-
a ja gdzieś czytałam że zestaw pomidor + ogórek jest sensowny pod warunkiem że doda się do tego natkę pietruszki.
-
Ja lubię:
1) warzywa podduszone (lub podsmażone) z ryżem, makaronem, ziemniakami, lub ugotowane osobno - np.: marchewka z groszkiem + ziemniak, lub kapusta kiszona ugotowana z zasmażką bez tłuszczu + ziemniaki rozgnieciona na pure z chudym mlekiem).
2) gęste zupy: mrożonkę lub świeże warzywa (im bardziej różnorodne tym lepiej), kostka rosołowa lub vegeta, 2-3 łyżki makaronu lub ryżu. Zaprawiam jogurtem, można dać łyżeczkę masła żeby witaminki się utrzymały (chociaż jeśli się daje kostkę rosołową to tam już jest tłuszcz). Zupa jest b. gęsta, przypomina sos. Jeśli ktoś woli może wszystko zmiksować na zupę-krem.
3) no i oczywiście setki sałatek. Z samych warzyw lub z dodatkiem do wyboru: mięsa / wędliny / jajka / makaronu / ryżu / fety light itd.
-
A ja sobie robi takie sosy:
- np. dp papryki z czymś, zresztą co kto lubi sos: pół kubeczka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka majonezu light, 1 łyżeczka przecieru pomidorowgo, wymieszać, przyprawić
- przepyszny do tuńczyka z ryżem - sos: 2 łyżki śmietany 12% , 1 łyżeczka musztardy, troszkę soku z cytryny, pieprz
Bardzo je lubię , ale oczywiście stosuję też często te knorra z oliwą, bo są najlepsze
-
Wikingos Dokładnie sos pomidorowy czasami jest niedoceniany choc nie wiem dlaczego wkoncu nie ma duzo kcali i jest całkiem całkiem-ja osobiscie lubie pieczarki podduszone na masełku lub bez na teflonowej patelni do tego troche jogurtu i przecier pomidorowy badz sok pomidorowy mniam!!!!!! Mozna tez dodac soku chyba "fit" czy jakos tak o smaku "sródziemnomorskim" rewelacja i co innego na stole!!!
-
No no macie naprawde super pomysly, no i teraz te nasze nedzne warzywka zaczynaja nabierac kolorkow Mam rewelacje na obiadek i kolacje jak ktos chce również: KOTLECIKI Z KALAFIORA, moze ktos juz jadl, na pewno juz jadl, ale co tam pisze: gotujemy kalafior, tak jak do jedzenia. Kroimy drobniutko, dodajemy jajko,cebulkę startą na tarce sól, pieprz, bułka tarta tak na oko- aby sie skleiło.Wszystko razem mieszamy i obtaczamy w bułce tartej na patelnie i do dzioba. Naprawde pycha Zastanawiam sie nad wetrsja to wszystko +jajko gotowane, tez moze byc niezle, ale to nastepnym razem-dam znac jak zrobie Jak teraz to robilam to wykorzystalam 1/3 duzego kalafiora i wyszly mi 4 spore kotlety- ktore sama wciagnelam Goroco polecam, to jest hit pazdziernika jak dla mnie
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki