Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 90

Wątek: Mleko

  1. #11
    DELTOIDEUS jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Karramba16
    Ale jajko ma cholesterol !!!!!!!!!!! o


    to jest oczywiscie MIT.

    prosze poczytac:

    Jajeczko? Na zdrowie!

    Obawa przed spożywaniem więcej niż trzech jaj na tydzień z uwagi na obecność w nich cholesterolu jest w naszym społeczeństwie mocno rozpowszechniona. Opinie wielu specjalistów od medycyny i żywienia często są jednostronne, a czasem wręcz tendencyjne. Przeciwnicy konsumpcji jaj, w oparciu o przestarzałą informację i nie w pełni aktualną już dzisiaj wiedzę z tego zakresu, ciągle cierpią na cholesterolofobię, podczas gdy w ciągu ostatnich dwudziestu lat, w wyniku szerokich badań, istniejące kontrowersje ulegały polaryzacji i istotnym zmianom.

    Okazało się, że zawarty w jajach cholesterol nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z normalną funkcją metaboliczną. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtku ulegała zmniejszaniu poprzez pracę hodowlaną, w wyniku której udało się ją obniżyć z 270 mg (w latach 70.) do 210 mg w jednym jaju (obecnie). Dalsze obniżanie, ze względów genetycznych i fizjologicznych, jest już niemożliwe.

    Ponadto współczesna wiedza i praktyka zootechniczna pozwala wzbogacać jaja w naturalny sposób - poprzez odpowiednie żywienie niosek wprowadzając takie substancje jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz witaminy A i E, a także mikroelementy (w tym: selen, jod, krzem). Są to zatem substancje niezbędne do funkcji życiowych, sprzyjające zachowaniu młodości.

    W kontekście powyższych faktów jaja, poza swoją tradycyjną funkcją żywieniową, przejmują funkcję nutraceutyków, tj. żywności leczniczej. Temu zagadnieniu poświęca się wiele badań naukowych, międzynarodowych sympozjów i konferencji. Znawcy żywienia, medycyny i technologii jaj podkreślają ich wysokie walory kulinarne i biologiczne. Ta wiedza w krajach już znalazła praktyczne odzwierciedlenie.

    Obecnie, na przykład w USA, Niemczech, Francji bez problemu można kupić tzw. bio-jaja, eko-jaja, jaja naturalnie wzbogacone w witaminy, omega-3, kwasy tłuszczowe, jod. W Polsce poza fachowcami z branży mało kto słyszał o takich możliwościach, aby jaja przedstawiały wartość leczniczą, będąc jednocześnie wysokiej wartości surowcem spożywczym.

    Nasz konserwatyzm nie może trwać długo, bowiem na szczęście zmierzamy do integracji z Unią Europejską, a tam szybko nas tego nauczą. Szkoda, że nasza zaściankowa wiedza uderza w nas samych, w nasze rodziny, w naszych producentów jaj, przemysł żywnościowy. W Polsce dość skutecznie w wyniku rozpętanej cholesterolofobii ograniczono konsumpcję jaj, których spożycie wynosi zaledwie 170 sztuk (przez rok) na mieszkańca, podczas gdy w UE, USA spożywa się około 240 sztuk, w Czechach, Brazylii i Meksyku około 300, a w Japonii i Izraelu około 400 sztuk i - o dziwo - jak wynika z powszechnych informacji, zachorowalność w tamtych rejonach na choroby serca i krążenia nie jest większa niż u nas. Chyba nadszedł już wreszcie czas na zrewidowanie naszych poglądów i docenienie, jak doskonałym produktem pod względem biologicznym, zdrowotnym i kulinarnym są jaja.

    Wartość biologiczna

    Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Nikt się nad tym nie zastanawia, że normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 st. C przez 21 dni) przeistacza się w żywy organizm (pisklę), w którym jest układ kostny, mięśniowy, pokarmowy, nerwowy, immunologiczny itd. Powstał żywy organizm zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju, jedynie energia była potrzebna do wzbudzenia życia. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy wystarczająco o jego wartości biologicznej i wskazuje, jak cenne zawiera składniki. Z prostej kalkulacji wynika, że aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu człowieka na wszystkie składniki niezbędne do funkcji życiowej, wystarczy konsumować jedynie jaja. Stanowią one najlepsze źródło aminokwasów, w tym szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych. Należy dodać, że proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami chemicznymi, ich treści są idealne, brak jest jedynie witaminy C. Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec. Przyswajalność poszczególnych składników jest imponująca i nieporównywalna z innymi produktami, na przykład białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%. Porównajmy - przyswajalność białka zawartego w mleku kształtuje się na poziomie 85%, w ziemniakach 77%, w mięsie 78%, w roślinach strączkowych 40-60%.

    Szkoda, że bez uzasadnienia często w wielu gabinetach lekarskich zakazuje się spożycia jaj, a przecież jest to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i pełnowartościowa. Dwa duże jaja zawierają tylko 150 kcal, a więc mogą stanowić doskonały składnik diety odchudzającej.

    Prof. Tadeusz Trziszka - AR we Wrocławiu
    prosze Panstwa nie dajmy sie zwariowac.
    jajko to najlepsze jedzeniie na ziemi ktore ma najlepszy sklad chemiczny.

  2. #12
    Karramba16 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-06-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Tak jak mówiłam - z jednej skrajności w drugą... Teraz wychwalamy pod niebiosa jajka. Ludzie, nie dajmy się zwariować. Wszystko, co pan DELTOIDEUS tu wypisuje, to z pewnością prawda (naukowo potwierdzona ), ale nikt nie umrze, jeśli pije mleko,a nie je jajek ....

  3. #13
    DELTOIDEUS jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Karramba16
    Tak jak mówiłam - z jednej skrajności w drugą... Teraz wychwalamy pod niebiosa jajka. Ludzie, nie dajmy się zwariować. Wszystko, co pan DELTOIDEUS tu wypisuje, to z pewnością prawda (naukowo potwierdzona ), ale nikt nie umrze, jeśli pije mleko,a nie je jajek ....

    to nie sa skrajnowsci tylko rzeczywistosc.
    i nie chodzi tutaj o muarcie bezposrednio. chodzi raczej o jakosc zycia.
    przeciezludzie nie chca byc otyli prawda??
    a picie mleka jest do tego elementem pewnej drogi.

    ale kazdy jest kowalem swego losu.
    stad biora sie rozne choroby bo ludzi emowia ze skrajnosci a nire zastanowia sie ze tu chodzi o jakosc ich zycia.
    no ni nic ja tylko poddaje pod rozwage pewne pomysly i naukowe prawdy , decyzje podejmuje kazdy sam mkim chce byc. Czy czlowiewkiem o proporcjonalenj budowie zdrowym , czy otylym i nieruchawym.

    pozdrawiam

  4. #14
    Karramba16 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-06-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Drogi Pawle, a propos jakości życia, żeby ją poprawić (i nie byś otyłym, nieruchawym marnym robakiem) mam się zażerać jajkami, których nie cierpię, a całkiem odstawić mleko, którego szklankę piję raz w tygodniu ??? Ja naprawdę wierzę w to, co piszesz, ale nie można przesadzać. Moja babcia ma 83 lata i jest szczupłą, zdrową, szczęśliwą kobietą, która wychowała 10 dzieci i doczekała się 25 wnuków. Przez całe życie piła codziennie dwie szklanki mleka, a od czasu do czasu jadła też jajka. Poza tym prowadziła aktywny tryb życia i, przede wszystkim, nie zadręczała się rozkładaniem wszystkiego, co zjadła lub wypiła na czynniki pierwsze i wyrzucaniem sobie każdego składnika, który według naukowców jest niewłaściwy dla zdrrowia. Myśląc w ten sposób w każdym pokarmie można znaleźć coś zabójczego> Więc może powinniśmy, tak jak w jakiejś książce, nie jeść normalnych posiłków, tylko wszystkie korzystne dla zdrowia składniki spożywać w formie tabletek ??? No wiesz, zielona tabletka - witaminy, czerwona - białko itd. No i do tego woda destylowana, co z tego, że bez smaku, najważniejsze, że nas nie zabije, no nie ??? Aż się rozmarzyłam ...

  5. #15
    DELTOIDEUS jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Karramba16
    składniki spożywać w formie tabletek ??? No wiesz, zielona tabletka - witaminy, czerwona - białko itd. ..

    ja nic takiego nie proponowalem.
    uwazam ze przyjnowanie witamin w postaci tebletek jest karygodny!
    najewiecejwitamin jest w jajku i miesie.

  6. #16
    Karramba16 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-06-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Jasna cholercia !!!!!!! To ironia była, człowieku, ironia !!!!!!!!!!!

  7. #17
    Skylite jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-06-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Karramba16
    No i do tego woda destylowana, co z tego, że bez smaku, najważniejsze, że nas nie zabije, no nie ???
    Z tego co mi wiadomo, po wypiciu litra wody destylowanej nie ma szans, zeby czlowiek przezyl - taka woda to bardzo silny elektrolit.


  8. #18
    gw1azda jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    11-10-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    ja wlasnie kiedys na tvn zdrowie czy cos takiego ogladalam jak sie dwuch lekarzy wypowiadalo na temat mleka jeden ze jest zdrowe drugi ze nie
    i ten drugi mial lepsze argumenty, wiec przestalam pic mleko choc tez je bardzo lubie
    ale czy od tego bylam zdrowsza, no nie wiem
    wiem tylko tyle ze jakby brac pod uwage to co pisze DELTOIDEUS i co sadza bardzo madrzy lekarze, to niedlugo nic bysmy nie jedli i nie pili, bo wszystko jest niezdrowe
    w wiekszosci owocow i warzyw, a takze miesnie (ktorego sie nie powinno jesc-jak nie wiecie czemu zapytajcie wegetarian ) jest bardzo duzo chemii
    chleb, ziemniaki tucza, makaron i ryz tez noi sa nie zdrowe
    a wszystko to jest juz tak skazone, ze wogole nie powinnismy zyc

    podsumowujac ja uwazam, ze nie powinnismy z niczego rezygnowac, ale wszystko w rozsadnych ilosciach

    a tak nawiasem to co DELTOIDEUS uwaza za zdrowe i czy wogole cos je, a pozatym pewnie ma wielkie pretensje do matki, ze jako dziecko byl przez nia truty

  9. #19
    Verdona jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-05-2005
    Mieszka w
    Świdnik
    Posty
    0

    Domyślnie

    A ja mleko lubie,piłam,piję i pić będę.To samo tyczy sie jajek.
    Kawonka,mleko jest dobrym produktem na wieczór.Właśnie produkty mleczne,białkowe powinno sie spożywać na kalocje,a jak ognia unikać węglowodanów.

  10. #20
    Emalia99 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    15-02-2005
    Mieszka w
    Kościerzyna
    Posty
    0

    Domyślnie

    Tak sobie czytam te bzdury i aż mnie szlag trafia, z całym szacunkiem: Deltoides, dla mnie kwaśniewski to delikatnie mówiąc niezbyt rozgarnięty dietetyk, o ile wogóle można to nazwać dietą....

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •