozostała warstwa grubości co najmniej 1 cm
    3. Obróć połowki skórką do góry, połóż na blasze i piecz przez 25 minut lub do momentu gdy zmiękną
    4. W tym czasie rozgrzej pozostały olej na patelni teflonowej
    5. Posiekaj wydrążony miąższ bałkażana i wyłóż na patelnię razem ze strąkiem czerwonej papryki, cebulą, kuminem i przyprawami
    6. Smaż, mieszając, przez kilka minut, aż warzywa zmiękną
    7. Ściśnij połowki pomidora, aby usunąć pestki, następnie grubo do pokrój i dodaj warzyw
    8. Wsyp kuskus do wrzątku i poczekaj, aż wchłonie wodę (około 10-15 minut)
    9. Wymieszaj kuskus z warzywami i dodaj przyprawy
    10. Nałóż z czubem masę do połówek bałkażana i wstaw do piekarnika, by je podgrzać
    11. Podawaj zaraz po przygotowaniu

    owoce w sosie własnym
    Kalorie: 100, tłuszcze: 0,3g

    200g truskawek
    100g malin
    100g czarnej porzeczki
    40g fruktozy (w sklepach ze zdrową żywnością)
    1 kawałek cynamonu
    Niewielka ilość soku cytrynowego
    Jogurt

    1. Nagrzej piekarnik do 160*C
    2. Przygotuj owoce: usuń szypułki, umyj i osącz, podziel na pół zbyt duże truskawki
    3. Nie myj malin, tylko dokładnie je przebierz
    4. Włóż owoce, fruktozę i cynamon do żaroodpornego naczynia, wlej 2-3 łyżki wody
    5. Przykryj i piecz przez 30 minut; raz delikatnie zamieszaj
    6. Wyjmij naczynie z piecyka, gdy owoce będą miękkie i puszczą obficie sok
    7. Wyciągnij cynamon, dodaj sok cytrynowy, zamieszaj
    8. Podawaj z jogurtem

    Przekąska
    Krem bananowo-truskawkowy
    Kalorie: 103, tłuszcze: 0,2g

    1 średni banan
    2 łyżeczki soku z cytryny
    75g pokrojonych świeżych truskawek
    1 łyżeczka zarodków pszennych
    1 łyżeczka fruktozy
    175 ml chudego mleka

    1. Obierz i pokrój banan, zmiksuj z sokiem cytrynowym
    2. Dodaj truskawki, zarodki pszenne, fruktozę i połowę mleka, ponownie zmiksuj
    3. Wlej pozostale mleko i zmiksuj
    4. Podawaj po schlodzeniu

  5. #5
    agnieska jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Dzień V
    Śniadanie
    Tak jak pierwszego dnia
    II śniadanie lub lunch
    Średni plasterek melona, 50g szynki parmeńskiej, kromka 100g chlebka ciabatta, zielona sałata
    Główny posiłek (obiad lub kolacja)
    Tabbouleh i szaszłyk z grzybków

    Tabbouleh
    Kalorie: 299, tłuszcze: 12g

    100g kaszy pszennej (bulgar), może być kuskus
    1 duży pomidor, obrany ze skórki, oczyszczony z nasion i pokrojony
    Kawalek ogórka (6 cm), pokrojony
    Garść posiekanej natki
    1 łyżka posiekanej świeżej mięty
    2 dymki, posiekane
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli morskiej
    Pieprz czarny
    Sok z 1/2 cytryny

    1. Wsyp kaszę do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut lub postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź
    2. Zmieszaj w miseczce kaczę z pozostalymi skladnikami
    3. Przed podaniem przykryj i odstaw na godzinę

    Szaszłyki z grzybków
    Kalorie: 111, tłuszcze: 6,4g

    2 średniej wielkości strąki czerwonej papryki (około 200g) przekrojone na pół, oczyszczone z nasion
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 soczysty ząbek czosnku
    1 łyżeczka soli morskiej
    1/2 świeżego strączka czerwonej papryki chili, oczyszczonej z nasion i posiekanej
    2 łyżki octu balsamicznego
    8 malych pieczarek (około 115g)

    1. Nagrzej grill w piekarniku do umiarkowanej temperatury i ułóż połowki strąków papryki na blasze do pieczenia, skórką do gory
    2. Posmaruj je oliwą z oliwek, opiekaj z obu stron aż zmiękną, ale się nie zarumienią
    3. Wyjmij paprykę z piekarnika, a gdy trochę ostygnie pokrój na kwadraty wielkości kęsa
    4. Ucieraj czosnek z solą w moździerzu aż uzyskasz konsystencję kremu
    5. Ubij pozostałą oliwę z oliwek z chili i octem
    6. Ponadziewaj na przemian kawałki papryki i grzyby na 2 szpadki (jeśli są drewnane, należy zwilżyć je wodą)
    7. Posmaruj szaszłyki oliwą z przyprawami
    8. Piecz w średniej temperaturze, obracając szaszłyki kilka razy i polewając pozostałym sosem do momentu, aż grzyby dobrze się upieką (około 5 minut)
    9. Podawaj gorące

    Przekąska
    60g suszonych moreli

    Dzień VI
    Śniadanie
    Takie jak drugiego dnia
    II śniadanie lub lunch
    Baba ganoush, chlebek pita, jabłko

    Baba ganoush (Bałkażan puree)
    Kalorie: 76, tłuszcze: 5,7g

    2 balkażany
    1 łyżeczka świeżo zmielonego kuminu (przyprawa indyjska)
    1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone
    1 łyżka pasty sezamowej (tahini) do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością
    2 łyżeczki oliwy z oliwek
    Sok z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka soli morskiej
    Pieprz czarny

    1. Rozgrzej piekarnik do 200*C
    2. Nakłuj bałkażany i piecz je przez 40 minut lub do momentu, aż będą miękkie
    3. Odstaw do lekkiego ostygnięcia
    4. Przekrój na pół, wydrąż miąższ, przełóż do pojemnika miksera lub robota kuchennego
    5. Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż uzyskach puree
    6. Przypraw do smaku

    Główny posiłek (obiad lub kolacja)
    Mały filet z piersi kurczaka przyprawiony pieprzem i ziołami, pieczony lub z grilla, fasola z pomidorami, główka sałaty

    Fasola z pomidorami
    Kalorie: 223, tłuszcze: 12 g

    250g gotowanej fasoli cannellini
    1 duży (około 100g) soczysty pomidor
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżeczki czerwonego octu winnego
    Szczypta mielonej gorczycy
    Szczypta cukru pudru
    1 łyżeczka soli morskiej
    Pieprz czarny
    2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii

    1. Opłucz fasolę i dokładnie osącz
    2. Włóż do garnka
    3. Zblanszuj pomidor i obierz ze skórki
    4. Przekroj na pół, usuń nasiona i pokrój miąższ; zbierz wyciekający sok
    5. W miseczce połącz oliwę, ocet, pomidor (z sokiem), gorczycę, cukier i przyprawy
    6. Polej tym sosem fasolę i lekko podgrzewaj, mieszając, aż będzie dostatecznie ciepła
    7. Posyp bazylią

    Przekąska
    Duży banan

    Dzień VII
    Śniadanie
    Tak jak trzeciego dnia
    II śniadanie lub lunch
    Bułka paryska (50 g), jabłko, zupa szpinakowa

    Zupa szpinakowa z czosnkiem i pietruszką
    Kalorie: 150, tłuszcze: 9g

    1 łyżka oleju słonecznikowego
    1 średnia cebula, drobno posiekana
    3 ząbki czosnku, zmiażdżone
    1 por (około 100g po oczyszczeniu), drobno pokrojony
    1 łodyga selera naciowego, pokrojona
    200g liści szpinaku
    Garść posiekanej natki
    400 ml bulionu warzywnego
    Sól i pieprz czarny
    1 łyżka świeżo tartego parmezanu

    1. Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie, włóż cebulę, czosnek, por i seler, smaż aż będą miękkie
    2. Dodaj szpinak, natkę, bulion i przyprawy
    3. Gotuj przez kilka minut
    4. Zmiksuj zupę
    5. Przypraw solą i pieprzem do smaku
    6. Podgrzej i podawaj posypaną parmezanem

    Głowny posiłek (obiad lub kolacja)
    Filet rybny (200g) z grilla lub smażony, przecier ze świeżej papryki, 75 g(waga po ugotowaniu) kaszy przennej bulgar (można ją zastąpić kuskusem) i brokuły.

    Przecier ze świeżej papryki
    Kalorie: 101, tluszcze: 6,1g

    2 średnie strąki czerwonej papryki
    1 łyżka oliwy z oliwek (extra virgin)
    1 łyżeczka soli morskiej
    Pieprz czarny

    1. Gotuj na wolnym ogniu paprykę (w całości) w wodzie przez 10 minut, następnie osącz
    2. Nie wylewaj wody
    3. Kiedy papryka ostygnie, obierz ją ze skórki
    4. Usuń nasiona i pokrój miąższ
    5. Włóż miąższ do miksera razem z 2-3 łyżkami wody, w której gotowała się papryka, dodaj oliwę i przypraw
    6. Miksuj do momentu aż otrzymasz jednolity sos
    7. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj nieco więcej wywaru
    8. Przypraw solą do smaku
    9. Podawaj na gorąco lub zimno
    10. Aby sos był bardziej ostry, możesz dodać trochę sosu chili

    Przekąska
    Kromka chleba owsianego z łyżeczką miodu

    Hurrra! Udało się!

  6. #6
    luriah jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    19-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    gratuluję wytrwałości przy przepisywaniu

  7. #7
    agnieska jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    szczerze? mam dość tej diety zanim wogóle pomyślałam o jej spróbowaniu ale mam nadzieję, że komuś pomoże
    pozdrawiam

  8. #8
    pty
    pty jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    jesteś wielka
    bardzo dziękuję za tę dietę. Właściwie poszukiwałam wszędzie diety 1000 kal (nie mam wagi, więc wyliczanie kalorii jest dla mnie nieco trudne) a nigdzie tak dokładnej (kromki, łyżeczki itp.) nigdzie nie znajdę. Tutaj sobie wytnę gdzieś te niepotrzebne 200kal i już.
    To jak, może jednak weźmiesz się za nią, towarzyszkę już masz
    pozdrawia pty

  9. #9
    agnieska jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    od początku czerwca ciągnę na 1000kcal i zeszlam jak narazie 5 kilo (licząc z tygodniem obżarstwa ) ale jestem zerem kuchennym, więc moje posiłki to albo jogurty (ostatnio sama miksuję owoce z jogurtem naturalnym i wychodzi chudziej albo proszę siostrę o zrobienie mi ryby z piekarnika

    przynajmniej się komuś ta dieta przyda

  10. #10
    Magnolcia jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-07-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    0

    Domyślnie

    Kobieto, ale jesteś wytrwała.
    GRATULUJĘ!!!

    zrobiłam sobie wydruczek. Jestem ciekawa jak to sie prezentuje, ale poczytam dopiero wieczorkiem.
    Mam nadzieje ze uda mi sie schudnąć dzięki tobie i "GW"

    Pozdrawiam

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •