Witam!

Najpierw odpowiem lalunii, co do tego musu!
Otoz jak sie przysmak mikseruje to oszukuje sie wartosc kaloryczna!
Gdzies to wyczytałam... Wiec napewno to jest spowodowane taka niska kalorycznoscia po za tym tejze przepis na mus jest na wiecej porcji niz jedna..wiec ta łyzeczka cukru rozkłada sie np na 2 albo 3 porcje


No to mam propyzycje:


DIPY Z JOGURTU


Składniki:
-1 kubek twarozku homogenizowanego
-1 jogurt naturalny bez cukru
-3 łyzki soku z pomaranczy
-1 łyzeczka startej skorki pomaranczy i cytrynowej
-2 zabki czosnku
-natka pietruszki
-sol
-piperz
-tymianek


Wykonanie: twarozek połaczyc z jogurttem, podzielic na 2 czesci. Do jednej dodac sok, przyprawic, posypac starta skora pomaranczowa lub cytrynowa.Do drugiej czesci dodac rozdarty czosnek, przyprawic, ozdobic natka. Mozna dodac tymianku, ktory ułatwia trawienie.

10 porcji, kazda po 36 klaorii

DESEREK KAWOWY

Składniki:
-230ml mleka 0,5%
-2 białka jajek
-2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej
-2 łyzeczki zelatyny
-3 łyzeczki cukru

Wykonanie: mleko przegotowac, dodac kawe. Zelatyne wymieszac z 4 łyzkami zimnej wody, podgrzac do rozpuszczenia.Wystudzic, połaczyc z kawa, wstawic do lodowki. Z białek i cukru ubic sztywna piane( jak nie ma mikseru mozna zwykła trzepaczka)
Dodac doi tężejacej kawy i delikatnie wymieszac. Pozostawic w lodowce do całkowitego stęzenia.

4 porcje, kazda po 70 kalorii


KREM TRUSKAWKOWY

Składniki:
-300g truskawek
-150g chudego twarozku
-2 łyzeczki zelatyny
-4 łyzeczki cukru


Wykonanie:twarozek zemlec. Zelatyne wymieszac z 4 łyzkami zimnej wody, podgrzac do rozpuszczenia i ostudzic. Truskawki zmiksowac z twarozkiem i cukrem. Pod koniec miksowania dodac zelatyne . Krem rozłozyc do pucharkow i schłodzic w lodowce.

4 porcje kazda po 83 kalorii