-
Jak ugotować rybę?
np fileta z mintaja, nie mam szybkowaru, ani piekarnika.
Nigdy nie jadłam gotowanej ryby, ale chyba czas spróbować, tylko jak to zrobić, macie jakieś przepisy?
-
jeśli nie masz piekarnika, kuchenki mikrofalowej ani szybkowaru, to na chudą gotowaną rybke jest kkilka sposobów:
podgotowujesz normalnie w wodzie warzywa (jakie tam chcesz, może byc np włoszczyzna). Odcedzasz część wody (warzywa mają nie pływac w wodzie) i wyjmujesz połowę gotowanych jarzyn. Na nich układasz podzielona na cząstki rybe i przykrywasz pozostałymi jarzynami. Pod przykryciem dusisz wszystko razem na małym ogniu.
mozna tez rybę podzielic na większe kawałki (w przypadku ryb mniej kruchych) i po prostu ugotować wraz z plastrami ziemniaków i cebulą (pycha!). zalac gorąca woda i gotować jakies 15-20 minut
jeśli masz metalowe emaliowane miski, to możesz zwyczajnie ugotowac rybę na parze, czyli: stawiasz garnek z wodą na gazie, gdy woda zacznie wrzeć kładziesz na garnek miskę, do której wkładasz rybę. przykrywasz drugą miską i gotujesz do miękkości
możesz tez ugotować wywar warzywny z warzywami pokrojonymi, odlac trochę wody, gdy warzywa będa w pół miękkie i włożyc do niego rybę
mozna też zagotować ok. 5 cm wody w dużym naczyniu, które może pomieścić półmisek z rybą (np. duża brytfanna z pokrywką). Włożyć do naczynia drewniany krzyżak (może to też być głęboki talerz do góry dnem, kubek itp.) na nim postawić talerz z rybą i gotować pod przykryciem ok. 10 - 12 min., aż będzie gotowa
-
Gotowana ryba jest, podobnie jak gotowane warzywa, dosyć paskudna moim zdaniem. Wyjątkiem jest łosoś gotowany na parze.
Polecam Ci zapiekanie w folii bez tłuszczu, za to z przyprawami - wypróbuj szczególnie estragon.
-
no dzięki dziewczyny, ja dzis spróbowałam na parze, nie było najgorzej, tylko mimo, ze dodałam przyprawy jakaś taka bez smaku troszke była i strasznie się skurczyła, takze obiad miałam mizerny
czekam na resztę pomysłów, nastepnym razem spróbuję ją właśnie ugotować, normalnie w wodzie z kostkami rosołowymi, dobry pomysł?
nie mam gdzie zapiekać
-
te przepisy, ktore podalam to takie trochę z mojje głowy wyszły. Ja nie wiem, czy by mi to smakowało. Ja pieke rybe w mikrofalówce (króciutko, by nie stała sie włóknista, a była soczysta i kruchutka) ok 2-3 minut, a jak nie mam mikrofalówki to w takim opiekaczu i w folii lub w piekarniku i w folii, no ale jak mówiłas - nie dysponujesz tym...
-
a jak nie pieczenie czy gotowanie to moze smazenie na tefloniku? Mozna bez panierki tylko dobrze przyprawic rybke i juz , do tego suroweczka itp. i obiadzik super. Mozna tez taka rybke potraktowac specjalna przyprawa do ryb,jak ktos sam nie ma ulubionej mieszanki i brak mu pomyslu.
-
no, tylko jak na tefloniku (bez tłuszczu), to trzeba uwazac, by nie przypalic, bo ryby sa bardzo delikatne... nie wiem, może na kawałeczki najlepiej pociąć, albo jeszcze lepiej - poddusic na teflonie z warzywami (wtedy się nie przypali)
-
wystarczy,ze wezmiemy cieniutkie kawalki rybki , na najmniejszym ogniu i pod przykrywka,ale rzeczywiscie z warzywkami mniejsze ryzyko no i jeszcze smaczniejsze
-
hę, moja mama właśnie wyjmuje rybę z lodówki (zakupy robiłam ja) uwielbiam pieczoną rybkę, ale to zajmuje sporo czasu, więc preferuję ostatnio zwykłą gotowaną - a kiedyś myślałam, że to ohyda gotuję krótko, z dodatkiem warzyw, czasami pęczaku. Potem jeszcze gorącą polewam jakimś sosem lub keczupem z dodatkiem czegokolwiek tam (jakieś kawałki papryki, ananasa, no, różne rzeczy tam wciskają ), do tego, jak napisała MłodyAniołek, jakaś suróweczka, ja dodaję kaszę gryczaną lub ryż (brązowy), no a te gotowane warzywa zjadam jak zupę dużo tego jest, najeść się można, a kalorii jakieś 400...zależy, ile tej kaszy - ja zazwyczaj biorę 2 łyżki suchej (a jak się ugotuje, zwiększa objętość) smacznego
-
sporo czasu zajmuje? W mikrofalówce 2 minuty, w opiekaczu i piekarniku ok. 5 minut
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki