Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: ryż

  1. #1
    smerfetka12345 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-04-2007
    Posty
    0

    Domyślnie ryż

    duzo dani light jest na podstawie ryzu ... ale przeciesz ryz jest bardzo tuczacy w takiej jednej torebce jest ok 350 kcal a jeszcze do tego cos dodac ??
    moze mi ktos powie co jest w ryzu takie super ze posiada tyle kcal a i tak jest go duzo w przepisach ??

  2. #2
    Awatar paulaniunia
    paulaniunia jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    18-06-2006
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    29

    Domyślnie

    hm ja mysle ze jak juz to ryz brązowy a nie biały..

  3. #3
    Awatar paulaniunia
    paulaniunia jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    18-06-2006
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    29

    Domyślnie

    Dlaczego zaleca się, by jeść brązowy ryż, a nie biały? A co zrobić, jeśli nie lubi się ani smaku ani konsystencji brązowego ryżu?

    Brązowy ryż ma dużą przewagę nad białym, przede wszystkim dlatego, że zawiera dużo więcej błonnika. Biały ryż jest produktem przetworzonym, pozbawionym cennych składników odżywczych. Pamiętaj, że zawsze należy wybierać produkty jak najmniej przetworzone.

    Każde ziarno zebranego ryżu ma początkowo na sobie „skórkę". Ziarna, z których ma powstać biały ryż, pozbawia się tej zewnętrznej osłonki. Choć powstały produkt być może łatwiej ugotować i ma on delikatniejszy smak, to pod względem odżywczym jest znacznie uboższy od ryżu pełno-ziarnistego.

    W ryżowej otoczce zawartych jest wiele cennych dla kulturysty składników. Brązowy ryż zawiera cztery razy więcej błonnika, prawie dwukrotnie więcej witaminy B2, 30% więcej witaminy B3 i ponad trzykrotnie więcej witaminy B6 i E. Jeśli chodzi o minerały, to w porównaniu z białym ryżem ma dwukrotnie więcej kwasu foliowego, magnezu, fosforu, potasu, jak również więcej selenu i cynku. I choć filiżanka brązowego ryżu zawiera 1,17 g tłuszczu w porównaniu z zaledwie 0,2 g w białym ryżu, to jest to zdrowy tłuszcz. Oba gatunki mają podobną liczbę kilokalorii (232 w brązowym, 223 w białym) i węglowodanów (około 50 g w filiżance).

    Jeśli nie smakuje Ci typowy długo-ziarnisty brązowy ryż, poszukaj odmian o średnich lub małych ziarnach. Są bardziej pulchne smaczniejsze. Możesz również rozejrzeć się za „wzbogaconym" białym ryżem, do którego ponownie dodano wiele składników odżywczych odrzuconych w procesie młócenia. Niestety, nie przywrócono mu najważniejszego składnika - błonnika.

  4. #4
    Awatar paulaniunia
    paulaniunia jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    18-06-2006
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    29

    Domyślnie

    LEPSZY OD ZIEMNIAKA

    Ryż jest świetnym daniem dla wszystkich, którzy nie mają czasu codziennie przygotowywać posiłków. Ugotowany poprzedniego dnia lub nawet kilka dni wcześniej nie straci swych walorów odżywczych i smakowych. Oczywiście jeśli będziesz trzymała go w lodówce. Możesz go też zamrozić. W zamrażalniku wytrzyma aż 6 miesięcy!

    dla eksperymentatorów: ryż obecny jest we wszystkich kuchniach świata, świetnie komponuje się z mięsem, owocami, krewetkami, małżami, rybą, a nawet mlekiem; jeśli lubisz eksperymentować, ryż będzie dla ciebie idealnym tworzywem

    dla zakochanych: ryż świetnie nadaje się na kolację przy świecach; wystarczy byś go ugotowała i wymieszała z mięsem lub warzywami (mogą być mrożone lub ze słoika); zajmie ci to 5 minut, a twój chłopak uzna cię za najlepszą kucharkę na świecie

    dla wegetarian: to dla ciebie idealne danie, bo nie dość, że roślinne, to jeszcze bogate we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

    RODZAJE RYŻU
    ryż długoziarnisty (bez łusek, długość ziarna: 6-8 mm)
    do czego
    do sałatek warzywnych i mięsnych; jako dodatek do mięs i sosów
    przygotowanie
    smażony na oleju i gotowany, aż do całkowitego wchłonięcia wody (po kreolsku)
    czas
    15-20 minut

    ryż średnioziarnisty (bez łusek, zawiera więcej skrobi niż długoziarnisty, szybciej chłonie wodę
    do czego
    do desrów, kleików, puddingów, zup, gołąbków, paelli
    przygotowanie
    smażony na oleju i gotowany w wodzie lub w rosole
    czas
    po kreolsku 15-20 minut; do paelli i pilaw 10-20 minut

    ryż precook (ziarna każdego rodzaju wstępnie obgotowane)
    do czego
    do sałatek; jako dodatek do mięs i zup; najczęściej w torebkach
    przygotowanie
    po kreolsku lub gotowany w dużej ilości wody
    czas
    10 minut

    ryż brązowy (bez łusek, ziarna otoczone odżywczą błoną białkową, dużo błonnika)
    do czego
    jako dodatek do mięs, sałatek, farszów i zup
    po kreolsku lub gotowany w dużej ilości wody
    czas
    35 minut; precook 20 minut

    ryż dziki (długie cienkie ziarenka z niewielką zawartością skrobi i dużą ilością błonnika i białka)
    do czego
    do potraw z dziczyzny, ciemnych mięs i ryb
    przygotowanie
    po kreolsku lub gotowany w dużej ilości wody
    czas
    45 minut; precook 25 minut

    ryż włoski, arborio (oczyszczone i oszlifowane ziarna z dużą zawartością skrobi)
    do czego
    na risotto; do farszów i zup
    przygotowanie
    smaży się go na oleju z przyprawami, dodaje bulion i gotuje ok. 15 minut, aż do całkowitego wchłonięcia płynu
    czas
    20 minut

    ryż Basmati (długoziarnisty o orzechowym aromacie)
    do czego
    do białego mięsa, sałatek, dań egzotycznych i deserów
    przygotowanie
    smażony na tłuszczu z przyprawami i gotowany w wodzie lub bulionie; gotowany w dużej ilości wody
    czas
    11 minut

    ryż Kashmir (cienkie i długie ziarenka o specyficznym zapachu)
    do czego
    do pilaw; na sypko jako samodzielny dodatek do mięs i warzyw
    przygotowanie
    smażony, a następnie gotowany w wodzie, aż do wchłonięcia jej przez ryż
    czas
    11 minut

    ryż Thai (długoziarnisty o intrygującym zapachu)
    do czego
    do pilaw; po kreolsku z owocami morza
    przygotowanie
    smażony w tłuszczu i gotowany, aż do całkowitego wchłonięcia wody
    czas
    11 minut

    ryż a'la Creole (mieszanka ryżu długoziarnistego z przyprawami i suszonymi owocami)
    do czego
    do egzotycznych dań z krewetkami, ananasem, papają i egzotycznymi przyprawami
    przygotowanie
    jak ryż Kashmir i Thai, na koniec dodaje się owoce morza
    czas
    15 minu

    ryż mleczny (średnio i okrągłoziarnisty z dużą ilością skrobi)
    do czego
    zup, puddingów, zapiekanek, risotta i farszów
    przygotowanie
    jak wyżej lub gotowany w dużej ilości wody
    czas
    5-10 minut



    Mam nadzieje ze teraz ju wiadomo

    a ja i tak nie jadłam ryzu na diecie i wogole niczego takiego tylko miesko rybki i warzywka

  5. #5
    minako89 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-03-2007
    Posty
    0

    Domyślnie

    a ja nadal nie moge pojąć dlaczego wszedzie pisze ze ryz w torebce ma 350kcal na 100g a ryz parowany 150 skoro wazy sue przed parowaniem

  6. #6
    ooouuuu jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    69

    Domyślnie

    co to jest parowanie ryzu? chodzi po prostu o gotowanie? bo chyba o to chodzi ze jesli wazy sie przed gotowaniem to torebka ryzu (=100g) ma 350 kcal a po gotowaniu ryz pecznieje przez 'zasysana wode' wiec z tych 100g robi sie ilestam razy wiecej ale pomimo wzrostu wagi kalorycznosc sie nie zmienia bo nie zmienia sie przeciez sklad (poza tym ze dochodzi woda, ktora jak wiemy ma 0 kcal). wiec jak sie zje cala ugotowana torebke ryzu to owszem zje sie 350kcal, ale przeciez mozna zjesc np tylko 100g ugotowanego ryzu i wtedy zje sie odpowiednio mniej kcal.

    nie wiem czy o to chodzilo:)
    Etap II:

  7. #7
    Awatar Kaska82
    Kaska82 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-01-2008
    Mieszka w
    Opole
    Posty
    1,220

    Domyślnie

    Przecież będąc na diecie (chyba, że Ty nie jesteś) uczymy się jeść mniejsze porcje.
    Ja np robiąc go na obiad biorę tylko 30g a nie całą torebkę (100g).
    Dodaję warzywa i się najadam
    Polecam ryż Basmati, jak dla mnie jest lepszy od normalnego
    Start 2.01.2013r

    gg 475034, moje blogi: itakschudne.blogspot.com oraz kolorowyzakatek.blogspot.com - zapraszam!

  8. #8
    grubasek1992 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-04-2006
    Posty
    79

    Domyślnie

    no i o wiele zdrowszy jest ten brazowy
    http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/s...?p=154#post154

    waga 55 ;(
    wzrost: 163
    BMI : 20.7
    łydka: 35cm
    kolano: 38cm
    udo: 53cm
    biodra: 86cm
    przed pępkiem: 79cm
    talia: 65cm

    kolejne ważenie 31.07

  9. #9
    Awatar Kaska82
    Kaska82 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-01-2008
    Mieszka w
    Opole
    Posty
    1,220

    Domyślnie

    Brązowy trzeba lubić Ja jakoś nie potrafię się do niego przekonać

    A ryż rzeczywiscie tuczy??? Nie wierzę w to... tak samo jak makaron i ziemniaki nie tuczą. Tuczą tylko dodatki (typu np sos)

    Przecież makaron razowy lub ryż brązowy np z warzywami to samo zdrowie.
    Start 2.01.2013r

    gg 475034, moje blogi: itakschudne.blogspot.com oraz kolorowyzakatek.blogspot.com - zapraszam!

  10. #10
    Dyynia jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-01-2007
    Posty
    268

    Domyślnie

    A u mnie w domu tradycyjna świąteczna potrawa to ryż z rodzynkami...Pewnie bomba kaloryczna, ale jem to tylko w święta więc spoko

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •