-
Wygrzebałam tego posta, bo niedługo święta, czyli różne ciasta itp. Może macie jakieś pomysły na "odchudzone" ciasta? Ale takie zjadliwe
-
Upiec biszkopta. Moze być ta odchudzona wersja. Przeciąć na pół. każdą połowe porządnie skroplić kawą rozpusczalną (rozrobioną:)
Masa:
4 duże jogurtu naturalne wymieszac z 15 łyżeczkami cukru i żelatyną.
Ciasta przełożyć masą. ( ciasto, masa, ciasto , masa). Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Następnie posypać cynamonem lub zwykłym kakaem.
u mnie w domu bardzo smakowało i wydaje mi sie ,że nie jest bardzo kaloryczne.
-
Jabłecznik albo szarlotka. Tylko 110 w kawałku, a pychotka, że nie wiem.
-
podam wam kilka przepisów (niektore z dietetycznej książki kucharskiej, inne z gazet o tej tematyce)
Truskawkowy biszkopt (12 porcji po 117 kcal):
Ubij na puszysta pianę 2 żółtka z 5 płaskimi łyżkami cukru. Wsyp 5 łyżek mąki oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszaj masę. Ubij na sztywno 2 białka i delikatnie wymieszaj z ciastem. Formę (24cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz 25-30 min w temp. 180 st. Na ostudzonym biszkopcie ułóż 60 dag pokrojonych truskawek. Zalej je 2 tężejącymi galaretkami truskawkowymi (użyj połowę ilości wody podanej na opakowaniu) i wstaw do lodówki, aby galaretka zastygła. Biszkopt udekoruj kremem przygotowanym w następujący sposób: 50 dag chudego jogurtu wylej na sitko i pozostaw na 3 godziny. Ubij na sztywno 10 dag smietany z 2 torbkami cukru waniliowego. Połącz smietanę z odsączonym jogurtem i szprycerką udekoruj ciasto.
Ciasto brzoskwiniowe (24 porcje po 48 kcal):
Zmieszaj 20 dag mąki, 8 dag płynnego masła, 125 ml ciepłego mleka, łyżeczke cukru, szczypte soli oraz połowę opakowania suszonych drożdży. Wyrób ciasto (jesli jest za geste, wlej trochę cieplego mleka). Nakryj, odstaw ciasto w cieple miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, podziel ciasto na 3 porcje. Jedna porcję rozwałkuj i przełóż do tortownicy natłuszczonej 1/2 łyżeczki masła. Wierzch ciasta posyp łyżką bulki tartej. 60 dag brzoskwiń zalej wrzatkiem i obierz ze skórek. Usun pestki i pokrój owoce w półplasterki. Ułóż je na cieście i piecz ok. 25 minut w temp. 220 st. Ostudź i tuż przed podaniem posyp ciasto łyżką cukru. Z pozostałych porcji zrób jeszcze 2 ciasta.
Dobra, nie chce mi sie juz pisac więcej, podam wam przepisy, jakie jeszcze mam i jesli ktos by chciał, to chętnie wtedy przepiszę przepis:
andrut z płatkami owsianymi
babka drożdżowa z rodzynkami
babka parzona
bezy
białkowiec
biszkopt na białkach
bułki maslane
bułki słodkie
ciastka serowe z jabłkami
ciastka z pumpernikla
ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe z marchwią
herbatniki
keks jabłkowy
keks makowy
makaroniki z płatków owsianych
pierniczki kruche
piernik jabłkowy
piernik z marchwią
piernik z powidłami
placek drożdżowy z dynią
placek makowy z białek
rogale
rogaliki z marmoladą
sernik na białkach
tarta serowa
tarta z jabłkami
tort jabłkowy na waflach
wafle z masa kaimakową
A co do kaloryczności, to mam taka fajną książeczkę pt. "kalorie na wesoło" i może tez podam trochę danych:
* torcik W-Z 150g - 470 kcal (bita smietana - źródło dobrego bialka, ktorgo niedobory moga powodować nadmierny apetyt; spora dawka cukru pobudzi szare komórki do dzialania, czekolada - zawiera tryptofan i fenyloetyloaminę: składniki, które zapewniają uczucie sytości, dzięki temu możesz tez dłużej i wydajniej pracować. uwaga! nie kupuj ciastek, które zamiast z bita smietaną sa z kremem: mają 2x więcej kalorii!)
* sernik z rodzynkami 100g - 370 kcal
* bajaderka 80g - 290 kcal
* kremówa 90g - 380 kcal
* ciastko ponczowe 100g - 290 kcal
* babeczka z owocami 90g - 230 kcal
* torcik White Forest z bita smietaną i owocami 150g - 470 kcal
* torcik Black Forest z bitą smietaną i owocami 150g - 480 kcal
* szarlotka z bita smietaną 90g - 270 kcal
* ptyś z bita smietaną 70g - 245 kcal
* rolada czekoladowa 150g - 530 kcal
* mus wisniowo-szampanowy 100g - 190 kcal
* sernik 100g - 340 kcal
* mus cytrynowo-mandarynkowy 100g - 180 kcal
*mus czekoladowy 100g - 340 kcal
* mus czekoladowo-bananowy 100g - 260 kcal
* tiramisu 100g - 270 kcal
* mus truskawkowy 100g - 180 kcal
-
...a ja ide kupić mase makowa na Święta,żeby mama upiekła nam pyszny makowiec.
Kurcze ,że on ma tyle tych kalorii...Ale Święta bez niego??
Czytałam o tych 3 dniowych dietach oczyszczających-tylko się tam przktycznie pije.Może po Świetach warto spróbować...
pozdrawiam
-
qwerq mnie zainteresował ten "piernik z marchwią". Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie ciastem marchwiowym, które miało taki cudowny korzenny zapach, więc byłabym Ci bardzo wdzięczna za ten przepisik. Może wtedy porównałabym twój przepis z przepisem kumpeli?
A no i trochę inne pytanko. Wie ktoś może jakie hmm... wymiary ma 100g sernika?
-
Sernik (kawałek o boku 5cm/5cm) - 90g - 248 kcal
Przepis na Piernik z Marchwią (z Dietetycznej Książki Kucharskiej):
Składniki (20 porcji w gramach i miarach gospodarczych):
- marchew (średnia) 1000 (10 szt.)
- mąka pszenna 400 (ok. 2 szklanki)
- mąka kukurydziana 190 (1 szklanka)
- olej sojowy lub słonecznikowy 100 (1/2 szklanki)
- białko jaja 30 (1 szt.)
- drożdże 50 (1/2 opakowania)
- miód 40 (2 łyżki)
- cukier 120 (1/2 szklanki)
- masło 5 (1 łyżka)
- bułka tarta 12 (1 łyżka)
- przyprawy (cynamon, goździki, kakao, ziele angielskie, pieprz, imbir) 10 (1 łyżka) - ja proponuję zastąpic łyzka przyprawy do piernika po prostu, bo ciężko tak łyżke tej mieszanki odłożyć, a przyprawa do piernika, czyli korzenna własnie ma takie składniki + dodalabym kakao)
Umyta marchew ugotować, ostudzić, obrać, przepuścić przez maszynbkę do mięsa. Drożdże rozetrzeć z 1łyżką wody i 1 łyżka cukru. Ze wszystkich składników zarobić dośc gęste ciasto, włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tarta bułką. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 1 godziny w średnio gorącym piekarniku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
201 kcal, wapń 24 mg, żelazo 0.69mg, białko 3.6 g, tłuszcz 7.1 g, węglowodany 34.3g, błonnik pokarmowy 2.6g, sód 33mg, witamina A, B1, B2, C, cholesterol 1mg
-
super ja uwielbiam ciasta i nie wyobrażam sobie życia bez nich już taka jestem niestety i nie potrafię się oprzeć.
Jak znajdę to podam przepis na super ciasto cynamonowo jabłkowe, naprawdę świetne i nie sądze, żeby było bardzo kaloryczne, ale kto wie... ważne, że jest smaczne!
ciasto marchwiowo bakaliowe zjadłam po raz pierwszy w Grenn Way (znacie te restauracje? czy tylko w Łodzi są?) Jest to taka reastauracjo bar gdzie praktycznie nie ma mięsa w daniach. Wszystko opiera się na zdrowych skłądnikach, warzywa owoce i jest bardzo tanie. Pychotka
a ostatnio moge się pochwalić, że wyciągnęłam od rodziców wagę elektryczną z frimy, która jest im potrzebna tylko pod koniec każdego miesiące i teraz wszystko ważę przed zjedzeniem:P. Chyba wpadam w nałóg 'ważenia jedzenia'
-
ja mówie, moge podac którykolwiek jeszcze przepis z tych, co na poprzedniej stronie wypisałam. a'propos wagi, to ja mam juz dosyc ważenia jedzenia, a szczególnie nie lubię gdy ktoś (współlokatorka, rodzice) wchodza do kuchni i patrza się, że ważę każdy produkt, z ząbkiem czosnku włacznie... jakieś to takie krępujące...
-
Heh, ja się czuję skrępowana jak wysypuję np. płatki do szklanek, żeby wyliczyć z proporcji ile to gram. Dziękuję bardzo za przepis. Napewno wypróbuję. Tylko dziwi mnie to, że trzeba tam dodać i miód i cukier. To duża różnica jak sie wybierze jedno z nich? Albo np. cukier brązowy lub "bursztynek"?
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki