Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Jak ugotować rybę?

  1. #1
    laluniaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    19-03-2005
    Posty
    0

    Domyślnie Jak ugotować rybę?

    np fileta z mintaja, nie mam szybkowaru, ani piekarnika.
    Nigdy nie jadłam gotowanej ryby, ale chyba czas spróbować, tylko jak to zrobić, macie jakieś przepisy?

  2. #2
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    jeśli nie masz piekarnika, kuchenki mikrofalowej ani szybkowaru, to na chudą gotowaną rybke jest kkilka sposobów:

    podgotowujesz normalnie w wodzie warzywa (jakie tam chcesz, może byc np włoszczyzna). Odcedzasz część wody (warzywa mają nie pływac w wodzie) i wyjmujesz połowę gotowanych jarzyn. Na nich układasz podzielona na cząstki rybe i przykrywasz pozostałymi jarzynami. Pod przykryciem dusisz wszystko razem na małym ogniu.

    mozna tez rybę podzielic na większe kawałki (w przypadku ryb mniej kruchych) i po prostu ugotować wraz z plastrami ziemniaków i cebulą (pycha!). zalac gorąca woda i gotować jakies 15-20 minut

    jeśli masz metalowe emaliowane miski, to możesz zwyczajnie ugotowac rybę na parze, czyli: stawiasz garnek z wodą na gazie, gdy woda zacznie wrzeć kładziesz na garnek miskę, do której wkładasz rybę. przykrywasz drugą miską i gotujesz do miękkości

    możesz tez ugotować wywar warzywny z warzywami pokrojonymi, odlac trochę wody, gdy warzywa będa w pół miękkie i włożyc do niego rybę

    mozna też zagotować ok. 5 cm wody w dużym naczyniu, które może pomieścić półmisek z rybą (np. duża brytfanna z pokrywką). Włożyć do naczynia drewniany krzyżak (może to też być głęboki talerz do góry dnem, kubek itp.) na nim postawić talerz z rybą i gotować pod przykryciem ok. 10 - 12 min., aż będzie gotowa

  3. #3
    Yanna jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    06-11-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    17

    Domyślnie

    Gotowana ryba jest, podobnie jak gotowane warzywa, dosyć paskudna moim zdaniem. Wyjątkiem jest łosoś gotowany na parze.

    Polecam Ci zapiekanie w folii bez tłuszczu, za to z przyprawami - wypróbuj szczególnie estragon.

  4. #4
    laluniaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    19-03-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    no dzięki dziewczyny, ja dzis spróbowałam na parze, nie było najgorzej, tylko mimo, ze dodałam przyprawy jakaś taka bez smaku troszke była i strasznie się skurczyła, takze obiad miałam mizerny

    czekam na resztę pomysłów, nastepnym razem spróbuję ją właśnie ugotować, normalnie w wodzie z kostkami rosołowymi, dobry pomysł?

    nie mam gdzie zapiekać

  5. #5
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    te przepisy, ktore podalam to takie trochę z mojje głowy wyszły. Ja nie wiem, czy by mi to smakowało. Ja pieke rybe w mikrofalówce (króciutko, by nie stała sie włóknista, a była soczysta i kruchutka) ok 2-3 minut, a jak nie mam mikrofalówki to w takim opiekaczu i w folii lub w piekarniku i w folii, no ale jak mówiłas - nie dysponujesz tym...

  6. #6
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    a jak nie pieczenie czy gotowanie to moze smazenie na tefloniku? Mozna bez panierki tylko dobrze przyprawic rybke i juz , do tego suroweczka itp. i obiadzik super. Mozna tez taka rybke potraktowac specjalna przyprawa do ryb,jak ktos sam nie ma ulubionej mieszanki i brak mu pomyslu.

  7. #7
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    no, tylko jak na tefloniku (bez tłuszczu), to trzeba uwazac, by nie przypalic, bo ryby sa bardzo delikatne... nie wiem, może na kawałeczki najlepiej pociąć, albo jeszcze lepiej - poddusic na teflonie z warzywami (wtedy się nie przypali)

  8. #8
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    wystarczy,ze wezmiemy cieniutkie kawalki rybki , na najmniejszym ogniu i pod przykrywka,ale rzeczywiscie z warzywkami mniejsze ryzyko no i jeszcze smaczniejsze

  9. #9
    xixatushka69 Guest

    Domyślnie

    hę, moja mama właśnie wyjmuje rybę z lodówki (zakupy robiłam ja) uwielbiam pieczoną rybkę, ale to zajmuje sporo czasu, więc preferuję ostatnio zwykłą gotowaną - a kiedyś myślałam, że to ohyda gotuję krótko, z dodatkiem warzyw, czasami pęczaku. Potem jeszcze gorącą polewam jakimś sosem lub keczupem z dodatkiem czegokolwiek tam (jakieś kawałki papryki, ananasa, no, różne rzeczy tam wciskają ), do tego, jak napisała MłodyAniołek, jakaś suróweczka, ja dodaję kaszę gryczaną lub ryż (brązowy), no a te gotowane warzywa zjadam jak zupę dużo tego jest, najeść się można, a kalorii jakieś 400...zależy, ile tej kaszy - ja zazwyczaj biorę 2 łyżki suchej (a jak się ugotuje, zwiększa objętość) smacznego

  10. #10
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    sporo czasu zajmuje? W mikrofalówce 2 minuty, w opiekaczu i piekarniku ok. 5 minut

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •