-
Ciasta i ich wartość kaloryczno-smakowa
Mam przepis na takie ciasto z jabłkami, które ma w kawałku 160 kcal i bardzo je lubię. Ale wczoraj zjadłam półtora kawałka makowca (2 warstwy piaskowego chyba cisata i między nimi masa makowa). Po pierwsze przybył mi z powrotem kilogram (Aaaaargh!), po drugie w tabelach kalorycznych z SuperLinii jest napisane, że makowiec ma w 100 g 348 kcal! Jak to jest z cistami? Liczyłyście? Może jakieś przepisy na coś oszczędnego kalorycznie? I Kaloryczność placków, pajów i przekładańców?
-
Plastelinka podaj przepis na to ciasto z jabłkami. Ja ciast się nie ruszam,bo z założenia uważam,ze są bombą kaloryczną, no ale to Twoje jak najwyraźniej nie jest!!
-
Uwielbiam ciasta, makowiec szczególnie...ale tyle kalorii
własnie dzięki ciastom ponownie przywitałam na swojej wadze kilogram wiecej
-
ech ja uwielbiam takie pyszne co jest w lodówce z Gellwe ...albo murzynka
-
No ja nie jem ciast bo na ogol maja zawaliscie duzo kcal. Moglabys podac przepis na te ciasto z jablkami?? Pozdrawiam!!!
-
właśnie narobiłaś nam smaku na to ciacho niskokaloryczne...mmm....podaj przepis
-
cztery jabłka w kostkę, pół szklanki orzechów, pól rodzynków łyżeczka cynamonu, 2 jajka, szklanka cukru, pol szklanki oliwy 1 łyżeczka proszku, jedna łyżeczka sody, 2 szklanki maki, cukier waniliowy. Wymieszac w jednej misce, piec w blaszce wysmarowanej maslem i wysypanej buleczka 50 minut. Z tego macie 20 porcji.
-
No przepis moze byc calkiem niezly.. ale mozesz jeszcze napisac w jakiej temperaturze mamy to piec?
-
Coś mi sie wydaję żę jutro upiekę ciasto
-
Witajcie!
Plastelinko, Twój przepis smakowity, ale wydaje się jednak bardzo kaloryczny, nie mam czasu aby dokladnie przeliczyć skladniki, ale chyba więcej, bo olej 100g - 900,orzechy 100g - 688, mąka100g - średnio biorąc - 348, cukier 100g - 399, więc pomnożyć to przez podane proprcje, jeszcze rodzynki i pozostałe, to wyjdzie bardzo dużo.
Mam przepis na biszkopt, ja go nie piekłam, może któraś zechce wykorzystać.
Porównując składniki, to jest o wiele mniej kaloryczny.
Beztłuszczowy biszkopt
/całość zawiera ok. 800kcal/
2 jajka
75 g cukru
75 g mąki
Podgrzej piekarnik do 170 stopni C.
Wbij jajka do miseczki, lekko wymieszaj i dodaj cukier. Ubij całość na gładką masę. Przesiej mąkę /koniecznie/, by była jak najbardziej puszysta i dodaj do jajek. Przelej ciasto do foremki o średnicy 18 cm. Piecz ok. 30 minut. Upieczony biszkopt przekrój na pół i można przełożyć niskocukrowym dżemem lub chudym jogurtem i plastrami świeżych owoców, na przykład ananasa.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki