-
Witam!
Najpierw odpowiem lalunii, co do tego musu!
Otoz jak sie przysmak mikseruje to oszukuje sie wartosc kaloryczna!
Gdzies to wyczytałam...
Wiec napewno to jest spowodowane taka niska kalorycznoscia
po za tym tejze przepis na mus jest na wiecej porcji niz jedna..wiec ta łyzeczka cukru rozkłada sie np na 2 albo 3 porcje
No to mam propyzycje:
DIPY Z JOGURTU
Składniki:
-1 kubek twarozku homogenizowanego
-1 jogurt naturalny bez cukru
-3 łyzki soku z pomaranczy
-1 łyzeczka startej skorki pomaranczy i cytrynowej
-2 zabki czosnku
-natka pietruszki
-sol
-piperz
-tymianek
Wykonanie: twarozek połaczyc z jogurttem, podzielic na 2 czesci. Do jednej dodac sok, przyprawic, posypac starta skora pomaranczowa lub cytrynowa.Do drugiej czesci dodac rozdarty czosnek, przyprawic, ozdobic natka. Mozna dodac tymianku, ktory ułatwia trawienie.
10 porcji, kazda po 36 klaorii
DESEREK KAWOWY
Składniki:
-230ml mleka 0,5%
-2 białka jajek
-2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej
-2 łyzeczki zelatyny
-3 łyzeczki cukru
Wykonanie: mleko przegotowac, dodac kawe. Zelatyne wymieszac z 4 łyzkami zimnej wody, podgrzac do rozpuszczenia.Wystudzic, połaczyc z kawa, wstawic do lodowki. Z białek i cukru ubic sztywna piane( jak nie ma mikseru mozna zwykła trzepaczka)
Dodac doi tężejacej kawy i delikatnie wymieszac. Pozostawic w lodowce do całkowitego stęzenia.
4 porcje, kazda po 70 kalorii
KREM TRUSKAWKOWY
Składniki:
-300g truskawek
-150g chudego twarozku
-2 łyzeczki zelatyny
-4 łyzeczki cukru
Wykonanie:twarozek zemlec. Zelatyne wymieszac z 4 łyzkami zimnej wody, podgrzac do rozpuszczenia i ostudzic. Truskawki zmiksowac z twarozkiem i cukrem. Pod koniec miksowania dodac zelatyne . Krem rozłozyc do pucharkow i schłodzic w lodowce.
4 porcje kazda po 83 kalorii
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki