Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Ciasta i ich wartość kaloryczno-smakowa

  1. #11
    worrygirl jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Wygrzebałam tego posta, bo niedługo święta, czyli różne ciasta itp. Może macie jakieś pomysły na "odchudzone" ciasta? Ale takie zjadliwe

  2. #12
    hypnotic jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-03-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Upiec biszkopta. Moze być ta odchudzona wersja. Przeciąć na pół. każdą połowe porządnie skroplić kawą rozpusczalną (rozrobioną:)

    Masa:
    4 duże jogurtu naturalne wymieszac z 15 łyżeczkami cukru i żelatyną.

    Ciasta przełożyć masą. ( ciasto, masa, ciasto , masa). Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Następnie posypać cynamonem lub zwykłym kakaem.

    u mnie w domu bardzo smakowało i wydaje mi sie ,że nie jest bardzo kaloryczne.

  3. #13
    Sylvatica jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    30-10-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Jabłecznik albo szarlotka. Tylko 110 w kawałku, a pychotka, że nie wiem.

  4. #14
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    podam wam kilka przepisów (niektore z dietetycznej książki kucharskiej, inne z gazet o tej tematyce)

    Truskawkowy biszkopt (12 porcji po 117 kcal):

    Ubij na puszysta pianę 2 żółtka z 5 płaskimi łyżkami cukru. Wsyp 5 łyżek mąki oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszaj masę. Ubij na sztywno 2 białka i delikatnie wymieszaj z ciastem. Formę (24cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz 25-30 min w temp. 180 st. Na ostudzonym biszkopcie ułóż 60 dag pokrojonych truskawek. Zalej je 2 tężejącymi galaretkami truskawkowymi (użyj połowę ilości wody podanej na opakowaniu) i wstaw do lodówki, aby galaretka zastygła. Biszkopt udekoruj kremem przygotowanym w następujący sposób: 50 dag chudego jogurtu wylej na sitko i pozostaw na 3 godziny. Ubij na sztywno 10 dag smietany z 2 torbkami cukru waniliowego. Połącz smietanę z odsączonym jogurtem i szprycerką udekoruj ciasto.

    Ciasto brzoskwiniowe (24 porcje po 48 kcal):

    Zmieszaj 20 dag mąki, 8 dag płynnego masła, 125 ml ciepłego mleka, łyżeczke cukru, szczypte soli oraz połowę opakowania suszonych drożdży. Wyrób ciasto (jesli jest za geste, wlej trochę cieplego mleka). Nakryj, odstaw ciasto w cieple miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, podziel ciasto na 3 porcje. Jedna porcję rozwałkuj i przełóż do tortownicy natłuszczonej 1/2 łyżeczki masła. Wierzch ciasta posyp łyżką bulki tartej. 60 dag brzoskwiń zalej wrzatkiem i obierz ze skórek. Usun pestki i pokrój owoce w półplasterki. Ułóż je na cieście i piecz ok. 25 minut w temp. 220 st. Ostudź i tuż przed podaniem posyp ciasto łyżką cukru. Z pozostałych porcji zrób jeszcze 2 ciasta.

    Dobra, nie chce mi sie juz pisac więcej, podam wam przepisy, jakie jeszcze mam i jesli ktos by chciał, to chętnie wtedy przepiszę przepis:

    andrut z płatkami owsianymi
    babka drożdżowa z rodzynkami
    babka parzona
    bezy
    białkowiec
    biszkopt na białkach
    bułki maslane
    bułki słodkie
    ciastka serowe z jabłkami
    ciastka z pumpernikla
    ciasto drożdżowe
    ciasto drożdżowe z marchwią
    herbatniki
    keks jabłkowy
    keks makowy
    makaroniki z płatków owsianych
    pierniczki kruche
    piernik jabłkowy
    piernik z marchwią
    piernik z powidłami
    placek drożdżowy z dynią
    placek makowy z białek
    rogale
    rogaliki z marmoladą
    sernik na białkach
    tarta serowa
    tarta z jabłkami
    tort jabłkowy na waflach
    wafle z masa kaimakową


    A co do kaloryczności, to mam taka fajną książeczkę pt. "kalorie na wesoło" i może tez podam trochę danych:

    * torcik W-Z 150g - 470 kcal (bita smietana - źródło dobrego bialka, ktorgo niedobory moga powodować nadmierny apetyt; spora dawka cukru pobudzi szare komórki do dzialania, czekolada - zawiera tryptofan i fenyloetyloaminę: składniki, które zapewniają uczucie sytości, dzięki temu możesz tez dłużej i wydajniej pracować. uwaga! nie kupuj ciastek, które zamiast z bita smietaną sa z kremem: mają 2x więcej kalorii!)

    * sernik z rodzynkami 100g - 370 kcal

    * bajaderka 80g - 290 kcal

    * kremówa 90g - 380 kcal

    * ciastko ponczowe 100g - 290 kcal

    * babeczka z owocami 90g - 230 kcal

    * torcik White Forest z bita smietaną i owocami 150g - 470 kcal

    * torcik Black Forest z bitą smietaną i owocami 150g - 480 kcal

    * szarlotka z bita smietaną 90g - 270 kcal

    * ptyś z bita smietaną 70g - 245 kcal

    * rolada czekoladowa 150g - 530 kcal

    * mus wisniowo-szampanowy 100g - 190 kcal

    * sernik 100g - 340 kcal

    * mus cytrynowo-mandarynkowy 100g - 180 kcal

    *mus czekoladowy 100g - 340 kcal

    * mus czekoladowo-bananowy 100g - 260 kcal

    * tiramisu 100g - 270 kcal

    * mus truskawkowy 100g - 180 kcal

  5. #15
    kwiatuszek23 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    28-11-2005
    Posty
    120

    Domyślnie

    ...a ja ide kupić mase makowa na Święta,żeby mama upiekła nam pyszny makowiec.
    Kurcze ,że on ma tyle tych kalorii...Ale Święta bez niego??

    Czytałam o tych 3 dniowych dietach oczyszczających-tylko się tam przktycznie pije.Może po Świetach warto spróbować...

    pozdrawiam

  6. #16
    worrygirl jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    qwerq mnie zainteresował ten "piernik z marchwią". Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie ciastem marchwiowym, które miało taki cudowny korzenny zapach, więc byłabym Ci bardzo wdzięczna za ten przepisik. Może wtedy porównałabym twój przepis z przepisem kumpeli?

    A no i trochę inne pytanko. Wie ktoś może jakie hmm... wymiary ma 100g sernika?

  7. #17
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Sernik (kawałek o boku 5cm/5cm) - 90g - 248 kcal

    Przepis na Piernik z Marchwią (z Dietetycznej Książki Kucharskiej):

    Składniki (20 porcji w gramach i miarach gospodarczych):

    - marchew (średnia) 1000 (10 szt.)
    - mąka pszenna 400 (ok. 2 szklanki)
    - mąka kukurydziana 190 (1 szklanka)
    - olej sojowy lub słonecznikowy 100 (1/2 szklanki)
    - białko jaja 30 (1 szt.)
    - drożdże 50 (1/2 opakowania)
    - miód 40 (2 łyżki)
    - cukier 120 (1/2 szklanki)
    - masło 5 (1 łyżka)
    - bułka tarta 12 (1 łyżka)
    - przyprawy (cynamon, goździki, kakao, ziele angielskie, pieprz, imbir) 10 (1 łyżka) - ja proponuję zastąpic łyzka przyprawy do piernika po prostu, bo ciężko tak łyżke tej mieszanki odłożyć, a przyprawa do piernika, czyli korzenna własnie ma takie składniki + dodalabym kakao)

    Umyta marchew ugotować, ostudzić, obrać, przepuścić przez maszynbkę do mięsa. Drożdże rozetrzeć z 1łyżką wody i 1 łyżka cukru. Ze wszystkich składników zarobić dośc gęste ciasto, włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tarta bułką. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 1 godziny w średnio gorącym piekarniku.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    201 kcal, wapń 24 mg, żelazo 0.69mg, białko 3.6 g, tłuszcz 7.1 g, węglowodany 34.3g, błonnik pokarmowy 2.6g, sód 33mg, witamina A, B1, B2, C, cholesterol 1mg

  8. #18
    nastirock Guest

    Domyślnie

    super ja uwielbiam ciasta i nie wyobrażam sobie życia bez nich już taka jestem niestety i nie potrafię się oprzeć.

    Jak znajdę to podam przepis na super ciasto cynamonowo jabłkowe, naprawdę świetne i nie sądze, żeby było bardzo kaloryczne, ale kto wie... ważne, że jest smaczne!

    ciasto marchwiowo bakaliowe zjadłam po raz pierwszy w Grenn Way (znacie te restauracje? czy tylko w Łodzi są?) Jest to taka reastauracjo bar gdzie praktycznie nie ma mięsa w daniach. Wszystko opiera się na zdrowych skłądnikach, warzywa owoce i jest bardzo tanie. Pychotka

    a ostatnio moge się pochwalić, że wyciągnęłam od rodziców wagę elektryczną z frimy, która jest im potrzebna tylko pod koniec każdego miesiące i teraz wszystko ważę przed zjedzeniem:P. Chyba wpadam w nałóg 'ważenia jedzenia'

  9. #19
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    ja mówie, moge podac którykolwiek jeszcze przepis z tych, co na poprzedniej stronie wypisałam. a'propos wagi, to ja mam juz dosyc ważenia jedzenia, a szczególnie nie lubię gdy ktoś (współlokatorka, rodzice) wchodza do kuchni i patrza się, że ważę każdy produkt, z ząbkiem czosnku włacznie... jakieś to takie krępujące...

  10. #20
    worrygirl jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Heh, ja się czuję skrępowana jak wysypuję np. płatki do szklanek, żeby wyliczyć z proporcji ile to gram. Dziękuję bardzo za przepis. Napewno wypróbuję. Tylko dziwi mnie to, że trzeba tam dodać i miód i cukier. To duża różnica jak sie wybierze jedno z nich? Albo np. cukier brązowy lub "bursztynek"?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •