-
Chcesz schudnąć?? Diety - Ćwiczenia - Porady -Zajrzyj :D
Witam
Najpierw kilka słow tytulem wstepu
Marta, 26 lat, obecnie doktorantka w Niemczech
Zawod Biotechnolog, specjalizacja biochemi
Pasja, hobby, odwieczny problem - dbalosc o sylwetke, odzywianie, cwiczenia... itp itd
Moze teraz jeszcze nie mam az tak czym sie pochwalic, bo jestem dopiero w polowie mojej drogi (planuje zrzucic 43 kg, poki co 22 za mna )
Ale mam sporo wiadomosci, sporo materialow, sporo tego co moze komus sie przydac.
Niczego nie narzucam, ale po przeczytaniu byc moze kazdy znajdzie cos dla siebie.
Zaczynamy
UWAGA - to nie jest moj "pamietanik odchudzania" wiec nie chcialabym aby bylo to miejsce na luzne pogaduchy - na nie zapraszam so siebie
Tutaj bede zamieszczac porady - ewentualne pytania czy porady ze strony innych uzytkownikow forum oczywiscie mile widziane.
Pozdrawiam
-
Na poczatek cos milego - abyscie mnie zaraz na poczatku nie znienawidzili ze wam kaze sie tylko odchudzac i cwiczyc
-
No to teraz sie troszenku poruszajmy
Wiadomo ze sama dieta niczego nie zalatwi - ruch tez jest niezbedny
Ale o tym oczywiscie kazdy wie...
Wymarzony brzuch
1. ROLOWANIE TUŁOWIA
Usiądź na macie. Zegnij kolana. Stopy płasko na podłodze. Dłonie odwróć wnętrzem do góry i ułóż po bokach kolan. Odchyl tułów do tyłu - powinnaś siedzieć tak, aby ciężar ciała spoczy
-
ciekawy wotek
co myslisz o diecie kapuscianej?
-
O diecie kapuscianej moge napisac szerzej pozniej bo niestety czas mi teraz na to nie pozwala,
Czas nie pozwala mi tez na wklejanie nowych artykulow i rzeczy - a znalazlam cale kolejne mnostwo
dieta kapusciana jest na pewno dobrym wstepem do diety - ale jakos sposob na schudniecie nie polecalabym
Dieta kapusciana bardzo odwadnia, wyplukuje duzo mikroelementow z organizmu.
Bardzo szybko traci sie na poczatku kilogramy - po prostu tracac wode.
Po powrocie do w miare normalnego jedzenia bardzo szybko kg potrafia wrocic
Jest dobra opcja diety kapuscianej - ale nie dostepna w polsce
I stosuje sie ja dlugie miesiace.
Nie polecalabym - uwazam ze jest za bardzo zubozajaca dla organizmu.
-
Kapuściane, kopenhaskie ... dla mnie takie diety to zabójstwo dla organizmu!
Nigdy w życiu nie zrobiłabym tego typu diet właśnie dlatego, że głównie odwadniają i sprawiają, że organizm zaczyna odżywiać się własnymi mięśniami a nie tłuszczem z powodu niskiej zawartości białka
Zaraz być może podniosą się głosy, że przecież takie diety nie trwają na tyle długo, żeby zubożyć organizm, ale według mnie nawet 10 czy 14 dni może zaszkodzić ...
Po co się męczyć, jak można schudnąć zdrowo i bez mordęgi?
Chudnięcie to pozbywanie się tkanki tłuszczowej bez strat dla tkanki mięśniowej a nie pozbycie się wody
Żadna dieta niedoborowa nie może być dobra dla naszego organizmu
-
dziekuje za peelno wypowiedz rezygnuje z tej diety!!!!
buziaki
-
Zapotrzebowanie energetyczne na kilogram masy ciala dla kobiety wynosi w stanie spoczynku ok. 23 kcal (srednio, dla wieku w okolicach 30.)
Te kalorie powinny pochodzic, co jest dla dietetykow zrozumiale, a dla laikow a zwlaszcza osob, ktore maja ciagi na slodkie i tluste jedzenie niekoniecznie, z produktow zdrowych, z zachowaniem proporcji miedzy bialkami, tluszczami, i weglowodanami tak, zeby organizm mogl nie tylko funkcjonowac, ale rowniez sie ODZYWIC. Jedzenie powinno zawierac nie tylko odpowiednia liczbe kalorii ale tez odpowiednia ilosc skladnikow ODZYWCZYCH.
Do czegoz sluza owe skladniki odzywcze (tekst dla laikow. obecna pani doktor niech mnie nie wysmiewa, bo to prosciej niz kawa na lawe podawane):
? zeby prawidlowo funkcjonowaly organy wewnetrzne wazne dla podtrzymania funkcji zyciowych i nie tylko ? np. zeby mozg kojarzyl fakty (chocby te dotyczace teorii i praktyki odchudzania)
? zeby normalnie mogly funkcjonowac uklad nerwowy (ach, te napady zlosci), krwionosny i kostny (jest taka choroba zwana osteoporoza np.)
? zeby wlosy blyszczaly i byly na glowie, a nie na szczotce, zeby paznokcie sie nie lamaly, nie pekaly i nie rozdwajaly, zeby zeby sie nie nadkruszaly, kaciki ust nie pekaly i zeby byle drasniecie nie zmienialo sie w niedajaca sie zagoic rane
Specjalnie uszeregowalam od najwazniejszych do najmniej waznych, bo organizm postepuje dokladnie tak samo. Energie potrzebna do zycia (do tego zebysmy mogly chodzic, biegac etc.) moze czerpac ze spalonej tkanki tluszczowej. Ale skladnikow odzywczych z tego nie ma wiele. Wiec czerpie je z "zywego pokarmu".
Powinien ich dostac tyle, ile wynika z wyliczenia na utrzymanie masy ciala. Ale wtedy bysmy nie schudly. I tak odchudzanie staje sie poszukiwaniem kompromisu miedzy pragnieniem utraty kilogramow a koniecznoscia pozostania ZYWA, ZDROWA I PIEKNA (A PRZYNAJMNIEJ NIE LYSA, BEZZEBNA I Z POLAMANYMI PAZNOKCIAMI).
Co robi organizm, wazacy np. 120 kg, ktory potrzebuje na utrzymanie wagi w stanie spoczynku policzcie sobie same ile a dostaje 1000 kcal?
Szaleje z niepokoju, tryb glodowy byl tu szeroko opisywany, ale dodam dla uscislenia, ze organizm broni sie probami narzucenia "wilczego glodu". A jak jednostka sie nie daje, organizm zaczyna odcinac doplyw skladnikow odzywczych do tych komorek, ktore sa z jego punktu widzenia najmniej wazne: cebulek wlosow, plytek paznokciowych, tkanki podskornej. Nie mozna mu sie dziwic, skoro dostaje 1/3 swojego zapotrzebowania (w stanie spoczynku), A tu jeszcze jednostka uprawia sport (bardzo chwalebnie!). Tyle ze organizm ma w plecki dodatkowe 400-500 kcal.
Znane sa medycynie przypadki, gdy organizm zaczyna oszczedzac juz nie na przesylaniu skladnikow odzywczych do wloskow, paznokci czy naskorka, ale tez odcina systematycznie doplyw budulca do wazniejszych ukladow i organow. Znane sa przypadki zawalow serca prowadzacych do wieloletnich spiaczek (oslawiony przypadek Schiavo) bedacych wynikiem zaburzen w odzywianiu oraz drasztycznych diet odchudzajacych. Wiele opowiedziec mogliby ginekolodzy, neurolodzy i ortopedzi, ja jestem laik i nie bede nawijac.
Jedno jest pewne. Dieta 1000 kcal jest dieta restrykcyjna, ktorej przeciaganie w czasie i dodatkowo laczenie z aktywnoscia fizyczna pustoszy organizm. Schodzenie ponizej 1000 kcal jest dzialaniem na wlasna szkode, efekt jojo jest najmniej grozna szkoda.
1000 kcal dla osoby, ktora wazy 60 kg i nie uprawia sportu to po prostu dieta odchudzajaca, dosc ostra ale bez przesady
1000 kcal dla osoby wazacej 60 kg i uprawiajacej regularnie sport to za malo o jakies 400-600 kcal
1000 kcal dla osoby wazacej 120 kg i nieuprawiajacej sportu to dobry, ostry poczatek na kilka tygodni i nic wiecej
1000 kcal dla osoby wazacej 120 kg i uprawiajacej sport to,,,,
... no, chyba ze osoba chce byc lysa w przyszlosci, nabawic sie klopotow z babskimi narzadami rozrodczymi (dla organizmu mniej waznymi niz serce i mozg), ewentualnie wpedzic sie w inne tarapaty.
PS. Te wyliczenia odnosza sie rowniez w mniejszym lub wiekszym stopniu do osob wazacych wiecej niz 60 i wiecej oraz mniej niz 120, nie chcialam sie rozpisywac. O problem limitu kalorii chodzi, nie o szczegoly wagowe, czyli drobiazgi.
Autor magrolka123 - odkurzone z troszke zapomnianego watku
-
Wiele z nas rozpoczynajac walke z otyloscia ...robi to widzac na sobie „zwaly” tluszczu.... ukladajac sobie diete pierwsze co robimy to panicznie unikamy tluszczu!!! I bardzo dobrze...ale pelna rezygnacja z tluszczu nie jest dobrym wyjsciem...ba to żadne wyjscie...
Blad jaki popelniamy to znak rownosci miedzy tluszczem na naszym ciele a tluszczem w pokarmie...
Nasze ciala „otluszcaja się " od nadmiaru wszystkiego ale glownie cukrow ( weglowodanow)
glukoza-( najwazniejszy cukier prosty) jest zrodlem energi dla wiekszosci tkanek i narzadow w naszym organizmie, to on warunkuje rownowage organizmu, to wlasnie cukier musi być gromadzony jako maretial zapasowy....ale jest jedno wielkie ALE w tym procesie...
Pzreciez cukier jest rozpuszczalny w wodzie a woda to podstawowy skladnik kazdej z komorek....wiec organizmy nasze przeksztalcaja glukoze w glikogen-cukier zlozony
co się dzieje gdy owego glikogenu jest za duzo – dzieje się cos bardziej groznego !! glukoza przeksztalca się w zupelnie inny zwiazek-kwas tluszczowy a w tej postaci jest gromadzony i odkladany i to sa wlasnie te nasze „walki i faldy”
Mniemanie iż radykalne ograniczenie kalori” tluszczowych” spowoduje spalenie zapasow jest bledne.. ponieważ o wiele latwiej naszym organizmom ( mniej energii) jest spalic glikogen!! Czyli ... miesnie!!
Chudniemy owszem ale możemy stac się „grubymi chudzielcami” utrata masy „suchej” miesniowej jest najgorszym z możliwych wyjsciem.... te mase wlasnie trzeba powiekszac... bo najlepszym sprzymierzeńcem w walce z tłuszczem są mięśnie gdyż od ich ilości zależy tempo przemiany materii, zużywają one energię nawet w czasie odpoczynku (w odróżnieniu od tkanki tłuszczowej), tak wiec ich budowa jest (poza dietą) najistotniejsza na drodze do zdrowej szczuplej sylwetki
Wracaja do tluszczy....
Żeby nasz organizm spalal tluszcz zgromadzony w komorkach potzrebne sa dwie rzeczy.... aeroby ( czyli wysilek tlenowy..) i uwolnienie tluszczu zgromadzonego w komorkach
Uwolnienie owego tluszczu ... może uniemozliwiac slaby metabolizm ...a oslabia się on gdy nie dostarczamy wraz z pozywieniem odpowiedniej ilosci kalorii z mikroskladnikow( bialka, tluszczy, weglowodanow) musi tez być odpowiednia ilosc owych wlasnie kwasow tluszczowych żeby wogole doszlo do uwolnienia tych zmagazynowanych (to paradoks ale jednak tak wlasnie się dzieje
jaki wniosek...
dobrze zbilansowana dieta- bez nadmiarow ze strony zadnego mikroskladnika...to PODSTAWA.. plus AKTYWNOSC FIZYCZNA czyli odpowiednie cwiczenia w dobrym przedziale tetna (Uwalnianie proporcjonalnie największych ilości kwasów tłuszczowych zachodzi podczas wysiłku aerobowego przy tętnie w zakresie 65-75% HRmax, szczególnie w sytuacji gdy wyczerpane są rezerwy glikogenu (np. bycie na czczo,) )
Podsumowujac żeby się dobrze skutecznie odchudzic należy polaczyc dwa czynniki uwalnianie tłuszczu z komórek tłuszczowych oraz efektywne jego spalanie. Jest to możliwe dzięki :
- zastosowaniu diety nie spowalniającej metabolizmu
- intensyfikacji spalania wolnych kwasów tłuszczowych poprzez odpowiednio dawkowany wysiłek aerobowy
- przyspieszenia metabolizmu
- minimalizacja katabolizmu( spalania bialek i miesni) poprzez odpowiednie odżywianie, poziom intensywności treningu i suplementację.
wraz z przetrenowaniem, niewłaściwym odżywianiem, głodzeniem się, nadmiarem treningu i niedostatkiem odpoczynku prowadzi właśnie do zaniku mięsni, trzeba więc mieć go pod kontrolą - ćwiczyć rozsądnie i jeść ile trzeba
Jaki tluszcz powinien być wiec dostaczany w diecie skoro nie tylko niedobor szkodzi ale nadmiar rowniez..... DOBRY.... a jaki to dobry...o tym wlasnie teraz:
Tluszcze Dzielimy ze względu na ochodzenie na
-roslinne
-zwierzece
nas z racji odchudzania powinnien interesowac podzial w rodzaju i tak istnieja
-tluszcze nasycone
-tluszcze nienasycone
Zacznijmy od tej 1 grupy.
Tłuszcze nasycone znajdują się głównie w wędlinach,maśle,serze,pełnych produktach z mleka i oleju palmowym.
te właśnie tłuszcze uznaje się za szkodliwe dla naszego zdrowia .Powodują one zmiany miażdżycowe .A główna ich wadą jest chyba podnoszenie w organiźmie "złego" cholesterolu! A więc tych tłuszczy unikamy jak trucizny!!
2 grupa
Tłuszcze nienasycone najczęściej występują w oleju z oliwek , ze słonecznika, rzepaku oraz np w kukurydzy.Te tłuszcze są właśnie bardzo pożądane w naszej diecie i nie powinnismy z nich w żadnym razie rezygnować(.Są one źródłem NKKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszcowych).Mają one duże znaczenie dla naszego organizmu.Nie sa one wytwarzane przez nasz organizm stąd konieczność dostarczania ich z pożywienia.)
Pożytecznym tłuszczem jest również tłuszcz zawarty w rybach. Zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.Chronią one przed chorobami serca i problemami z układem krążenia.Niektóre tłuszcze z ryb (Tran) moga
zapobiegać nowotworom !
Im blisze natury pokarmy, które spożywamy tym lepiej
Oliwa z oliwek lub olej z siemienia lnianego pestki słonecznika lub dyni ( nie solone) orzechy wloskie, avokado
Z tłuszczu nie należy też rezygnować z innych powodów.Razem z nim dostarczamy do organizmu witaminy -A,D,E i K . Przyczyniają się one (tłuszcze) również do wytwarzania w organiźmie wielu hormonów.
Autor gagaa_ - odkurzone z troszke zapomnianego watku
-
tluszcze a zdrowie czyli...dla tych ktorzy walcza z cholesterolem ..i nie tylko
Spożywanie odpowiedniego rodzaju tłuszczu jest niezwykle istotne dla właściwego żywienia.
Tłuszcze, tak zwane niezbędne, obniżają ryzyko powstawania nowotworów, chorób serca, alergii, zapalenia stawów, egzemy, czyli wyprysku alergicznego, depresji, zmęczenia, infekcji, PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego), a lista objawów i chorób wywołanych niedoborem tych związków, co rok się wydłuża. Jeżeli obawiasz się jeść tłuszcze, tym samym pozbawiasz się istotnych dla zdrowia substancji i zwiększasz ryzyko zapadnięcia na zdrowiu.
Podobnie, jeśli spożywasz w większości tłuszcze twarde, czyli pochodzące z produktów mlecznych, mięsa i większości margaryn.
Tłuszcze nasycone i jednonienasycone nie dostarczają składników odżywczych, nie są nam potrzebne, chociaż mogą być wykorzystane do wytwarzania energii.
Niezbędne są natomiast tłuszcze wielonienasycone.
. - tłuszcze podnoszące poziom cholesterolu we krwi; są to tłuszcze nasycone, a znajdujemy je w mięsie, wędlinach, maśle, serze, smalcu, pełnych produktach z mleka oraz w oleju palmowym;
- tłuszcze nie mające wpływu na poziom cholesterolu;
zawarte są w skorupiakach, jajach i kurczakach (bez skóry);
- tłuszcze obniżające poziom cholesterolu; obecne są w olejach z oliwek, rzepaku, słonecznika, kukurydzy itd...
Jeśli chodzi o ryby, ich tłuszcze nie mają żadnego wpływu na metabolizm cholesterolu, chronią natomiast przed chorobami serca i układu krążenia, obniżając poziom trójglicerydów i uniemożliwiając powstawanie zakrzepie. Należy więc jeść tłuste ryby (łososia, tuńczyka, makrelę, śledzia, sardynki).
W prawie każdym pokarmie znajdują się wszystkie trzy rodzaje tłuszczów, tylko w różnych proporcjach.
W kawałku mięsa znajdują się głównie tłuszcze nasycone, jednonienasycone i niewielką ilość tłuszczów wielonienasyconych.
Oliwa z oliwek zawiera przede wszystkim tłuszcze jednonienasycone, a olej z ziaren słonecznika - tłuszcze wielonienasycone.
Dodatkowo gdy spożywamy tłuszcze zmieszane ze złymi węglowodanami, ich przyswajanie przez organizm zostaje zaburzone, co powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Generalnie rzecz biorąc, spożywamy zbyt wiele złych tłuszczów.
Większość ludzi w krajach zachodnich spożywa za dużo tłuszczów, nasyconych, które szkodzą, a za mało nienasyconych, które uzdrawiają.
Autor jw. zrodlo sfd
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki