-
ZUPY, zupki, zupeczki
nie mogłam znaleśc odpowiedzi a więc zakładam nowy temat
ZUPY jakie gotujecie z czego, na czym, jakie są pyzne a jakich lepiej unikać, czy sa kaloryczne czy tez nie?
moim zdaniem zupka be zabielacza , makaronu czy tesz kaszy jest bardzo mało kaloryczna. Na czym je robicie? ja albo na kostce rosołowej, albo na wodzie w której gotowałam pierś z kurczaka. Al mam tez mały problem nie wiem jak obliczyc kalorycznośc takiej zupki, bo np na miesie bedzie bardziej kalorycza niz na kostce, a tabele nie precyzują na czym takowa zupka jest upichcona.
A jak jest u Was? co najchętniej Chlipiecie?
-
Warzywną na kostce :] Wrzucam warzywka takie z mrożonki do bulionu i przyprawiam. Cała filozofia Wartość kaloryczną obliczam sumując wszystkie produkty i dzieląc przez ilość porcji. Zazwyczaj talerz ma ok. 30 kcal a jest baaardzo sycąca dzięki warzywom. Nie lubię zup zabielanych bo to dla mnie takie bezsensowne podnoszenie wartości kalorycznej ( zabielaną jem tylko kalafiorową i koperkową). Pomidorówkę, kapuśniak , barszcz czerwony jem takie "czyste":P No i bez makaronu bo nie lubię jak mi pływa w zupie
-
mmmm zupki ja bardzo lubię wielowarzywną, którą gotuję na kostce rosołowej i wrzucam jakie popadnie warzywka Dobrym pomysłem są wspomanine przez Velikę mrozonki - bo przeceiż mrożenie to najzdrowszy sposób przechowywania warzyw Lubię też ogórkowa i pomidorową z odrobiną ryżu Zabielacze? No, niestety na dietcxe trzeba raczej pożegnać O, pycha jest też zupa z botwinki! mniam No i skoro talerz zupy jarzynowej ma średnio 100 kcal to jest to jedna z podstaw mojej diety
-
cóż, ja nie lubię zup ale mama m zawsze mówiła, że mam jeść, więc teraz sama sobie gotuję
lubię lekkie zupki, grzybową wprost uwielbiam, daję grzyby, jakieś warzywka, czasem mięsko sojowe, dodaję przyprawy - nie solę, bo soja jest słona. no i dodaję zamiast śmietany jogurt naturalny.
poza tym, uważam, że trochę makaronu w zupie to nie grzech - przeciez mozna dodać razowy albo gryczany. albo lubię wsypać trochę ryżu (brązowego). no i dodaję często pierś kurczaka
-
aaaaaaaaach xixa ale mi narobiłaś smaka na te grzybową ( moją ulubioną) ojjjj...
-
a ja uwielbiam zupke ogorkowa mojem maymy
ona robi ja na soku z ogorkow( bo ja nie lbuei jak plwyaja wniej ogorki :P ) , zabiela troszeczke jogurtem naturlanym , wkraja ziemnaickzi , dodaje makaroniku , troszk epeiczrake i male kawaleckzi filetu z indyka
zupka pyszna i sycaca i nei niewiadomo jak kaloryczna ale ja jjuz po niej nei jem drugie dnaia tlyko zjadam do niej jakas bulke
-
Na takich mrożonkach warzywnych są podane kcal, więc nic nie trzeba sumować
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Ja uwielbiam zupę pomidorową mojej mamy..pychotka
-
polecam też gęstą zupkę własnej roboty - buraczki, kapusta, marchewka, troche razowego makaronu, miesko sojowe, przyprawy, mozna dodać pierś kurczaka albo inne mięsko.
-
ja tez kocham zupki a szczegolnie pieczarkowa i ogorkowa
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki