ania19wroc - z tą wodą jest tak, że traci się ją poprzez ograniczenie węglowodanów (co automatycznie nastepuje przy zmniejszeniu ilości spożywanych kcal lub tymbradziej na dietach niskowęglowodanowych czyli tzw. bialkowych lub tłuszczowych).![]()
Mówi się, że węglowodany "ciągną" za sobą wodę. Wypijanie dużych ilości wody nie ma większego wpływu na ten proces ponieważ ta "tracona" woda to płyny zmagazynowane w tkankach. A to co wypijasz przeczyszcza nerki i... wydostaje się na zewnątrz w toalecie.![]()
Według lekarzy i dietetyków prawdziwa utrata tłuszczu rozpoczyna się w mniej więcej w 2, częściej 3 lub 4 tygodniu diety. Pierwsze kilogramy (często przy pierwszych dniach diety można "schudnąć" 3 kg ale to nie ma nic wspólnego z traceniem zgromadzonych zapasów tłuszczu) to :
1) jemy mniej więc brzuch jest , mniej wydęty, w żołądku jest mniejsza ilość pożywienia (co powoduje odrobinę nizszą wagę a przede wszystkim widać po ubraniach - stają się luźniejsze)
2) następuje utrata wody zmagazynowana w organiźmie.
3) Jak ktoś wcześniej wspomniał możliwa jest też utrata własnego białka z mięśni, zwłaszcza jeśli ktoś spożywa mało białka w diecie. Mięśnie są dużo cięższe od tłuszczu ( jeśli wziąść pod uwagę objętość)
To jest NIEMOŻLIWE biochemicznie aby w ciągu pierwszego tygodnia stracić prawdziwy tłuszcz!niestety. Organizm nie chce tak łatwo zacząć korzystać z zapasów, które przecież zbierał na okres prawdziwego głodu.
Zakładki