-
LEPSZY OD ZIEMNIAKA
Ryż jest świetnym daniem dla wszystkich, którzy nie mają czasu codziennie przygotowywać posiłków. Ugotowany poprzedniego dnia lub nawet kilka dni wcześniej nie straci swych walorów odżywczych i smakowych. Oczywiście jeśli będziesz trzymała go w lodówce. Możesz go też zamrozić. W zamrażalniku wytrzyma aż 6 miesięcy!
dla eksperymentatorów: ryż obecny jest we wszystkich kuchniach świata, świetnie komponuje się z mięsem, owocami, krewetkami, małżami, rybą, a nawet mlekiem; jeśli lubisz eksperymentować, ryż będzie dla ciebie idealnym tworzywem
dla zakochanych: ryż świetnie nadaje się na kolację przy świecach; wystarczy byś go ugotowała i wymieszała z mięsem lub warzywami (mogą być mrożone lub ze słoika); zajmie ci to 5 minut, a twój chłopak uzna cię za najlepszą kucharkę na świecie
dla wegetarian: to dla ciebie idealne danie, bo nie dość, że roślinne, to jeszcze bogate we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
RODZAJE RYŻU
ryż długoziarnisty (bez łusek, długość ziarna: 6-8 mm)
do czego
do sałatek warzywnych i mięsnych; jako dodatek do mięs i sosów
przygotowanie
smażony na oleju i gotowany, aż do całkowitego wchłonięcia wody (po kreolsku)
czas
15-20 minut
ryż średnioziarnisty (bez łusek, zawiera więcej skrobi niż długoziarnisty, szybciej chłonie wodę
do czego
do desrów, kleików, puddingów, zup, gołąbków, paelli
przygotowanie
smażony na oleju i gotowany w wodzie lub w rosole
czas
po kreolsku 15-20 minut; do paelli i pilaw 10-20 minut
ryż precook (ziarna każdego rodzaju wstępnie obgotowane)
do czego
do sałatek; jako dodatek do mięs i zup; najczęściej w torebkach
przygotowanie
po kreolsku lub gotowany w dużej ilości wody
czas
10 minut
ryż brązowy (bez łusek, ziarna otoczone odżywczą błoną białkową, dużo błonnika)
do czego
jako dodatek do mięs, sałatek, farszów i zup
po kreolsku lub gotowany w dużej ilości wody
czas
35 minut; precook 20 minut
ryż dziki (długie cienkie ziarenka z niewielką zawartością skrobi i dużą ilością błonnika i białka)
do czego
do potraw z dziczyzny, ciemnych mięs i ryb
przygotowanie
po kreolsku lub gotowany w dużej ilości wody
czas
45 minut; precook 25 minut
ryż włoski, arborio (oczyszczone i oszlifowane ziarna z dużą zawartością skrobi)
do czego
na risotto; do farszów i zup
przygotowanie
smaży się go na oleju z przyprawami, dodaje bulion i gotuje ok. 15 minut, aż do całkowitego wchłonięcia płynu
czas
20 minut
ryż Basmati (długoziarnisty o orzechowym aromacie)
do czego
do białego mięsa, sałatek, dań egzotycznych i deserów
przygotowanie
smażony na tłuszczu z przyprawami i gotowany w wodzie lub bulionie; gotowany w dużej ilości wody
czas
11 minut
ryż Kashmir (cienkie i długie ziarenka o specyficznym zapachu)
do czego
do pilaw; na sypko jako samodzielny dodatek do mięs i warzyw
przygotowanie
smażony, a następnie gotowany w wodzie, aż do wchłonięcia jej przez ryż
czas
11 minut
ryż Thai (długoziarnisty o intrygującym zapachu)
do czego
do pilaw; po kreolsku z owocami morza
przygotowanie
smażony w tłuszczu i gotowany, aż do całkowitego wchłonięcia wody
czas
11 minut
ryż a'la Creole (mieszanka ryżu długoziarnistego z przyprawami i suszonymi owocami)
do czego
do egzotycznych dań z krewetkami, ananasem, papają i egzotycznymi przyprawami
przygotowanie
jak ryż Kashmir i Thai, na koniec dodaje się owoce morza
czas
15 minu
ryż mleczny (średnio i okrągłoziarnisty z dużą ilością skrobi)
do czego
zup, puddingów, zapiekanek, risotta i farszów
przygotowanie
jak wyżej lub gotowany w dużej ilości wody
czas
5-10 minut
Mam nadzieje ze teraz ju wiadomo
a ja i tak nie jadłam ryzu na diecie i wogole niczego takiego tylko miesko rybki i warzywka
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki