Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: ile węglowodanów, tłuszczy i białek w 1000 kcal ?

  1. #1
    mada88 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    29-06-2005
    Posty
    0

    Domyślnie ile węglowodanów, tłuszczy i białek w 1000 kcal ?

    witam.
    jestem po diecie kopenhaskiej. teraz przeszłam na 1000 kcal.
    wiem jak powinno wyglądać dzienne rozplanowanie posiłków wg kalori.
    ale nie wiem, ile powinnam jeść dziennie węglowodanów, tłuszczy i białek ?
    czego powinnam jeść więcej a czego mniej ?

    aha, i jeszcze jedno. czy jako II śniadanie (które zawiera 100 kcal) moge pić soczki?
    bo w szkole to nie za bardzo mam opcje jedzenia drugiego śniadania. więc postanowiłam je sobie pić :P czy to jest ok ?

  2. #2
    Guest

    Domyślnie

    Podpisuję się pod pytaniem.

    Czy ważna jest ilość białek, węgli i tłuszczy?

    A co do soczków. Nie możesz zrobić sobie kanapki z jakimś serkiem i do tego wziąść wodę mineralną?

    Pozdrawiam.

  3. #3
    Arianek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    27-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Soczki broń Boże - chyba że pomidorowy lub wielowarzywny.

    Ogranicz węgle proste bo po kopen to masakra dla organizmu.

    Rozkład proponuję 50% węgli 25% białka 25% tłuszczu.

  4. #4
    mada88 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    29-06-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    PERwerS no właśnie nie moge. jak już mówiłam nie mam takiej opcji. nosze aparat na zębach i wiesz ... nie mam zamiaru latać na przerwie myć zęby po kanapce ;p

    Arianek czyli jak bede piła pomidorowy albo wielowarzywny to będzie ok?

  5. #5
    Arianek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    27-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Raczej tak - pomyśl jeszcze o kefirze np. bo to chyba możesz, czy jogurt naturalny?

  6. #6
    mada88 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    29-06-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    no tak, kefir i jogurt moge. dzięki za podpowiedzi

  7. #7
    Awatar wiedzmaPL
    wiedzmaPL jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-08-2005
    Mieszka w
    London Kanada
    Posty
    478

    Domyślnie

    Wszystko zalezy czy cwiczycie jesli tak to polecam
    50% weglowodanow - te o niskim IG do 50
    15 -20% tluszczy z przewaga Omega3
    35-30 % bialek - indyk, kurczak - piersi, ryby- tunczyk, losos i inne, biale sery, mleko, jogurty, kefiry

    owoce + warzywa najlepiej surowe.
    Pozdrawiam

  8. #8
    Arianek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    27-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Prawie się zgadzam, ale... za dużo białka - będzie wykorzystywane jako źródło energetyczne, IG do 50 jest prawie niemożliwe do osiągnięcia, więc po prostu z rozsądkiem - odpuście produkty o wyjątkowo dużym (70 i wzwyż), a 30% energii z omega3 jest nie do osiągnięcia bo 100-200g ryby zawiera ok.2 g omega 3 - zapewne chodziło Ci o nienasycone kwasy tłuszczowe (typu olej rzepakowy, oliwa, orzechy itp.). Ogólnie rzecz ujmując - im więcej tłuszczu, a mniej węgli tym szybciej schudniesz, z białkiem nie przesadź, bo chodź odchudza najskuteczniej to jedzie po mięśniach strasznie.

  9. #9
    Awatar wiedzmaPL
    wiedzmaPL jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-08-2005
    Mieszka w
    London Kanada
    Posty
    478

    Domyślnie

    Oj Arianek skad takie teorie. Bialko i wegle maja taka sama wartosc kcal z ta roznica ze jesli cwiczysz nie beda bialka wykorzystywane jako material energetyczny ale jako budulcowy czyli do czego sa przeznaczone.
    IG- 50 zylam na nim przez rok wiec nie przesadzaja ze nie mozliwe do osiagniecia.
    Obecnie mozna kupic przynajmniej u mnie w Kanadolowie produkty zawierajace Omega3 oprocz tego brac w suplementach i nie chodzi tu o ilosc ale o to by byla Omega w spozywanych produktach.
    Pozdrawiam

  10. #10
    Arianek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    27-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    A jak myślisz skąd organizm zacznie czerpać energię jak jesz za mało węgli i tłuszczy żeby dostarczyć mu energii? Z białka właśnie, a na ujemnym bilansie energetycznym białko jest w znikomym stopniu wykorzystywane do budowy mięśni, bo one się praktycznie nie budują wtedy - potrzebny jest przynajmniej bilans na poziomie 0, żeby mieć szansę na rozbudowę mięśni.

    Co do IG to mówię, że jest to trudne, a nie niemożliwe i bardzo nie praktyczne - też prawie rok żyłem na warzywkach, serkach i piersi z kurczaka, oliwie z oliwek i to wszystko, ale to nie jest sposób, ani droga - po prostu trzeba uważać, chudnąć mało, ale na zawsze.

    P.s. Fajnie, że jest tu ktoś kto ma pojęcie o tym o czym mówi i można sobie podyskutować, a nie tylko (ooo boże... zjadłam 100kcal za dużo - przytyję? albo "mam jeść cukier? nie, bo przytyjesz. aha... ale ja tak lubię cukier - kilka łyżeczek mi nie zaszkodzi) (autentyczne dialogi :P).
    P.s.2. U nas w Polsce w sklepach jeszcze nie wiedzą co to omega-3, a na sokach z wielkimi napisami FIT jest cukier i żałosne ilości L-karnityny, więc sama widzisz na co jesteśmy skazani

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •