Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Mąka razowa

  1. #1
    free2sarna jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    16-03-2005
    Mieszka w
    Cairo
    Posty
    0

    Domyślnie Mąka razowa

    Hej laseczki!
    Kupilam zachwalaną mąke razową i w zasadzie nie wiem co z nia robic. Mąki z reguly nie uzywam, chyba ze robię kluski lane lub zacierki. O ile zacierki sa w miare ok to kluski lane nie za bardzo.
    Do czego uzywacie takiej mąki? Co jest dobre?
    A moze wiecie ile ma kalorii? (Przypuszczam ze tyle samo co zwykla)
    Pozdrawiam

  2. #2
    hiphopera jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    2

    Domyślnie

    pyszne wychodza z niej chlebki wrum wrum :P nalesniczki i racuszki ogolnie wsyztsko mozesz robic to co z normalnej ..

  3. #3
    milak jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-03-2008
    Mieszka w
    Opalenica
    Posty
    0

    Domyślnie

    Ja pieke z takiej maki chlebek , makaronow robic mi sie nie chche sa pyszne w sklepach i wybor jest ogromny :P
    przepis na chlebek
    500g maki pszennej
    300g maki zytniej razowej
    150g (do wyboru zboża, ziarna jakie lubisz: słonecznik, siemie lniane itp)
    50g otrab
    3 plaskie łyżeczki soli
    1 łyżeczka bazylii lub innych ziół
    to wymieszac
    teraz zrobiczaczyn czy jakos tak to sie zowie :P
    300ml wody cieplej drożdże tak na 1kg maki
    2 łyżeczki cukru
    łyzka smietany


    Kiedy te drozdze sie "poruszaja" tak to nazywaja tzn. zaczna bulkac :P
    wlewa sie to do mieszaniny maki i innych skladnikow i wyranbia ciasto az bedzie odchodzic od reki
    pozaniej odstawia sie je az wyrosnie, nastepnie znow sie miesza i przeklada do podluznej foremki tej wiekszej (do pieczenia babek sie ja stosuje np)
    oczywiscie wysmarowanej tluszczem i posypana np plataki owsianymi, ladnie wtedy chlebus wyglada :P
    w tej foremce znow zostawiamy na jakis czas az wyronie i wkladamy do piekarnika zimnego , nastawiamy na 200stopni i pieczemy 60 min
    na dol piekarnika wstawiamy naczynie male moze byc ale powinno zaroodporne z woda

    Pychotka
    dodaje np zamiast ziarenek osobnych musli i wtedy jest chlebek na slodko :P
    Pozdrawiam

  4. #4
    free2sarna jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    16-03-2005
    Mieszka w
    Cairo
    Posty
    0

    Domyślnie

    Hej
    Dzieki MILAK za obszerna odpowiedz. Jeszcze nigdy nie pieklam chleba ale na pewno sprobuje. Bardzo apetycznie brzmi
    Nie wiem jednak, czy bede umiala zrobic zaczyn, bo to wydaje mi sie juz bardziej skomplikowane. Wiem tyle, ze na te drozdze trzeba uwazac bo moga oklapnac. Bylabym wdzieczna za podpowiedz.
    A co do tego chlebka to zrobie go (napalilam sie) ale za tydzien po sesji
    Pozdrawiam i dzieki

  5. #5
    allthea jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    21-03-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    hmm a można by było zamiast tego chlebka zrobić bułeczki? z tego samego przepisu?
    czy raczej to musi koniecznie być w formie żeby się nie rozwaliło ?
    a jak nie można to czy znacie przepis na bułki z mąki razowej :P ?

  6. #6
    milak jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-03-2008
    Mieszka w
    Opalenica
    Posty
    0

    Domyślnie

    Mozna robic buleczki , tez robilam byly pyszne tylko stosunkowo krocej sie je piecze "na oko"

    ten zaczyn z drozdzy to dziecinnie prosta sprawa, ja robie tak i za kazdym razem sie udaje :P
    wlewam ciepla (nie goraca) wode do miseczki, daje kostke drozdzy wsypuje cukier dodaje smietane i sobie to stoi az zacznie bulkac
    nic innego nie robie i chcleb zawsze pieknie rosnie :P
    Pozdrawiam

  7. #7
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    a ja mam troszke inne pytanko co do mąki razowej. Dzisiaj w sklepie widzialam 3rodzaje: razową żytnią, razową pszenną i razową pszenną orkiszową. I teraz pytanko: którą doradzacie wybrać? Czy one różnią się wartościami odżywczymi,kcal albo ich zastosowanie jest różne? Która jest najzdrowsza i w ogóle the best;P ? I jakiej Wy używacie,jeśli już używacie mączkę razową?

  8. #8
    xixatushka69 Guest

    Domyślnie

    trudne pytanko...nie polecam jednak żytniej ze względu na to, że strasznie trudno się z nią "uporać", lepi sie do rąk, nie da rady...polecam razową pszenną no i po upieczeniu ma piękny kolor aha, i ma 207 kalorii w 100 g (a nie 330 jak biała)

  9. #9
    abuta jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    25-07-2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    230

    Domyślnie

    Orkisz ! Wybierz orkisz ...
    A oto uzasadnienie :

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    ...

    Faza I 27.07 - 31.07 2,4 kg
    Faza II 01.08 - nadal ...

  10. #10
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    dziekuje slicznieostatnio sie wstrzymalam z kupnem i wyszlam ze sklepu ze zdrowa zywnoscia tylko z moim ukochanym strogonowem wegetarianskim ,ale jutro wstapie do sklepiku i tym razem zaopatrze sie w mączkęa w weekendzik pokombinuje jakies potrawki z jej dodatkiem

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •